Ο πρόεδρος της Γαλλίας ερωτήθηκε τι θα κάνει αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN), σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ζητήσει την παραίτησή του.

«Δεν είναι ο RN αυτός που ορίζει το Σύνταγμα, ούτε το πνεύμα του. Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, η θέση του προέδρου επίσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Για μένα αποτελεί απαραβίαστο», απάντησε χαρακτηριστικά.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε και πάλι έτοιμος για debate με την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. «Φυσικά: Είμαι έτοιμος να εκπροσωπήσω τα χρώματά μας και να υπερασπισθώ το πρόγραμμά μας».

«Πάω για να κερδίσω!», είπε στην συνέντευξη που δόθηκε την επομένη της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσής του για διάλυση της βουλής και προκήρυξη εκλογών.

Και σε εκείνους που λένε ότι είναι «τρελός» για να προκαλέσει έναν τέτοιο πολιτικό σεισμό, ο Εμανουέλ Μακρόν απαντά: «Όχι, καθόλου!». «Δεν σκέφτομαι παρά την Γαλλία. Είναι η σωστή απόφαση, προς το συμφέρον της χώρας. Και λέω στους Γάλλους, “μην φοβάστε, πηγαίνετε να ψηφίσετε”».

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι θέλει να πάει στις κάλπες «διευρύνοντας και αποσαφηνίζοντας τη γραμμή του». Πρόθεσή του είναι «να τείνει το χέρι σε όσους είναι έτοιμοι να έρθουν να κυβερνήσουν και να εργασθούν συνθετικά στην κατεύθυνση ενός φιλόδοξου ριζοσπαστισμού».

«Δεν πίστεψα ποτέ τις δημοσκοπήσεις», είπε. «Μια νέα προεκλογική εκστρατεία ξεκινά και δεν πρέπει να κοιτάμε τα σκορ ανά περιφέρεια βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών».

Νωρίτερα, το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή του Ελιζέ, μετέδωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν συζητά το ενδεχόμενο παραίτησής του, καθώς πρωτύτερα ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 είχε μεταδώσει ότι ο Γάλλος πρόεδρος εξετάζει την πιθανότητα να παραιτηθεί σε περίπτωση που η παράταξή του καταποντιστεί στις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του μήνα και τις αρχές του επόμενου.

Ο Μακρόν προγραμματίζει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα για τον καθορισμό της ατζέντας για την προεκλογική εκστρατεία, πρόσθεσε η ίδια πηγή του Bloomberg.

Όμως, σύμφωνα με άλλες πηγές από το περιβάλλον του Μακρόν που επικαλούνται το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters η συνέντευξη Τύπου του Γάλλου προέδρου αναβλήθηκε για το μεσημέρι της Τετάρτης.