X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Μας έτρωγαν τα ποντίκια, δεν είχαμε να κοιμηθούμε»: Καταγγελία εγκυμονούσας για το κέντρο κράτησης στη Σάμο

Μετανάστρια από τη Γκάνα κατήγγειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο. Τονίζει πως ούσα έγκυος στον ένατο μήνα, αναγκάστηκε να κοιμάται σε τρύπια σκηνή, όπου «έβρεχε και μας έτρωγαν τα κουνούπια και τα ποντίκια». Δεν μπορούσε να κοιμηθεί για νύχτες, ενώ έπρεπε να περιμένει ώρες για το κακό φαγητό. Καταγγέλλει ότι της έδιναν μόνο ένα μικρό μπουκάλι νερό τη μέρα, ενώ χρειαζόταν τουλάχιστον πέντε ή έξι μικρά μπουκάλια τη μέρα.
Nick Paleologos / SOOC
|

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Deutsche Welle», που επικαλείται πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας ΤΑΖ, ετοιμόγεννη μετανάστρια  από τη Γκάνα, κατέθεσε για τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνει στο κέντρο κράτησης της Σάμου, έχοντας καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ερωτηθείσα για τον λόγο που κατέθεσε την προσφυγή,   υπογράμμισε ότι απορεί με την ανοχή που δείχνουν οι αρμόδιες αρχές απέναντι στην απάνθρωπη μεταχείριση όσων είναι εγκλωβισμένοι στο κέντρο της Σάμου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ούσα ετοιμόγεννη δεν μπορούσε να κοιμηθεί, ενώ τους έτρωγαν τα κουνούπια και τα ποντίκια και ζούσαν σε σκηνή με τρύπες.

Πυρά ανθρωπιστικών οργανώσεων για τη fast track διαβούλευση του νομοσχεδίου για το άσυλο σε πρόσφυγες

«Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν εδώ όλα αυτά. Ήρθαμε γιατί χρειαζόμασταν βοήθεια, αλλά οι αρχές μας αγνόησαν. Μετά την καταγραφή μας δεν είχαμε πού να κοιμηθούμε, ούτε καν μια κουβέρτα. Με τα τελευταία μας χρήματα έπρεπε να αγοράσουμε από άλλους πρόσφυγες μια σκηνή με τρύπες και να κοιμηθούμε δίπλα στον κατάμεστο καταυλισμό. Ο άντρας μου, ο αδελφός μου κι εγώ σε ένα στρώμα. Έβρεχε και μας έτρωγαν τα κουνούπια και τα ποντίκια. Νύχτες ολόκληρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ και όλα αυτά ενώ είμαι έγκυος».

Τόνισε ότι ακόμα και στην κατάσταση που βρίσκεται έπρεπε να περιμένει ώρες για να πάρει φαγητό κακής ποιότητας, ενώ χωρίς να ληφθεί υπόψη η προχωρημένη κατάσταση εγκυμοσύνης της, είχε στη διάθεση της μόνο ένα μπουκάλι νερό τη μέρα. Επισήμανε πως «κάποιοι τρελαίνονται και άλλοι πεθαίνουν» στο κέντρο κράτησης.

«Για το φαγητό έπρεπε να περιμένουμε ώρες και ήταν πραγματικά κακό. Όλη την ημέρα είχαμε ένα μικρό μπουκαλάκι νερό κατ΄ άτομο. Σαν έγκυος πρέπει να πίνω πολύ νερό, τουλάχιστον πέντε ή έξι μικρά μπουκαλάκια. Εύχομαι οι δικαστές να έρθουν εδώ στη Σάμο χωρίς προειδοποίηση και να δουν πώς μας μεταχειρίζονται και κάτω από ποιες συνθήκες ζούμε. Κάποιοι τρελαίνονται εδώ, άλλοι πεθαίνουν».

Πυρκαγιά στο Hotspot στο Βαθύ της Σάμου – Απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων και υλικές ζημιές


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις