
Καταγγελία φτάνει στο ΤΡΡ επιβεβαιώνοντας πως δεν έχει τέλος η μαύρη λίστα των περιστατικών βίας. Η Λ. από την Πάτρα έχει κάνει 7 μηνύσεις εναντίον του πατέρα του παιδιού της για κακοποιητική συμπεριφορά. Εκείνος δεν τηρεί τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν εκδοθεί προσωρινά. «Κακοποιεί και το παιδί» θα πει η Λ. Οι κλήσεις της στο 100 πέφτουν πάνω σε τοίχο. «Απ' την αρχή της σχέσης ήταν νευρικός, έκανε ζήλιες, ήθελε να αφήσω το σπίτι μου... Με χτυπούσε και μετά έλεγε συγγνώμη κι εγώ έλεγα πως θα αλλάξει. Όταν ήταν το μωρό τριών μηνών, το πιάνει βρίζοντας και το κρεμάει ανάποδα απ' το μπαλκόνι... Με έσερνε απ' τα μαλλιά. Μετά από τρεις μέρες μαζί του,το παιδί ήρθε με κόκκινο μάτι και μου είπε "μπαμπάς μιμί εδώ».
της Γεωργίας Κριεμπάρδη
Η Λ. είναι Τσέχα και ζει δέκα χρόνια στην Πάτρα. Πριν τρεισήμισι χρόνια έκανε παιδί με τον σύντροφό της, Θ., ο οποίος το αναγνώρισε. Όπως η ίδια καταγγέλλει στο TPP, εκείνος την κακοποιούσε. Έχει βγει προσωρινή απόφαση ασφαλιστικών μέτρων λόγω κακοποιητικής συμπεριφοράς εναντίον της. Εκείνη έχει υποβάλλει εφτά μηνύσεις για επιθέσεις, ενώ «δεν έγινε ποτέ η αυτόφωρη διαδικασία που προβλέπεται». Ο Θ. δεν τηρεί τα ασφαλιστικά μέτρα. Την περιμένει πάντα έξω από το σπίτι της. Πήγε να την πατήσει με το αυτοκίνητο, θα πει η Λ. στο ΤΡΡ.
«Ήταν κακοποιητικός και με το παιδί. Το βλέπει δύο τρεις φορές την εβδομάδα, όπως προβλέπεται. Την τελευταία φορά που πήγα στην εισαγγελία μου είπαν ότι δε μπορώ να κινήσω διαδικασία εναντίον του γιατί εκείνος έχει ζητήσει να ερευνηθεί το δικό μου περιβάλλον, υπονοώντας ότι εγώ το κακοποιώ».
«Απ’ την αρχή της σχέσης ήταν νευρικός, έκανε ζήλιες, ήθελε να αφήσω το σπίτι μου και να είμαι μαζί του. Έκανα υπομονή. Με χτυπούσε και μετά έλεγε συγγνώμη κι εγώ έλεγα πως θα αλλάξει. Όταν ήταν το μωρό τριών μηνών έκλαιγε ένα βράδυ και το πιάνει βρίζοντας και το κρεμάει ανάποδα απ’ το μπαλκόνι και πάω και του δίνω μια σφαλιάρα στην πλάτη. Αφήνει το παιδί στο κρεβάτι και με χτυπάει. Με έσερνε απ’ τα μαλλιά. Όταν αποφάσισα να φύγω, μου έλεγε ότι θα μου πάρει το παιδί. Στη γειτονία άκουγαν τις φωνές» περιγράφει στο ΤΡΡ.
«Από τα Χριστούγεννα μετά από τρεις μέρες που ήταν μαζί του το παιδί ήρθε μετά με κόκκινο μάτι και μου είπε “μπαμπάς μιμί εδώ”. Κι άλλη φορά έχει έρθει με μελανιασμένα τα χεράκια του. Και μετά το εξαγοράζει με δωροσακούλες».
Πολλά τηλέφωνα στο 100 χωρίς αντίκρισμα
Η δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπισή της, Ντάνα Αντωνοπούλου μίλησε στο ΤΡΡ. «Έχουμε υποβάλει από 28/11/21 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που τελικώς θα εκδικαστεί 9 Φεβρουαρίου. Αυτός δεν τηρεί την προσωρινή διαταγή για ασφαλιστικά μέτρα που έχει εκδοθεί. Την ενοχλεί σε καθημερινή βάση. Αυτός δύο φορές που έχει πάρει το παιδί, το γύρισε με μελανιές, ο ιατροδικαστής αποφάνθη ότι ήταν από σφίξιμο στα χέρια. Καθημερινά είναι έξω από το σπίτι της, την απειλεί, τη βρίζει».
«Με παρακολουθεί. Παραβιάζει συνεχώς τα ασφαλιστικά μέτρα. Έχει τύχει μετά από πολλά τηλέφωνα να έρθει αστυνομία και όταν βλέπει τα φώτα αυτός φεύγει» λέει η ίδια. «Είναι ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια με εφτά παιδιά, ο πατέρας τα χτυπούσε, είχε τη μητέρα τους σαν αντικείμενο».
Στο ΤΡΡ μίλησε η γειτόνισσα της κοπέλας. «Έρχεται με βρίζει, μου λέει “θα σου δείξει παλιόγρια”, μου έσπασε την εξάτμιση από το αυτοκίνητο. Κι αυτά επειδή παίρνω καμιά φορά το παιδάκι να παίξει με τα εγγονάκια μου. Ο άνθρωπος είναι αγρίμι».
Οι κλήσεις της στο 100 πέφτουν στο κενό. Επικοινωνώντας με το αρμόδιο τμήμα Άμεσης Δράσης της Πάτρας, μου ανέφεραν πως «το 100 με το που το καλείς, πηγαίνει». Η Λ. πήγε σήμερα στο κοντινό αστυνομικό τμήμα να αναφέρει την παραβίαση. Θα πάει και αύριο Τετάρτη.

*Το ΤΡΡ έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Η φωτό με τα σπασμένα γυαλιά του Αλιέντε είναι άκρως συμβολική αν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος ότι βρίσκονται ως έκθεμα σε μουσείο που εγκαινίασε ο Πινοτσέτ.... Όσον αφορά τους "αναρχικούς" και τη σχέση τους με την κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου είμαι τουλάχιστον σκεπτικός και περίεργος να μάθω από πού προέρχονται οι πληροφορίες σου Λαμπρινή: πρώτη φορά ακούω και διαβάζω αναφορά σε κάποια οργανωμένη αναρχική παρουσία σε βαθμό που να παρεμβαίνει σε θέματα εξοπλισμού του λαϊκού κινήματος και ν'ασχολείται μαζί της η κυβέρνηση Αλιέντε ερχόμενη μάλιστα αντιμέτωπη μαζί της... Σίγουρα, εκτός του Φιντέλ, (ο οποίος προειδοποίησε τον Αλιέντε, όχι μόνο συμβολικά μέσω του AKMS που του δώρισε αλλά ξεκάθαρα και πολλές φορές σε ομιλίες και συνεντεύξεις του στη διάρκεια του ταξιδιού του στη Χιλή αμέσως μετά την ανάληψη της Προεδρίας απ τον Αλιέντε), το MIR επέμενε στον οπλισμό του λαϊκού κινήματος (η άρνηση κι η νομιμοφροσύνη του Αλιέντε ήταν δυο απ τους λόγους που το MIR προσέφερε κριτική στήριξη χωρίς συμμετοχή στη κυβέρνηση λαϊκής ενότητας ενώ παράλληλα διατηρούσε τον ένοπλο μηχανισμό του...). Ανάλογη κριτική ασκούσαν, παρά τη συμμετοχή των κομμάτων τους στη κυβέρνηση Λαϊκής Ενότητας, ο παράνομος ένοπλος μηχανισμός του ΚΚ (FPMR , υπεύθυνη του οποίου ήταν η μετέπειτα ΓΓ του ΚΚ Gladys Marín -κι ένας απ τους λόγους διάσπασης/απόσχισης μέρους των δυνάμεων του FPMR κι η μετατροπή τους σε αυτόνομη επαναστατική οργάνωση ήταν ακριβώς αυτή η ουσιαστική διαφωνία απέναντι στη "νομιμόφρονη" στάση του ΚΚ και της Λ. Ε.) και ένα τμήμα της οπλισμένης περιφρούρησης του Σ. Κ. Για δραστηριότητα αναρχικών επι Αλιέντε (κι αργότερα επί δικτατορίας) δεν έχω τίποτα υπ όψιν μου, απ όσα τουλάχιστον διάβασα και γνωρίζω δεν νομίζω ότι είχαν κάποια (έστω μικρή ή/και ουσιαστική) συμμετοχή... Καλό κουράγιο, γιατί είτε έτσι είτε αλλιώς οι μέρες που'ρχονται θα'ναι πάλι δύσκολες στη Χιλή...
Ειναι που εμενα με ενδιαφερει η αναρχια κι η σταση της, ειδικα σε περιοδους που το πατριωτικο και το επαναστατικο μετωπο γινονται ενα :) Αν θυμαμαι καλα σε jstor , lapeste και anarchistlibrary τα διαβασα τα περισσότερα. Προετοιμασια γαρ :) ξεχωριζουν τα ονοματα του Ernesto Miranda και του Clotario Blest, ο οποίος ηταν και της αναρχοχριστιανικης τασης :) αν θες μπορω να τα ψαξω να τα βρω (το ημεηλ της εκπομπης ειναι radiovenceremostpp@gmail.com , γραψε μου εκει να στα βρω και να στα στειλω). Απο οσα διαβασα, κι όπως τα καταλαβα, ενα κομματι της αναρχιας, το αναρχοσυνδικαλιστικο κυριως, περασε σε οργανωση που αποδεχονταν τη λαϊκη βια και το mfr, και κατοπιν ενταχθηκαν στο MIR. Λενε επίσης ότι τότε το MIR δεν είχε κανένα πρόβλημα να συνεργαστει με την αναρχια και γενικός μη μαρξιστες που αποδεχονταν την αναγκη της λαϊκης βιας. Αναφερουν επισης ότι το τότε σύνθημα «ενας άοπλος λαός ειναι ενας ηττημενος λαος» ειναι της τοτε αναρχιας και περασε στο εργατικο κινημα. (για το Φιδελ, εχω μαζεψει και λογους του, τα ξερω, αλλα αυτος ο συμβολισμος του οπλου και της αυτοκτονιας με αυτο με συγκινει πολυ βαθια, κι εμεινα εκει). Η Γκλαντυς ειναι προσωπο που οφειλω να κανω πορτραιτο ολοκληρο, και ακομη ο χρονος ειναι γεματος απο συγκεντρωση υλικου...
Τι είναι αυτα τα πράγματα, που γραφεις αγαπητη Λαμπρινή: τι αναρχισμούς, αναρχοχριστιανισμούς, λαικά κινήματα και άλλα μουσειακά είδη του 19ου αιώνα?
Ο κόσμος να καταναλώσει θέλει. Να αγοράσει σπίτια, αυτοκίνητα, να πάει ταξίδια, να πηδήξει! Για αυτό ψηφίζει Καστ. Δεν τον ενεδιαφερουν πιά οι -ισμοί! Βαρέθηκε, να τσακώνεται, να ζεί με ελλέιψεις, να ματαιοπονεί, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Μπορεί ο Καστ να φερει επενδυσεις, μαζική παραγωγή, πράγματα? Αυτο μετραει.
Τι να ψηφίσουν? Την αριστερα των ελλειμμάτων και της παρακμής? Δεν βλέπουν, τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα και στην Κούβα?
Πάνε αυτα Λαμπρινή! Τερμα οι ιδεολογίες. Μαζική παραγωγή και κατανάλωση. Ο εργάτης έγινε καταναλωτής. Καταλαβετε το!
(Προσοχή: δεν κρίνω, άν αυτο είναι "καλό" ή όχι. Απλά, διαπιστώνω. Και βέβαια, και αυτη η φάση φέρνει προβλήματα, που δεν έχω τον χώρο να περιγράψω)
Μαζική κοινωνία μαζικής κατανάλωσης, Λαμπρινή! (Mass Consumption Society κατά Solov (ήταν και καθηγητής του δικού μας άθλιου τύπου, του Παπαδήμα)).
