1Ήταν μόλις δύο εβδομάδες από την παρουσίαση του περιβόητου «Εθνικού Σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού» που παρουσίαζε τον περασμένο Νοέμβριο μετά βαΐων και κλάδων ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με τα σχέδια επί χάρτου για τη λειτουργία 1.018 εμβολιαστικών κέντρων, όταν το έγγραφο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας της Αττικής προς τα νοσοκομεία αποκάλυπτε τη γύμνια των διακηρύξεων του υπουργού.

«Σε συνέχεια επικοινωνίας μας στις 25/11/2020, σχετικά με την προετοιμασία των Κέντρων Υγείας της 1ης ΥΠΕ για τον εμβολιασμό covid-19 των πολιτών, το Νοσοκομείο ευθύνης σας θα συμβάλλει με τη διάθεση εκ του προσωπικού 25 ΠΕ ή ΤΕ Νοσηλευτικής ή Επισκέπτες Υγείας ή Ειδικευόμενους Νοσηλευτές ή Μαίες. Παρακαλώ για την ονομαστικοποίηση του Προσωπικού ανά κατηγορία (συνημμένος Πίνακας) …. Έως τη Τετάρτη 2/12 και ώρα 15:00» ανέφερε τότε το έγγραφο που απέστειλε η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής στα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Αντίστοιχο έγγραφο είχε σταλεί και σε άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες τότε, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας να καταγγέλλουν τις δραματικές ελλείψεις στις δομές υγείας όλης της χώρας. «Αντί λοιπόν ενίσχυσης των Νοσοκομείων επιχειρείται η αφαίμαξη προσωπικού. Για την στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων θα πρέπει να προσληφθεί προσωπικό το οποίο θα εκπαιδευτεί» τόνιζε τότε η ΠΟΕΔΗΝ, υπενθυμίζοντας πως έχουν επανηλλειμένως παρέμβει για τις μετακινήσεις προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας προς τα Νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας αντί προσλήψεων, «με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ασφαλής λειτουργία των Κέντρων Υγείας».

Διαβάστε περισσότερα:

Αποδυνάμωση των δημοσίων νοσοκομείων με μεταφορά υγειονομικών στα εμβολιαστικά κέντρα το σχέδιο Κικίλια

Η «λύση» της μετακίνησης προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας προς τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής που επιστρατεύτηκε ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, με το ίδιο σκηνικό να επαναλαμβάνεται το περασμένο καλοκαίρι, με γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της Αττικής να μετακινούνται στα Κέντρα Υγείας των νησιών, για την αντιμετώπιση των εκεί ελλείψεων, μπαίνει και σήμερα σε εφαρμογή. Τα πλημμελώς στελεχωμένα Κέντρα Υγείας αναγκάζονται να αναστείλουν τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, ώστε να μετατραπούν σε εμβολιαστικά Κέντρα.

Σύμφωνα με έγγραφο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», ζητείται από τα Κέντρα Υγείας να προσδιορίσουν ποιες από τις δραστηριότητές τους θα ανασταλούν για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων. Συγκεκριμένα, ζητείται από τους υπευθύνους για την επιστημονική λειτουργία των Κέντρων Υγείας «να προσδιορίσετε επακριβώς ποιες δραστηριότητες του ΚΥ σας ενδεχομένως θα απαιτηθεί να ανασταλούν για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων (όπως περιστολή των ιατρείων ειδικοτήτων [ΩΡΛ, χειρουργικής, δερματολογίας, ορθοπαιδικής κ.ο.κ.] με αναστολή κλεισίματος ραντεβού συγκεκριμένες ημερομηνίες, συμμετοχή των ιατρών σε ΑΥΕ και ΒΥΕ καθώς και σε ΚΕΠΑ)».

Δείτε το σχετικό έγγραφο:

Σημειώνεται πως αυτό συμβαίνει την ώρα που οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, και τα φιλοκυβερνητικά δημοσιεύματα, αναφέρονται σε «ακόμη 144 εμβολιαστικά κέντρα στη μάχη του εμβολιασμού», αποκρύπτωντας ουσιαστικά πως η ενίσχυση αυτή πραγματοποιείται σε βάρος της όποιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπάρχει ακόμα στη χώρα.

«Από τις 20/1/2021 λειτουργούμε επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα, τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, έτσι ώστε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τα 1.000» δήλωσε στην ενημέρωση της περασμένης Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αποκαλύπτοντας επί της ουσίας το σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας.

