Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί και θα συνεχίσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Συνολικά, 175 βουλευτές έχουν ζητήσει να μιλήσουν στη συνεδρίαση για την πρόταση δυσπιστίας.
Το ΚΚΕ έχει δηλώσει επίσης πως θα υποστηρίξει στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ «αναδεικνύοντας τόσο την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων για το έγκλημα των Τεμπών, μαζί με τις προσπάθειες συγκάλυψης, όσο και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που στρέφεται κατά των εργατικών, λαϊκών, δημοκρατικών δικαιωμάτων». Λόγω της εδώ και καιρό προγραμματισμένης επίσκεψης του στην Κύπρο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει στη Βουλή για την πρόταση μομφής σήμερα 27 Μαρτίου.
«Η πρόταση δυσπιστίας δεδομένων των κοινοβουλευτικών συσχετισμών περισσότερο αντιπροσωπεύει μια συμβολική αποτύπωση του δημοσίου αισθήματος και για αυτό τον λόγο και συνυπογράψαμε και την στηρίζουμε, γιατί όταν μια κυβέρνηση προκαλεί διαρκώς και βρίσκεται σε δυσαρμονία με το πραγματικό εκλογικό σώμα πρέπει να της αποδίδεται η αρμόζουσα απαξία», ανέφερε για τη στάση του κόμματος της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. «Η λύση, όπως ορθά και ξεκάθαρα το διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, είναι η άμεση προσφυγή στην κάλπη.
Για να μπορέσει ο κ. Μητσοτάκης να φύγει δημοκρατικά και να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να αναπνεύσει από την αντικοινωνική και αντιθεσμική διακυβέρνηση την οποία ασκεί ο ίδιος προσωπικά» προσέθεσε και κατέληξε πως «ακόμη και όσοι επικαλούνται το επιχείρημα ότι έχει νωπή λαϊκή εντολή η κυβέρνηση, γνωρίζουν ότι αυτή η εντολή υπεξαιρέθηκε με έναν καταιγισμό ψεμάτων και συνειδητής παραποίησης της πραγματικότητας. Σε λιγότερο από έναν χρόνο αποκαλύφθηκαν όσα συγκάλυπτε και είναι τόσο επικίνδυνος για την πατρίδα μας γιατί δεν είναι ο εξωτερικός, αλλά ο εσωτερικός εχθρός της. Υπερψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας και επιμένουμε για την ταχύτερη δυνατή προσφυγή σε εκλογές».
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας, κορύφωση πολιτικής εκμετάλλευσης με στόχο την κυβέρνηση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, απάντησε στον υφυπουργό πως «φαντάζομαι ότι δεν θα είχατε πρόβλημα να παρουσιαστείτε και στην Δικαιοσύνη για να υπερασπιστείτε την αλήθεια σας».
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης για να πει ότι για τα Τέμπη φταίει ο «νοσηρος συνδικαλισμός». Ο ίδιος επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνυπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, κατηγορώντας τα ότι σύρονται «στον χορό του παροξυσμού και της οξύτητας της ακροδεξιάς που δεν μπορείτε να την συναγωνιστείτε». Ο Καιρίδης ισχυρίστηκε ότι «πρωταγωνιστής είναι η Ελληνική Λύση και σύρεστε είπε πίσω από την συνωμοσιολογία του κυρίου Βελόπουλου».
«Καταθέτουμε τη μομφή που καταθέτουμε καθημερινά στους αγώνες που αναπτύσσονται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης» ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, με το δικό του σκεπτικό».