http://www.memoriachilena.gob.cl/602/w3-channel.html
https://www.fpmr.cl/web/
Ευχαριστώ για τις αναφορές (αν και το lapeste.org δεν είναι ό,τι πιο αξιόπιστο, για να το πω ευγενικά είναι τουλάχιστον υπερβολικό με τάσεις εξιδανίκευσης του ανρχικού κινήματος στη Χιλή κι αλλού...). Συμφωνώ στα περισσότερα, μόνο που τα περισσότερα συνέβησαν πολύ πριν τον Αλλιέντε και το πραξικόπημα: ο Clotario Blest ήταν συνιδρυτής του MIR το 65 με τους Luis Vitale και Miguel Enríquez κι αποχώρησε αργότερα λόγω διαφωνιών με τους πολύ νεότερούς του (ειδικά Miguel Enríquez ) -και στα χρόνια της δικτατορίας υιοθέτησε μια στάση παθητικής-ειρηνικής-μη βίαιης διαμαρτυρίας ενάντια στη χούντα... Εγώ εννοούσα ότι δεν υπήρχε ούτε υπάρχει σημαντική αναρχική οργάνωση με δράση, με ή χωρίς ένοπλη πάλη κλπ που να συνεισέφερε ουσιαστικά στον αντιδικτατορικό αγώνα (δεν αναφέρομαι σε άτομα, αγωνιστές ή μικροοργανώσεις...). Νά'στε καλά!
Εσύ τύπε ... στον κόσμο σου!
Διαβάζοντας κανείς την ιστορία του 20ού αιώνα αποστασιοποιημένος από τα γεγονότα και ως εκ τούτου συναισθηματικά νηφάλιος, συνειδητοποιεί με διαδοχικούς λογικούς συνειρμούς ότι τα φιλελέ σκουπίδια δεν καταλαβαίνουν από δημοκρατίες και τέτοιες παρακμιακές έννοιες. Άπειρα τα παραδείγματα στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική με πιο τρανταχτό απ' όλα αυτό της Χιλής και του Αλιέντε. Τα σκουπιδοφιλελέδια θέλουν Στάλιν και γκουλάγκ, σαν ομοιοπαθητική θεραπεία ώστε να γεύονται στην πράξη τι σημαίνει κοινωνικός δαρβινισμός, πόλεμος όλων εναντίον όλων, ΤΙΝΑ, trickle down effect (αυτό θα το γεύονται κυριολεκτικά) και λοιπές μισάνθρωπες αθλιότητες που σκαρφίζονται στα διάφορα think tank οι κρετίνοι θεωρητικοί τους και που πρεσβεύουν κατά καιρούς για να εμπλουτίζουν θεωρητικά τη σκατένια ιδεολογία τους ώστε να δικαιολογούν μετά βαΐων και κλάδων τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν τη διαχρονική τάση, αρρωστημένη θα υποστήριζε ένας ειδικός της συμπεριφορικής ιατρικής, να διαπράττουν (βλ. δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, αποικιοκρατία, γενοκτονίες, επεμβάσεις, πραξικοπήματα, μαζικές δολοφονίες αντιφρονούντων κλπ) με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους και την αέναη συσσώρευση πλούτου εις βάρος της κοινωνίας. Μια μετριοπαθής καταγραφή των δεδομένων μόνο για τα τελευταία εκατό χρόνια άνετα πλησιάζει το αστρονομικό -και σε κάθε περίπτωση εξοργιστικό- νούμερο του ενός δισεκατομμυρίου για τα θύματα που έχει προκαλέσει ο καπιταλισμός με τη δράση του σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο μέλλον οι ιστορικοί της ultra πολιτισμένης κομμουνιστικής κοινωνίας θα μιλούν για αυτό το πρωτόγονο κοινωνικοπολιτικό σύστημα χρησιμοποιώντας όρους πανούκλας και εκτεταμένης πανδημίας, ακριβώς όπως βλέπει ο μισοβάρβαρος-μισοπολιτισμένος σημερινός άνθρωπος τον Μαύρο Θάνατο του 14ου αιώνα.
"Στο μέλλον οι ιστορικοί της ultra πολιτισμένης κομμουνιστικής κοινωνίας θα μιλούν για αυτό το πρωτόγονο κοινωνικοπολιτικό σύστημα..."
Ποιό μέλλον τύπε? Οριστικό παρελθόν, και μάλιστα, ενταφιασμένο είστε. Τώρα περνάμε στη μαζική δημοκρατία και κοινωνία κατανάλωσης. ΚΑι ο φιλελευθερισμός αποτελεί πιά παρελθόν! Εχεις χάσει επεισόδια!
Ποιάς "πολιτισμένης κομμουνιστικής κοινωνίας" τύπε? Και μαλιστα και "ultra"?