«Το σύστημα Υγείας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα όλους τους τελευταίους μήνες και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αναπτύξει και άλλες δυνάμεις. Επιπλέον, έχουμε στη φαρέτρα μας και άλλες λύσεις, όπως είναι τα μέγα-εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργήσουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και αν απαιτηθεί, θα ενισχυθούν και από δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε ακόμα, δείχνοντας πως στην «φαρέτρα» της κυβέρνησης βρίσκεται τόσο η αποδυνάμωση των υπολοίπων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες, καθώς και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, αφήνοντας κατά μέρος την όποια -απαραίτητη- ενίσχυση προσωπικού, που ζητούν εδώ και μήνες οι ενώσεις υγειονομικών.

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ήδη έχει βάλει λουκέτο το Περιφερειακό Ιατρείο Μάνδρας, εξαιτίας της μεταφοράς ιατρών σε εμβολιαστικό κέντρο στην Ελευσίνα, καθώς και επισκεπτριών Υγείας από το νοσοκομείο Θριάσιο. Για το τελευταίο, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου έχουν ήδη καταγγείλει πως φεύγει προσωπικό, την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων είναι εκατοντάδες. Σημειώνεται πως ειδικότερα για τη Δυτική Αττική και τις μονάδες Υγείας της κατέθεσαν ερώτηση πως τον υπουργό Κικίλια οι βουλευτές του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, ζητώντας την ενίσχυση των δημοσίων μονάδων αντί για την αναστολή ιατρικών πράξεων, δίχως να λάβουν απάντηση.

Εξουθενώνουν το προσωπικό και αφήνουν τους πολίτες στην τύχη τους

«Τα Κέντρα Υγείας με την μετατροπή τους σε Εμβολιαστικά Κέντρα σχεδιάστηκαν να σταματήσουν να εξυπηρετούν τακτικά περιστατικά. Οι πολίτες θα αναγκασθούν να πληρώνουν τις υπηρεσίες υγείας από την τσέπη τους. Η στελέχωση των Εμβολιαστικών Κέντρων στα Ειδικά Νοσοκομεία γίνεται από άσχετες ειδικότητες ιατρών απ’ ότι ορίζει το πρωτόκολλο για την ασφάλεια των Εμβολιαστικών Κέντρων, (Παιδίατροι, Ψυχίατροι κλπ). Είναι επικίνδυνο για την αντιμετώπιση κάποιας παρενέργειας του εμβολίου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ την περασμένη Παρασκευή, καταγγέλλοντας τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, που πλήττουν σύσσωμη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού σχεδιάστηκαν και υποτίθεται ήταν έτοιμα 1018 Εμβολιαστικά Κέντρα εκ των οποίων 65 Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ. Εντελώς ξαφνικά από τα μηνύματα στους πολίτες ενημερωθήκαμε ότι τα Νοσοκομεία μετατρέπονται σε Εμβολιαστικά Κέντρα για τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 85 ετών. Μάλιστα κλείστηκαν ραντεβού για εμβολιασμό ηλικιωμένων ατόμων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και θα πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις από την οικία τους στο Νοσοκομείο. Απευθύνονται για την εξασφάλιση της μεταφοράς τους στα Νοσοκομεία χωρίς να μπορούν να ικανοποιηθούν.
Στα Νοσοκομεία απαγορεύθηκαν τα επισκεπτήρια, δεν λειτουργούν Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, χειρουργεία για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Τώρα θα επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες τα Νοσοκομεία για εμβολιασμό χωρίς προληπτικό έλεγχο και ο κίνδυνος διασποράς του ιού είναι πολύ μεγάλος» περιγράφουν την δραματική κατάσταση οι υγειονομικοί.

«Με ποιο ακριβώς προσωπικό σκοπεύουν να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα που προβλέπεται να έχουν 12ώρη βάρδια; Με το εξουθενωμένο προσωπικό των νοσοκομείων; Με ατέλειωτες ώρες εντατικοποιημένης εργασίας για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, που διογκώνονται με τους χιλιάδες υγειονομικούς που νοσούν; Με το προσωπικό που έχει να ξεκουραστεί με άδεια εδώ και μήνες; Με ποιους γιατρούς; Ο γιατρός τη μία μέρα θα περιθάλπει ασθενείς με Covid 19 και την άλλη θα εμβολιάζει υγιή πληθυσμό;» ανέφερε στη δική της ανακοίνωση η ΟΕΝΓΕ. Επίσης, παραθέτει μία σειρά από καίρια και σημαντικά ερωτήματα:

  • Τι θα γίνει με την εκπαίδευση των ειδικευόμενων; Ένας ολόκληρος χρόνος έχει ήδη χαθεί. Οι ειδικευόμενοι των παθολογικών ειδικοτήτων έχουν μετατραπεί με άνωθεν αναγκαστικές εντολές σε «πολυεργαλεία covid», οι ειδικευόμενοι των χειρουργικών ειδικοτήτων βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των χειρουργείων. Θα χαθεί και δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επειδή τώρα θα μετατραπούν σε «πολυεργαλεία εμβολιασμού»;
  • Τι θα γίνει με την δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας; Ήδη δίνονται εντολές στα Κ.Υ τους επόμενους μήνες να ασχολούνται αποκλειστικά με τον εμβολιασμό και με τίποτα άλλο. Ποιος θα βλέπει τους ασθενείς για όλα τα άλλα χίλια μύρια προβλήματα της υγείας τους;
  • Ούτε το αυτονόητο δεν έχει γίνει. Να επισπεύσει τους διορισμούς των επί θητεία γενικών γιατρών. Εδώ και ένα μήνα έχουν βγει τα οριστικά αποτελέσματα και ακόμα διορίζονται. Όχι μόνο δεν προσλαμβάνουν το σύνολο των γιατρών που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις λιγοστές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, αλλά πάγωσαν και τις κρίσεις για τις θέσεις Επιμελητών Β’ για τα Κέντρα Υγείας που προκηρύχθηκαν τον Ιανουάριο του 2019!!!
  • Βέβαια άλλες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αντί με κατεπείγουσες διαδικασίες να στελεχώσει τα ρημαγμένα από προσωπικό νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, νομοθετεί κριτήρια προσλήψεων για τις προσλήψεις που δεν κάνει. Αντί να αυξήσει ,μειώνει τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό της Π.Φ.Υ. που έχει στρατηγικό ρόλο κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την υλοποίηση του εμβολιαστικού σχεδίου.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σε επίσημο έγγραφο του Διευθυντή Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΑΓΝΙ) γίνεται αναφορά σε «προσφορά υπηρεσίας ιατρών στο κέντρο εμβολιασμού» ειδικευμένων και ειδικευόμενων από τις 7.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ. Μάλιστα σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση που γίνεται επιβεβαιώνεται ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη υπερεργασία ως «κοινωνική προσφορά» (;)» καταγγέλλει σε άλλη ανακοίνωσή της ο ΟΕΝΓΕ, αποκαλύπτοντας και το σχετικό έγγραφο:

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «διεκπεραιώσει» το εμβολιαστικό σχέδιο χωρίς κόστος, χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον για την ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το ήδη υπάρχον εξουθενωμένο προσωπικό το οποίο μάλιστα εξαναγκάζει σε απλήρωτη εθελοντική εργασία. Την ίδια στιγμή δεν δίστασε να ταΐσει με ζεστό κρατικό χρήμα τα ΜΜΕ για μετάδοση μηνυμάτων που αφορούν στην πανδημία, να προσφέρει δωράκια εκατομμύριων ευρώ σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους (πχ ιδιώτες κλινικάρχες), παρουσιάζοντάς τα μάλιστα ως «μέτρα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας» αναφέρει ακόμα, ενώ καταλήγει και σε ένα δηλητηριώδες πλην ρητορικό ερώτημα στο τελεσίγραφό της.

«Υ.Γ: Άραγε οι διάφοροι κυβερνητικοί και διοικητικοί παράγοντες που διατείνονται περί «κοινωνικής προσφοράς υπηρεσίας» όσον αφορά τους υγειονομικούς, όσον αφορά τους ίδιους τους εαυτούς τους έχουν κάνει κάποια προσφορά του δικού τους παχυλού μισθού που τους καταβάλλεται τακτικά και αδιάλειπτα;» αναρωτιέται η ΟΕΝΓΕ.

«Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, για 1018 εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί χωρίς την πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσει τα κέντρα αυτά. Οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας μετά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από το αρχικό σχέδιο των «πολλών» εμβολιαστικών κέντρων, δέχονται προς χάριν των ηλικιωμένων της περιοχής να συμβάλουν στο εμβολιαστικό κέντρο του δικού τους νοσοκομείου χωρίς μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία και χωρίς εκβιασμούς σε βάρος της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων και εξειδικευόμενων» καταγγέλει από πλευράς της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

«Επίσης, απαιτούν τις κατάλληλες υποδομές για να είναι ασφαλείς από ενδεχόμενη διασπορά της νόσου οι προσερχόμενοι προς εμβολιασμό ηλικιωμένοι. Επιπροσθέτως, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει τις συνθήκες εμβολιασμού στο νοσοκομείο covid Παπαμμακάριστος καθώς επίσης και τη μεγάλη δυσλειτουργία σε κέντρα εμβολιασμού, σε Κέντρα Υγείας (π.χ. Κερατσίνι, Βύρωνα). Τα παραπάνω, είναι παράπονα που δεχόμαστε και από ασθενείς και από υγειονομικούς» τονίζει ακόμη.