Σε συνέχεια της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2021, η ελληνική κυβέρνηση και τα τεχνικά κλιμάκια τω θεσμών ξεκίνησαν τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις για την 8η «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση.
Στη κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν τα ζητήματα της μείωσης των κόκκινων δανείων, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και το «άνοιγμα» του τομέα της ενέργειας.
Παράλληλα, οι δανειστές θα δώσουν βάρος και στην απόφαση του ΣτΕ για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σχετικά με το ύψος της τελικής δαπάνης, ζήτημα που είχε τεθεί και στην 7η «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση, καθώς παραμένει θολό το τοπίο για το αν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τα αναδρομικά και για τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, απόφαση που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να καταβάλει 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Υπό καθεστώς σοβαρής αβεβαιότητας», χωρίς μέτρα στήριξης και πανδημία ο προϋπολογισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», η Κομισιόν, η ΕΚΤ, ο ESM και το ΔΝΤ αναμένεται να ασκήσουν στενό μαρκάρισμα στην Ελλάδα, καθώς όπως είχε δηλώσει και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει πιστά τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει οι δανειστές.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από την πρόβλεψη για ισχνή ανάπτυξη, προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ το 2021 από 6,23% του ΑΕΠ φέτος ή 10,643 δισ. ευρώ (πάντα σε όρους ενισχυμένης εποπτείας).
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καλέσει την Κομισιόν να συνδέσει τα χρήματα (δάνεια και επιχορηγήσεις) από το Ταμείο Ανάκαμψης με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ξεκαθάρισε πως «δεν θα είναι καθόλου εύκολο» να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων από την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο για την εκταμίευση των χρημάτων «επιβάλλει μια πειθαρχία που δεν την είχαμε στις ιδιωτικές επενδύσεις».
Ιδιαίτερα δυσοίωνη εκτίμηση της Κομισιόν για την 7η «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση
«Παράξενες εποχές» και «δυσμενές σενάριο» βλέπει ο Σκυλακάκης
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Φιλελεύθερο», ο Θ. Σκυλακάκης τόνισε πως «ζούμε σε παράξενες εποχές» και έφερε σε πρώτο πλάνο το δυσμενές σενάριο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το 2021, παρά τα σχέδια που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση.
«Τον Μάιο το υπουργείο έκανε δύο σενάρια, ένα με ύφεση 4,7% και υπόθεση ότι ο κορονοϊός είχε εποχικότητα και θα υποχωρούσε το καλοκαίρι στην Ευρώπη και ένα με δυσμενείς υποθέσεις για τον τουρισμό, το οποίο δυστυχώς τελικά επαληθεύτηκε, με 7,9%. Σε σχέση με το επόμενο έτος, η βασική μας υπόθεση είναι ότι το πρόβλημα του κορονοϊού θα υποχωρήσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και θα υπάρχει μια μερική ανάκαμψη του τουρισμού της τάξης του 60% σε σχέση με το 2019 και μια συντηρητική απορρόφηση των πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων, που είναι της τάξεως των 5 δισ. ευρώ για το 2021.
Είναι υποθέσεις λογικές, που εμπεριέχουν όμως το στοιχείο της αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας και την ταχύτητα και τον βαθμό εμβολιασμού του πληθυσμού. Εξ ου και έχουμε κι ένα δεύτερο δυσμενές σενάριο, αν η πανδημία εξελιχθεί διαφορετικά. Ζούμε σε παράξενες εποχές και σχεδιάζουμε εκ των πραγμάτων αναλόγως».
Ερωτηθείς για το πότε θα ενεργοποιηθεί το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για την πανδημία, ο Θ. Σκυλακάκης δήλωσε πως «τα χρήματα αυτά αφορούν κατ’ αρχήν το Ταμείο Ανάκαμψης, η προκαταβολή για το οποίο δίδεται με την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου που προβλέπεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και την πρώτη εξαμηνιαία δόση που είναι ρεαλιστικό να αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους».
Παράλληλα, επισήμανε πως τα χρήματα «αφορούν την προκαταβολή των δανείων (10% του συνόλου ή 1,272 δισ.) και την απορρόφησή της εντός του 2021. Σε σχέση με τη μακροοικονομική επίπτωση των σχετικών δαπανών τα 5,5 δισ. αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ που προβλέπουμε για το 2021 και όχι στο πιο συντηρητικό 2%, που βάλαμε στον προϋπολογισμό, ακριβώς γιατί η σχετική πρόβλεψη εμπεριέχει αβεβαιότητες».
Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, αρκέστηκε σε υποθέσεις σχετικά με την καλή εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. «Τα κονδύλια του Ταμείου σήμερα που μιλάμε είναι 32 δισ., εκ των οποίων τα 19,3 αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δυνατότητα εξαιρετικά ευνοϊκών δανείων. Από το ποσό αυτό, τα 16,2 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις μέσω του ίδιου του Ταμείου Ανάκαμψης, 2,3 δισ. το React EU, 0,4 δισ. το Just Transition Fund και 0,4 δισ. το European Agricultural Fund. Το 2022 τα σχετικά ποσά θα αναθεωρηθούν με βάση τα όσα θα έχουν ενδιαμέσως συμβεί. Αν πάμε καλά οικονομικά ενδιαμέσως, το μερίδιό μας θα μειωθεί κατά τι. Τελικά, μερικές φορές δεν ισχύει μόνο το «ουδέν κακόν αμιγές καλού», αλλά και το αντίθετο».