«Η Ελλάδα διαθέτει πλέον την ευελιξία να εφαρμόσει μία πιο κοινωνική πολιτική» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογραμμίζοντας, όμως, ότι «δεν θα πρέπει να επαναλάβει στο μέλλον τα σφάλματα του παρελθόντος».
 
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στον ΑΝΤ1, παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη αναφορικά με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και από την πλευρά της Ευρώπης καθώς υπογράμμισε ότι αρχικά αυτοσχεδίασαν και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να σταθούν στα πόδια τους και να στήσουν μηχανισμούς απέναντι στην κρίση.
 
Πιο ειδικά, για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα δήλωσε ότι θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί μία διαφορετική πολιτική, καθώς τα προγράμματα ήταν πολύ δύσκολα και αυστηρά. Δεν παραλείπει να μιλήσει και για πολιτικές ευθύνες Ελλήνων πολιτικών τόσο κατά τη διάρκεια όσο και πριν από την κρίση.
 
Ευθύνες καταλόγισε και στη Γερμανία για τα αργά αντανακλαστικά της να κατανοήσει την ανάγκη μια συλλογικής ευρωπαϊκής δράσης με την εφαρμογή προγραμμάτων διάσωσης στις χώρες που κινδύνευαν. Επισήμανε δε ότι αν και δεν ήταν σωστό να λαμβάνονται αποφάσεις στις Βρυξέλλες μακριά από τα εθνικά κοινοβούλια, εξήγησε ότι η κρίση ήταν τεράστια και έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης.
 
Στη συνέχεια ο Γ. Ντάισελμπλουμπ αναφέρθηκε και στον Έλληνα πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντας καταστροφική την διαπραγμάτευση το α' εξάμηνο του 2015. Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι όλη η διαπραγμάτευση γινόταν με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα καθώς έπρεπε να βρεθεί λύση, την οποία ο πρώην υπουργός Οικονομικών ναρκοθετούσε διαρκώς.
 
Τέλος, αναφέρθηκε και πάλι στα γεγονότα της συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει στην Αθήνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, τονίζοντας ότι ο Γ. Βαρουφάκης τον ακολούθησε έως το ασανσέρ ζητώντας του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
 
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση» δημοσίευσε αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Γ. Ντάισελμπλουμπ με τις «αποκαλύψεις» να αναφέρονται στην πρώτη συνάντηση του πρώην επικεφαλής του Eurogroup με τον πρώτο υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στo κρίσιμο Eurogroup που ακολούθησε.
 

«Θα μιλήσω μαζί του όταν σταματήσει να πληρώνεται από την τρόικα»

 
Σε επικοινωνία του TPP με τον Γ. Βαρουφάκη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον Γ. Ντάισελμπλουμ ως «υπάλληλο του Β. Σόιμπλε», ενώ τόνισε ότι «θα μιλήσω μαζί του όταν σταματήσει να πληρώνεται από την τρόικα».

Ο Γ. Βαρουφάκης υπενθυμίζει πως στο Eurogroup που ακολούθησε συνέχισε να λειτουργεί ως «εντολοδόχος», μη διστάζοντας να τον απειλήσει πως εάν δεν δεχόταν τη συμφωνία των δανειστών, την επόμενη ημέρα οι τράπεζες θα ήταν κλειστές, με τον ίδιο να του δίνει την περιβόητη απάντηση με τον τίτλο των Beatles, «money can't buy me love».

«Έλεγε ψέματα, πως εάν δεν υπέγραφα το τρένο θα έφευγε. “Υπογράφεις ή κλείνουμε τις τράπεζες” μου είπε, υποστηρίζοντας πως δεν θα προλάβαινε η φινλανδική κυβέρνηση να το περάσει από τη Βουλή, και τότε πήρε τη γνωστή απάντησή μου. Την επόμενη παρακαλούσε να τα βρει με τον Α. Τσίπρα, και τον ρώτησα “πού πήγε το τρένο” και κοιτούσε το πάτωμα» αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απαντά επίσης πως ήταν ο ίδιος ο Γ. Ντάισελμπλουμ που, κατόπιν επικοινωνίας του με τον Α. Τσίπρα ήταν θετικός για μια «αναθεωρημένη συμφωνία», μιας γέφυρας μεταξύ του δεύτερου μνημονίου και της «νέας συμφωνίας» για την οποία τονίζει πως είχε εντολή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Στο σημείο εκείνο ζήτησε να επικοινωνήσει με τον Β. Σόιμπλε, ο οποίος του είπε “σε καμία περίπτωση” και άλλαξε στάση», υποστηρίζει.

 
«Η άγρια ομορφιά της δημοκρατίας: Τώρα ο πολίτης μπορεί να βάλει δίπλα- δίπλα το βιβλίο μου κι αυτό του Γερουν, να αντιπαραθέσει τις δύο αφηγήσεις και να βγάλει τα συμπεράσματά του» έγραψε μέσω του προσωπικού του στο Twitter.