Προφανώς, όπως εδώ τα "σκυλάδικα", έτσι και για εσένα τα γκουλαγκ ήταν "κέντρα πολιτισμού"! Μάλλον, αυτό θα εννοείς!
Ε αφού το λέει ο ανεγκέφαλος φασίστας (μνημειώδεις οι "αναλύσεις" του περί εθνικού σοσιαλισμού), έτσι θα είναι!
Tύπε, δεν διαφωνώ κατά βάση με την κριτική σου: αυτά όμως, που έκαναν τα "φιλελε σκουπίδια", όπως τα αποκαλείς, τα έκαναν και τα κομμουνιστικά "σκουπιδια" σε ένα σωρό άλλους (ακόμα και στους ίδιους τους δικούς τους) λαούς.
Δες σαν παράδειγμα τις σχέσεις ΕΣΣΔ - Κίνας. Η Κίνα τη γλύτωσε, επειδή ήταν αρκετά ισχυρή για να επέμβουν τα σοβιετικά "σκουπίδια". Αλήθεια, στο Αφγανιστάν, που επενέβησαν (τα κομμουνιστικά, "πολιτισμένα" (όπως τα αποκαλέις) "σκουπιδια"), τί έγινε?
Συνεπώς, υπάρχει ένας γενικής ισχύος μηχανισμός επικράτησης, ανεξαρτήτως ιδεολογήματος, ο οποίος "επιβάλλει" την άσκηση αυταρχικής εξουσίας σε άλλους, ώστε να διατηρηθεί και συντηρηθεί ο βασικός κατεστημένος μηχανισμός εξουσίας.Στην πολιτική επιστήμη ο μηχανισμός αυτός αποκαλέιται "ισχύς" (Υπάρχει "σκληρή" και "ήπια" επίδειξη ισχύος).
Παράφρωνα, όσο και να χτυπιέσαι, όσο Καντ και Μακιαβέλι και εγώ δε ξέρω τι βάζεις στην ιδεολογική σου σούπα, το μέλλον μας είναι ο κομμουνισμός. Είναι νομοτελειακό το πέρασμα σε ένα άλλο παραγωγικό σύστημα. Ξέρεις τι σημαίνει νομοτέλεια; Σημαίνει ότι θα συμβεί ντετερμινιστικά. Αυτό διότι συντρέχουν οι προυποθέσεις και μόνο οι αντίρροπες δυνάμεις το συγκρατούν. Αντίρροπες και τόσο βίαιες όσο τα πραξικοπήματα (εξωγενείς) ή ο οπορτουνισμός και ο νεποτισμός (ενδογενείς)
Πάρε και εάν τραγουδάκι να μην νομίζεις ότι σου κακιώνω: https://www.youtube.com/watch?v=z-Ke-UJkSl8
Άλλος ένας τρόπος που αποδεικνύει την νομοτέλεια. Η δυνατότητα αυτών των ιδανικών να εμπνέουν. Να παράγουν πολιτισμό!
Αντε να το ξαναπώ, γιατι, ναι μεν πεπλανημένος (που λεν και οι χριστιανοί), αλλά κατά βάθος φαίνεσαι καλό παιδί:
ΟΛΑ τα σε -ισμός, απο την ρωμαική societas civilis και τον χριστιανισμό, μέχρι τον φιλελευθερισμό και τον σοσιαλισμό, ΟΛΑ μα ΟΛΑ, είχαν σαν σκοπό την κατανομή των ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ αγαθών στον κόσμο. Πώς μοιράζω τα λίγα αγαθά σε πολλούς ανθρώπους: σύμφωνα με την καταγωγή, την απόδοση του καθενός ή τα ίδια σε όλους?
Αυτός ήταν και ο λόγος, που δημιουργήθηκαν όλες αυτές οι μορφές κυριαρχίας: τάξεις, εξουσίες, κυβερνήσεις, θρησκείες, κόμματα, μπουρδέλα και ότι άλλο συναφές μπορέις να φαντασθείς.
ΣΗΜΕΡΑ, επαναλαμβάνω ΣΗΜΕΡΑ, που έχει εκλείψει ο περιορισμός, η σπάνη των αγαθών, η ανάγκη ύπαρξης των -ισμών αυτών έχει εκλείψει. Η αναγκη ιδεών δεν υπάρχει πιά. Τέρμα οι ιδεολογίες! Τέρμα τα κόμματα! (Η αποτυχία τους φάινεται άλλωστε: δεν έχουν σχέση με αυτούς που τα ψηφίζουν!