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η βουλεύτρια Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που πραγματοποιείται στη Βουλή. «Λέτε ότι ήδη στις 4 Μαρτίου του 2023 η ΕΡΤ, η Δημόσια Τηλεόραση, παρουσίασε ρεπορτάζ που αναφερόταν σαφώς ότι οι συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν ήταν παραποιημένες. Τότε γιατί στις 9 Μαρτίου, πέντε μέρες μετά, ο κύριος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρεται σε αυτό το ηχητικό και λέει συγκεκριμένα: «ακούγοντας τους επίμαχους διαλόγους αισθάνθηκα αυτό που πιστεύω ότι αισθανθήκατε και εσείς όλοι, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, οργή αλλά και ντροπή». Σε ποιους διαλόγους αναφέρεται ο κ. Μητσοτάκης; Στους παραποιημένους; Στους μονταρισμένους; Αφού η ΕΡΤ είχε αποκαλύψει όπως λέτε, στις 4 Μαρτίου, ότι οι διάλογοι ήταν παραποιημένοι. Ο κ. Μητσοτάκης στις 9 Μαρτίου σε ποιους διαλόγους αναφέρεται; Στο μοντάζ; Γιατί τους επικαλείται; Απαντήστε», είπε.
«Η συρραφή, το μοντάζ ήταν σε άμεση γνώση του Μαξίμου» υποστήριξε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή για τους μονταρισμένους διαλόγους από τη μέρα του εγκλήματος των Τεμπών. Είπε ότι: «Χρησιμοποιήθηκαν για να παραπλανήσουν και να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, επικεντρώνοντας μόνο στο ατομικό λάθος και κρύβοντας πολιτικές ευθύνες. Το αποτέλεσμα είναι ότι η παραποίηση αυτή εξυπηρέτησε αυτό που κάνανε και στην εξεταστική. Να αποκλείσουν μάρτυρες, να κρυφτούν στοιχεία. Είναι συγκάλυψη κατ’ εμέ».
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ισχυρίζεται πως δεν έδωσε η κυβέρνηση παραποιημένο υλικό στα ΜΜΕ, με το «επιχείρημα» ότι «η κοινή λογική δεν χρειάζεται μονταζιέρες». Επιπλέον, αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα περιορίσει «στο ελάχιστο δυνατό το ενδεχόμενο του ανθρώπινου λάθους» μέσω της τεχνολογίας και της ολοκλήρωσης της σύμβασης 717, ενώ στη συνέχεια αυτοαναιρείται λέγοντας πως «ακόμη και αν αυτή είχε ολοκληρωθεί, θα είχε αποτρέψει αυτό το δυστύχημα ή κάποιο άλλο».
«Εκμεταλλεύεστε μια εθνική τραγωδία εφαρμόζοντας πρακτικές που θα ζήλευε και ο ίδιος ο Μακιαβέλλι», ανέφερε, απευθυνόμενη στα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας, η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλεύτρια Μαρία Συρεγγέλα, το κόμμα της οποίας έχει εκμεταλλευτεί όσο τίποτα την πυρκαγιά στο Μάτι. Μάλιστα, επιστράτευσε τη «μικρή Μαρία του Έβρου» για να «απαντήσει» στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.
«Συγκάλυψη για το αν συγκρούστηκαν μετωπικά 2 τρένα; Θα αποφασίσει η δικαιοσύνη και θα παραπέμψει αυτούς που πρέπει και θέλει. Δικαίωση με αυτό τον τρόπο δεν θα βρεθεί. Θέλετε να μεταθέσετε την ευθύνη», τόνισε, από το βήμα της Ολομέλειας, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μίλησε για τα «μπαζώματα» στα Τέμπη που κατηγορεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι όσοι μιλούν για «μπαζώματα» είναι για τα «μπάζα».
