Ακόμα, η ιταλική εφημερίδα, αναφέρεται στη φωτογραφία που έχει κυκλοφορήσει από τη Frontex, που δείχνει τους εκατοντάδες μετανάστες με υψωμένα τα χέρια, και επισημαίνει ότι τους δείχνει να ζητούν βοήθεια όταν ακόμα το σκάφος ακόμα έπλεε, γεγονός που έρχεται σε σύγκρουση με το επίσημο αφήγημα του Λιμενικού, πως αρνήθηκαν τη διάσωση.

Σύμφωνα με με τη La Repubblica, η μηχανή του άρχισε να έχει προβλήματα περίπου έξι ώρες αφότου ξεκίνησε το ταξίδι με αρκετούς από τους μετανάστες να ζητούν ακόμη και την επιστροφή τους στη Λιβύη, αλλά ο καπετάνιος και οι διακινητές συνέχισαν την πορεία τους, ενώ προχώρησαν σε πράξεις βίας και ξυλοδαρμούς κατά ορισμένων που διαμαρτύρονταν. Η κατάσταση  παρεκτάπη όταν τελείωσε πια και το πόσιμο νερό στο πλοίο, με πολλούς, αφυδατωμένους πια, να έχουν αρχίσει να λιποθυμούν, ενώ κάνει λόγο και για δύο νεκρά παιδιά που ήταν στο αμπάρι μαζί με άλλους τέσσερις ανθρώπους.

Ο καπετάνιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, άλλαξε την πορεία του αλιευτικού προς τις ελληνικές αρχές, εγκατέλειψε το πλοίο με μια φουσκωτή βάρκα, αφήνοντας το σκάφος να κάνει ζιγκ ζαγκ ακυβέρνητο, μέχρι να καταλήξει στη μεγάλη τραγωδία.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με όσα δήλωσαν μπροστά στις κάμερες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, επιζήσαντες του ναυαγίου στα νοτιοδυτικά της Πύλου, το ελληνικό λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει το πλοίο που μετέφερε τους μετανάστες πριν αυτό ανατραπεί. Μάλιστα, σε ερώτηση του TPP σχετικά με την αναφορά πως πρώτα το λιμενικό ρυμούλκησε τους πρόσφυγες και μετά βυθίστηκαν, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «υπήρξε πράγματι αυτή η αναφορά για τους ανθρώπους που συνομίλησα μαζί τους, αλλά δεν είμαι εγώ εμπειρογνώμονας για να γνωρίζω αν είναι αληθές». Ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε προηγουμένως στο TPP, πως «οι πρόσφυγες μας είπαν ότι η βάρκα αναποδογύρισε, ενώ την τραβούσε το λιμενικό, δεν κατάλαβαν και οι ίδιοι πώς».