Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν αγρότες από όλη τη Θεσσαλία και τη Βοιωτία. Οι εκπρόσωποι των αγροτών αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, που τους αναγκάζουν να βγουν ξανά στους δρόμους.

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΣΚ, Κώστας Τζέλλας, μίλησε στο Mega, για τα αιτήματα των αγροτών. «Είναι η εθνική οδός Καρδίτσας – Λάρισας και η παλιά εθνική Καρδίτσας – Αθηνών, εκεί έχουμε αποφασίσει να βγούμε, με τη συμπαράσταση και των συναδέλφων από τα Τρίκαλα και αύριο θα έχουμε και από τη Λάρισα στήριξη. Δεν ξεκινούν οι κινητοποιήσεις, συνεχίζουν απλά έφτασε ο «κόμπος στο χτένι». Το κόστος παραγωγής είναι πάρα πολύ υψηλό, σε πολλά προϊόντα η τιμή δε καλύπτει το κόστος παραγωγής», είπε αρχικά.

«Περιμένουμε όλοι ένα νέο κύμα ακρίβειας, το πετρέλαιο έχει ακριβύνει. Διεκδικούμε επιδότηση στο πετρέλαιο και φθηνότερο ρεύμα. Τα λιπάσματα επίσης είναι ένα πρόβλημα, αγοράζαμε ένα τσουβάλι 20 ευρώ, πλέον το αγοράζουμε 40-50 ευρώ. Είμαστε λιγότεροι φέτος, γιατί οι πολιτικές που ακολουθούνται μας διώχνουν από το επάγγελμα», συμπλήρωσε ο κ. Τζέλλας.

Η κυβέρνηση υποδέχτηκε τους αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους με αστυνομική καταστολή. Οι αστυνομικές δυνάμεις παρεμποδίζουν τους αγωνιζόμενους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να μεταβούν με τα τρακτέρ τους στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στην Καρδίτσα, που κατέφθασαν με κομβόι εκατοντάδων τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από όλη την Θεσσαλία. Μάλιστα, απέκλεισαν την πόλη της Καρδίτσας.

«Ανοίξτε τώρα το δρόμο», κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις, ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), εκφράζοντας την απαίτηση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που με παρατεταγμένα κορναρίσματα από τα εκατοντάδες τρακτέρ που έχουν παρατάξει, διεκδικούν τα αιτήματα για την επιβίωσή τους, απαντώντας αποφασιστικά στην αστυνομοκρατία.

«Ο αποκλεισμός των ειρηνικών διαδηλώσεων όσων αγωνιούν ακόμα και για τη επιβίωσή τους, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών και ισοπεδωτικών πολιτικών Μητσοτάκη, καταδεικνύει τη στρατηγική της ΝΔ», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καρδίτσας.

Η ανακοίνωση:

“Απέναντι στις διεκδικήσεις των αγροτών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σηκώνει ασπίδα αυταρχικότητας, με ματ και χημικά”

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε και πάλι τους αγρότες του νομού Καρδίτσας με ματ και χημικά.

Απέναντι στα δίκαια αιτήματα και τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των ανθρώπων της υπαίθρου, ύψωσε τις ασπίδες της αυταρχικότητας.

Ο αποκλεισμός των ειρηνικών διαδηλώσεων όσων αγωνιούν ακόμα και για τη επιβίωσή τους, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών και ισοπεδωτικών πολιτικών Μητσοτάκη, καταδεικνύει τη στρατηγική της Ν.Δ. που περιλαμβάνει:

·Ασφυξία για αγρότες, νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

·Υπερκέρδη και ασυλία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επί Ν.Δ. τα τρακτέρ δεν μπορούν να ανέβουν ούτε στον Ε65. Επί ΣΥΡΙΖΑ, οι αγρότες γίνονταν δεκτοί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το δικό μας πρόγραμμα είναι σαφές και συναφές με τις διεκδικήσεις των αγροτών μας. Περιλαμβάνει:

·Τη μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων, στην αντλία του βενζινάδικου.

·Την οριζόντια μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν.

·Την ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας.

·Τη μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων.

·Τον σχεδιασμό για παραγωγή, το αμέσως επόμενο διάστημα, των αναγκαίων για την οικονομία και τη διατροφή αγαθών.

· Την άμεση επιστροφή στην κανονικότητα των άμεσων και δίκαιων πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

·Την ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

·Τη δημιουργία εθνικών αποθεμάτων και την επιβολή πλαφόν ανώτατης τιμής στα είδη πρώτων υλών ζωοτροφών και σιτηρών για ανθρώπινη χρήση.

·Την άμεση ενίσχυση του ταμείου του ΕΛΓΑ με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού και αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης για την ασφάλιση όλων των φυσικών φαινομένων και νόσων και την καταβολή άμεσα προκαταβολών στους πληττόμενους αγρότες.

·Την προστασία του αγροτικού εισοδήματος από την ασυδοσία της αγοράς.

·Την καταβολή ενισχύσεων χωρίς αποκλεισμούς με δικαιοσύνη και διαφάνεια.

·Την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των αγροτών, μικραίνοντας την αλυσίδα παραγωγών – καταναλωτών και ξαναδίνοντας στους αγρότες το μερίδιο που τους αναλογεί από την αξία των προϊόντων τους.

·Να μπει τέλος στο ξεπούλημα της ενυπόθηκης αγροτικής γης, των κτιρίων των αγροτικών συνεταιρισμών (αποθήκες κ.λπ.), που οδηγούν την αγροτική οικονομία σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση.

·Την άμεση ρύθμιση των χρεών, που δημιουργήθηκαν τη περίοδο της πανδημίας, σε μικρομεσαίους και αγρότες.

·Την προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, χωραφιού ή στάβλων.

·Τη στήριξη των νέων αγροτών και τη δημιουργία προγραμμάτων ηλικιακής ανασύνθεσης του αγροτικού πληθυσμού.