Για τις απουσίες σε περίπτωση που κάποιος γονέας επιλέξει να μην στείλει το παιδί του στο σχολείο εάν υπάρχει κρούσμα στο τμήμα του, μίλησε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Παιδείας, επισημαίνοντας  ότι «προφανώς και θα παίρνει απουσίες». Πρόσθεσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των γονέων αλλά «ακολουθώντας και πέρσι τις οδηγίες των ειδικών, η δημόσια υγεία δεν επιβαρύνθηκε από τη λειτουργία των σχολείων». Ακολουθώντας την πολιτική της κυβέρνησης και η Ζέτα Μακρή μετά τη Νίκη Κεραμέως επιβεβαίωσε πως είναι «αδικαιολόγητη» η απουσία μαθητή λόγω κρούσματος στην τάξη του.

Στο ενδεχόμενο κλεισίματος των σχολείων εάν υπάρξει έξαρση της πανδημίας αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας πως «εάν και εφόσον υπάρχει έξαρση, εάν και εφόσον οι ειδικοί το υποδείξουν, προφανώς και τα σχολεία θα έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και ενδεχομένως κλείσιμο. Αλλά με το εάν και εφόσον, εμείς δεν μπορούμε ούτε πολιτική να ασκήσουμε, ούτε μέτρα να υποδείξουμε». Πρόσθεσε παράλληλα ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων «αλλά θα είναι απότοκο των αυξημένων τεστ και όχι γιατί το σχολείο επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τη δημόσια υγεία».

Κληθείσα να σχολιάσει την οδηγία για κλείσιμο ενός τμήματος μόνο εάν τα κρούσματα φτάσουν «50% συν 1» η Ζέτα Μακρή είπε πως μπορεί και να αλλάξει αν οι ειδικοί αποφανθούν ότι υπάρχουν ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και πρέπει να διαφοροποιηθεί. Σημείωσε δε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν με αυστηρά πρωτόκολλα: με μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εκτός από την ώρα της γυμναστικής, αερισμό των αιθουσών, διαφορετικό προαυλισμό των τάξεων και τα πάρα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα σε περίπτωση κρούσματος. «Όταν καταγράφεται κρούσμα ο υπεύθυνος Covid και ο αναπληρωτής του γνωρίζει τη γραφειοκρατική διαδικασία που θα ακολουθείται με ιχνηλάτηση και για τις ιδιαίτερα στενές επαφές δύο εργαστηριακά τεστ και καθημερινά self test» προσέθεσε.

Αντιπολιτευτικές αντιδράσεις για το άνοιγμα των σχολείων και τον κυβερνητικό σχεδιασμό

Όπως σημειώνει το ΚΚΕ, «αυτό που ο όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος ζητάει – και η κυβέρνηση αρνείται – είναι να αραιώσουν οι σχολικές τάξεις, να καλυφτούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς τώρα, να στηριχτεί με κρατική ευθύνη το αναγκαίο επιστημονικό πρόγραμμα ενημέρωσης και εμβολιασμού». Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «επανάληψη των περσινών εγκληματικών λαθών στο άνοιγμα των σχολείων εν μέσω ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας».

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε 14 ερωτήσεις και απαντήσεις, σχετικά με τα μέτρα προστασίας και το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων για τη φετινή χρονιά. Ταυτόχρονα, επισημαίνει το υπουργείο, «δεν υπάρχει σημαντικότερο μέτρο προστασίας στο σχολείο από το ίδιο το εμβόλιο. Εδώ μπορείτε να δείτε συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων: https://emvolio.gov.gr/neoi».