Και ήταν η μαζική παραγωγή, η οποία πέτυχε να καταργήσει αυτην την σπάνη, τον περιορισμό στα αγαθά και προιόντα (μιλάμε πάντα για Δύση. Αυτός ήταν παρεπιπτόντως και ο λόγος κατάρρευσης του κομμουνισμού: εκεί υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις, μεχρι και συσσίτια . Θυμιζω την 10ετια του 80 (που ήμουν εκεί) υπήρχε έλλειψη κρέατος στην Ανατ. Γερμανία, τη στιγμη, που οι εργατες στα εργοστασια της Μερσεντες, άλλαζαν το μοντέλο κάθε χρόνο).
Κσθώς λοιπόν εκλείπει ο περιορισμός των αγαθών, αλλάζει και η κοινωνία και οι απαιτησεις της:
Λόγω της εξειδίκευσης παραγωγής και αναγκών κατακερματίζεται η κοινωνία σε μικρά κομμάτια. Τα πάντα είναι κομμάτια μίας διαδικασίας. Παύει η συλλογική προσπάθεια ανόδου σε ανώτερο πνευματικό επίπεδο. (Χεγκελ). Με ανθρωπους, που γνωρίζουν μονο ένα πράγμα, τι "άνοδο του Πνεύματος" να πετύχεις? Το βλέπεις αυτό και στην αλλοτρίωση του κλασσικά μορφωμένου αστου και την μετατροπή του σε manager.
Εξαιτίας του κατακερματισμού της παραγωγικής διαδικασίας, παύει η ανάγκη ζήτησης ειδικευμένων εργατών. Ανειδίκευτοι μπορούν πλέον να εκτελέσουν τις πανεύκολες εργασίες (και ο Johhny δούλευε τα καλοκαίρια στη φαμπρικα σαν ανειδίκευτος εργάτης. Εχει κάνει και προλετάριος ο Johhny!)
Αυτο όμως έχει σαν συνέπεια, ότι καταργείται αυτο, που ο Μαρξ, ονόμαζε "ανάπτυξη ταξικής συνείδησης" μέσω της επεξεργασίας της ύλης στη βιομηχανία (εξ ού και "προλετάριος". Τι ταξ. συνείδηση να αναπτύξει κάποιος, που όπως εγώ, την 1 εβδομάδα ήταν σε μια φαση της παραγωγής την άλλη σε άλλη? Που δεν "δημιουργούσε" ένα ολοκληρωμένο προιόν!
Να αμέσως, η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΞΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ! Ο Μαρξ ήταν αδύνατο να φαντασθεί την μαζική παραγωγή και την τρομακτική ανάπτυξη της τεχνολογίας!
Περαιτέρω: λόγω της μαζικής παραγωγής και της υπερεπάρκειας αγαθών ο εργάτης πλέον, μετατρέπεται και ο ίδιος σε καταναλωτή.
Αυτο ειναι το προφιλ της μαζικής δημοκρατίας: μικροκοινωνίες κατευθυνόμενες (γιαυτο και η προσπάθεια να διασπάσουν την ενότητα άνδρα-γυναίκας και να δημιουργήσουν νέες μικροκοινωνίες, έυκολα ελέγξιμες και οικονομικά εκμεταλλεύσιμες.)
Δες το προφητικο έργο "The Demolition Man" με τον Σταλονε: αυτη θα ειναι η κοινωνία, που θα ζήσουν οι επόμενες γενεες!
ΒΑζω εδω τη σκηνη, που κανει ο Σταλονε με την Μπουλοκ έρωτα εξ αποστάσεως (θα γινει συντομα και αυτο): https://www.youtube.com/watch?v=N_q-DhQwZog&ab_channel=ElisaLong
και αυτο με τη γλωσσα
https://www.youtube.com/watch?v=dz4HEEiJuGo&ab_channel=dossard15
Θα ηθελα να γραψω πολλά, αλλά δεν έχω χώρο. Καθώς αναφέρεις τον όρο "νομοτέλεια": στον σοσιαλισμό η οικονομία δεν μπόρεσε να αναπτύξει μία αυτοτελή νομοτέλεια, κυρίως , επειδη η νομοτέλεια αυτη ήταν ιδεολογική και οχι πραγματική: η οικονομια υποταχθηκε σε πολιτικούς σκοπούς και δεν αυτονομήθηκε, όπως έγινε "απέναντι". Κατάλαβες τώρα, γιατί θάφθηκε?