«Το δημοσίευμα του Βήματος δεν προσέθεσε τίποτα καινούριο σε αυτά που ήδη γνωρίζαμε και η Δικαιοσύνη έχει όλα τα σωστά στοιχεία να σχηματίσει κρίση», υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκης ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ανδρουλάκης έχοντας το άγχος των ευρωεκλογών και την πιθανότητα να είναι τρίτος πίσω από τον κ. Κασσελάκη, προσπαθεί να χτίσει συμμαχίες με κάποια μέσα ενημέρωσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση αυτή χωρίς να έχει να προτείνει κάτι σοβαρό για τη διακυβέρνηση του τόπου. «Ο κ. Κασσελάκης είναι προφανές ότι σήμερα είναι ένα ξένο σώμα, ακόμα και στο κόμμα του», είπε.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη δήλωση Φλωρίδη
«Η πρόταση δυσπιστίας είναι ξεκάθαρο ότι αντικατοπτρίζει τη δυσπιστία των βουλευτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη» τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, τη δεύτερη μέρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας. «Πρώτα από όλα θα φέρει αναγκαστικά τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Να μιλήσει και να απολογηθεί!» τόνισε με νόημα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει για το μπάζωμα και τη μονταζιέρα. Ακόμη, απηύθυνε ερωτήσεις προς τον κ. Καραμανλή, ο οποίος θα μιλήσει αργότερα στη Βουλή. Απαντώντας στη χυδαία φράση Φλωρίδη ότι «όσοι μιλούν για μπάζωμα, είναι για τα μπάζα», χαρακτήρισε τον υπουργό Δικαιοσύνης πιο ακροδεξιό από τον Βορίδη.
Καταψηφίζει την πρόταση μομφής ο πρώην «Σπαρτιάτης» Χ. Κατσιβαρδάς – «Θεωρώ ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση»
Ανδρουλάκης: «Ψεκασμένες θεωρίες ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα με τη πρόταση δυσπιστίας – Η ΝΔ είναι σιαμαία με την εγχώρια διαπλοκή»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσέθεσε ότι «από χθες το βράδυ αναμασούν αυτούς τους ισχυρισμούς χωρίς να δίνουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα», συμπληρώνοντας ότι «τα κίνητρα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι αξιακά κι όχι καθεστωτικά όπως της ΝΔ».
Απευθυνόμενος μάλιστα στους βουλευτές της ΝΔ που αναπαράγουν το αφήγημα περί οικονομικών συμφερόντων πίσω από την πρόταση μομφής, ανέφερε πως φταίει η «πολύ παρέα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη». «Μάλλον είστε επηρεασμένοι από την οικογενειακή του ιστορία που είναι γεμάτη συνομωσίες με κορυφαία αυτή του 1965» σημείωσε.
«Αφήστε τη γλώσσα Βελόπουλου κι απαντήστε σε τρία καθαρά ερωτήματα: Ποιός πήρε το υλικό, ποιός το χάλκευσε και ποιός το διοχέτευσε, από τις πρώτες ώρες στο Πρώτο Θέμα;» προσέθεσε, ενώ αναρωτήθηκε αν τελικά ήταν το μακρύ χέρι του Μαξίμου. «Μπορείτε να κοροϊδεύετε λίγους για καιρό αλλά δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε όλους για πάντα» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης.
Στη συνέχεια προσέθεσε πως «τα επιχειρήματα σας για διαπλοκή του ΠΑΣΟΚ είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο» αφού όποιος πολίτης βλέπει τηλεόραση ή διαβάζει στο διαδίκτυο βλέπει «ποιος είναι αυτός ο οποίος περνάει την άποψή του». «Θα πεί ο Μητσοτάκης ότι εγώ είμαι διαπλεκόμενος; Μα είμαστε σοβαροί;» αναρωτήθηκε και κατέληξε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πως «εδώ δεν ντραπήκατε να παρακολουθείτε πολιτικούς αρχηγούς, κόμματος και υπουργούς σας».
Τι συζητήθηκε την πρώτη μέρα της συνεδρίασης
Η πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης ολοκληρώθηκε στις 03:30 τα ξημερώματα. Κατά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε «να μπει τέλος στην ασυδοσία Μητσοτάκη», σημειώνοντας πως «προχθές, ένα δημοσίευμα μιας κυριακάτικης εφημερίδας ανέδειξε ότι όσο όλη η Ελλάδα θρηνούσε, παγωμένος ο ελληνικός λαός, η μόνη αγωνία κάποιων στην κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, το μικροκομματικό συμφέρον» συμπλήρωσε ο Ανδρουλάκης και ρώτησε: «Ποιος είχε πρόσβαση στο υλικό πριν την ΕΛ.ΑΣ. και πριν την ελληνική δικαιοσύνη για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους;». Η κυβέρνηση δια του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη επέμεινε στο αφήγημα για τα «συμφέροντα» εναντίον της, χαρακτηρίζοντας «εντολοδόχο συμφερόντων» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Μετά την έναρξη της συζήτησης, τον λόγο πήρε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, που ανέφερε πως «οι σχέσεις της ΝΔ με τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι παραδοσιακές και στέρεες. Η προσπάθεια της να παρουσιαστεί ως θύμα τους ηχεί μόνο ως ανέκδοτο όχι μόνο στην αίθουσα της Βουλής αλλά σε όλο το έθνος. Η προστασία που ο πρωθυπουργός προσφέρει στον κ.Καραμανλή έχει ήδη προκαλέσει ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία τόσο ορατά ώστε ότι και αν αποφασίσει προκειμένου να εκτονώσει την υπόθεση θα είναι πολύ λίγο και πολύ αργοπορημένο». «Έχετε ηθικά απολέσει κάθε πολιτική νομιμοποίηση. Απομένει η ηχηρή πολιτική σας καταδίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση» προσέθεσε.
«Έχει γίνει κοπτοραπτική και δεν ντρέπεστε και δεν έχετε πει μια συγγνώμη» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππας, ρωτώντας αν «είχε πρόσβαση στα ηχητικά για τα Τέμπη ο πρωθυπουργός». «Να διευκρινίσει η ΝΔ αν είναι σε θέση να εγγυηθεί τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών χωρίς διαρροή προσωπικών δεδομένων ή εκμετάλλευση τους α λα Cambridge Analytica» προσέθεσε και κατέληξε πως «εσείς κυβερνούσατε, εσείς πρέπει να παραιτηθείτε για να ανασάνει ο λαός».
«Η συγκάλυψη βρίσκεται στην ενεργοποίηση του πρωθυπουργού από το πρώτο λεπτό, παρεμβαίνοντας και στο υλικό που διοχετεύτηκε στα ΜΜΕ» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Τι συνέβη την Κυριακή που ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την πρόταση για πρόταση δυσπιστίας;» αναρωτήθηκε ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Επικρατείας, στην συζήτηση της πρότασης μομφής στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι «το μόνο που υπήρξε ήταν το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ, όπου όμως το άρθρο αυτό επαναλαμβάνει ζητήματα λελυμένα εδώ και ένα χρόνο. Λελυμένα και απαντηθέντα, εδώ και ένα χρόνο» χωρίς να αναφέρει τι ενέργειες έκανε η κυβέρνηση για την κοπτοραπτική στο ηχητικό των συνομιλιών μετά το έγκλημα στα Τέμπη.
«Το βασικό είναι αυτό που λέτε για τον σταθμάρχη και την ενοχή του. Το αποφάσισε ο πρωθυπουργός μέσα σε 24 ώρες. Δεν είναι ερώτημα που πρέπει να έρθει στη Βουλή;» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς. «Για όλα απαντούσατε με το 41%. Δεν το λέτε πια το 41%, γιατί 70% των Ελλήνων θεωρεί ότι κάτι πάει στραβά. Γιατί υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν έχει μάθει από το σκάνδαλο του Ουότεργκεϊτ που είναι αν κάνεις την κουτσουκέλα ομολόγησε γιατί θα το πληρώσεις αργότερα» προσέθεσε.
«Για το έγκλημα στα Τέμπη ευθύνεται η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και η πολιτική των άλλων κομμάτων που ακολουθήθηκε κατά γράμμα, με βάση την ολέθρια πολιτική της ΕΕ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή. «Και εσείς και οι υπόλοιποι προσπαθείτε να βγάλετε λάδι αυτή την πολιτική. Εκατομμύρια Έλληνες φώναξαν ‘τα κέρδη τους ή η ζωή μας’», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι αυτή η «εγκληματική πολιτική δεν έχει εφαρμογή μόνο στον σιδηρόδρομο» διότι στο βωμό του κέρδους, εμπορευματοποιείται η υγεία, η παιδεία και οι λαϊκές ανάγκες συνολικά.