Ποσα άλλα να γραψω? Καλά όνειρα με την "νομοτέλεια"!
Βρες το έργο Τhe Demolition Man και δες το! Θα δείς αυτό, που έρχεται. Το σημαντικότερο έργο του Σταλονε!
Πες ενα ευχαριστω, που κάθομαι και γραφω!
ωχ πραγματικά σκεφτόμουν να σου γράψω ευχαριστώ ως πρώτο πράγμα και τώρα έφτασα εδώ κάτω είδα και την προτροπή σου. Αλήθεια -αν και εκτός θέματος- δεν είμαστε υποχρεωμένοι να απαντάμε ο ένας στον άλλο οπότε εκτιμώ όταν ο άλλος αφιερώνει τόσο κόπο. Δεν είμαι δογματικός σίγουρα. Έχω διαβάσει 5 βιβλία αλλά μέχρι εκεί. Η καθημερινή εργασιακή αλλοτρίωση μου αποτρέπει να μπω στα πιο βαθιά. Η νεανική όμως φύση (παρότι 30+) με παρακινεί να αναζητώ διαρκώς την αλήθεια και τη γνώση.
Λες "που έχει εκλείψει ο περιορισμός, η σπάνη των αγαθών, ". Συγνώμη βρε συ Παράφρωνα αλλά το πεπερασμένου του κόσμου μας είναι πιο αντιληπτό όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Επίσης οι ιδεολογίες δεν πεθαίνουν. Ξεχνιούνται, μεταμορφώνονται. Τα σχήματα του χθες, αν εννοείς αυτό ναι, πεθαίνουν ή έχουν πεθάνει. Ζούμε μια μεταβατική εποχή και πάντοτε θα έχουμε ανάγκη από τη διαμόρφωση ενός πλαισίου με το οποίο δρουμε και αλληλεπιδρουμε. Από νέα σχήματα. Αυτό το πλαίσιο θα έχει ένα πολιτικό πρόσημο αναφορικά με την κατανομή των προνομίων και των υποχρεώσεων. Το πολιτικό πρόσημο αυτό διαμορφώνεται διαλεκτικά μεταξύ των συμμετεχόντων. Όσο πιο αποκρυσταλωμένο είναι, όσο πιο εμπεδωμένο σε κάθε ένα συμμετέχοντα τόσο πιο εύληπτη, ευδιάκριτη και αυτόνομη ή και αυτοτελή μορφή λαμβάνει. Γίνεται λοιπόν ιδεολογία. Σου εξηγώ λοιπόν ότι οι ιδεολογίες δεν μπορούν και δε θα πεθάνουν ποτέ.
Ωραία αυτά που λες με την ταξική συνείδηση. Συμφωνώ ότι ο Μαρξ δεν μπορούσε να διαβλέψει την αυτοματοποίηση της γραμμής παραγωγής και τον παραγκωνισμό της εργατικής τάξης από την ίδια την παραγωγική διαδικασία. ΟΜΩΣ, ο Μαρξ ήταν αρκετά εύστοχος και διορατικός στο να μην περιοριστεί στο πλαίσιο που λες, αυτό της παραγωγικής μονάδας. Ως φιλόσοφος μιλούσε αφαιρετικά. Αναφερόταν στην ταξική εκμετάλλευση και στην αρπαγή της υπεραξίας κατά την παραγωγική διαδικασία ΟΣΟ οι παραγωγικοί συντελεστές είναι στην κατοχή του Κεφαλαιοκράτη όπως τον αποκάλεσε. Έτσι η εκμετάλλευση παραμένει για μένα πχ ως επιστήμονα ή υψηλά ειδικευμένου εργάτη ακόμη και αν δεν σφίγγω μπουλόνια αλλά σχεδιάζω ένα ρομπότ που θα κάνει αυτή τη δουλειά. Δεν αμείβομαι δίκαια. Είμαι εκμεταλλευόμενος. Αν το αντιληφθώ αυτό παρά τα προνόμια μου και αν το κάνουν και άλλοι συνάδελφοι, αν συνειδητοποιήσουμε ότι ο κεφαλαιοκράτης και τα τσιράκια του (οι μανατζαρέοι) δεν είναι απαραίτητοι και ότι μας εκμεταλλεύονται, αν συνειδητοποιήσουμε ότι αφού σχεδιάζουμε ρομπότ για τον Χ μπορούμε ίδια ΜΑ ΙΔΙΑ να τα σχεδιάσουμε και για την κοινωνία, τότε αποκτούμε αυτομάτως ταξική συνείδηση. Και ας μην το αποκαλούμε έτσι. Και ας μην έχουμε συνειδητοποιήσει τη μη συνειδητότητά μας
Ο σοσιαλισμός του 20ου αιώνα ήταν για μένα μια αξιέπαινη απόπειρα με τα λάθη και τις αδυναμίες του. Επειδή πιστεύω στην ισονομία, ισοτιμία, ισηγορία, ισοπολιτεία, επειδή πιστεύω ότι το μέλλον μας είναι μια κοινωνία ελεύθερα συνασπιζόμενων παραγωγών, εμπνέομαι από τα λάθη και τις αδυναμίες του σοσιαλισμού. Αλίμονο αλλά δεν τα ισοπεδώνω όλα και λέω πάει μας ψόφησαν.
Πάντως η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καταλάβει τι ονειρεύεσαι εσύ ως κάτι καλύτερο από αυτό που ζούμε. Αν έχεις χρόνο μοιράσου το σε δυο γραμμές
"Ο σοσιαλισμός του 20ου αιώνα ήταν για μένα μια αξιέπαινη απόπειρα"
Μία ουτοπία ήταν (εχω γραψει σε άλλα σχόλια μου το γιατί), όπως και ο φιλελευθερισμός. Και μάλιστα είχαν κοινές ρίζες και κοινή εσχατολογία, όσο και άν σου φαίνεται παράξενο.
Στο μονο, που διέφεραν, ήταν η κατανομή (με αποδοση, ή τα ίδια?) Ο ενας έλεγε για ισότητα, ο άλλος για ελευθερία, αλλά με ίσες ευκαιρίες ανάδειξης. Και οι 2 έκαναν λόγο για παγκοσμιοποίηση της οικονομίας (Ο Μαρξ στο Κομμουν. Μανιφεστο). Για την δημιουργία της "αταξικής κοινωνίας' μεσω της κατανάλωσης ο δεύτερος. Ο 2ος έλεγε το παρομοιο, αλλά με την διαρκή κινητικότητα, που θα επέτρεπε την διαρκή εναλλαγή των ελιτ. στην εξουσία. Δεν πέτυχε λόγω των ελιτ, που δεν άφηναν χωρο για άλλους. Και στους 2. Αλλά, μεγαλο και δύσκολο θέμα. Διάβασε το βιβλιο, που συστήνω στο κάτω σχόλιο!
Aυτο με τη νομοτέλεια το κατανόησες? Κατανόησες γιατι το μοντελο αυτό καταβαραθρώθηκε?
Τωρα για τις ιδεολογιες ειναι μεγαλη συζητηση, που δεν χωρα εδω. Πρεπει να παμε σε Χεγκελ και να γραψω σεμιναριακη εργασια. Απλα αναφερω , οτο στην μαζικη καταναλωτική κοινωνία δεν υπάρχει χώρος για τετοια πραγματα. Καταργειται η διασταση του χρόνου (που τόσο ανάγκη είχαν οι ιδεολογίες για την αναπτυξη τους, πχ. για την ταξική συνείδηση του Μαρξ, ή για τα τριγωνικά μοντέλα του Χεγκελ) και μπαινει θεαματικά η διασταση του χωρου, η οποία επιτρεπει την άμεση ικανοποίηση και τον άπειρο συνδυασμο των συμμετεχόντων σε ένα επίπεδο..
Οι μηχανές πλέον αποθεώνονται! Οχι ο ανθρωπος! Δες το και στον κινηματογραφο, με τον Terminator και τωρα με την νεα ταινια του Χανκσ, όπου ο άνθρωπος γίνεται φίλος με μια μηχανή. (Θα ελθει συντομα και ελλάδα)
Εκφραση αυτης της 'εποψης των απειρων συνδυασμών θα δεις στην τεχνη, πιο αναγνωρισιμη στην ζωγραφική, όπου εχει ηδη πολύ καιρό καταργηθει η μορφή του ανθρωπου και υπαρχουν μονο αφηρημενα σχεδια (ευθεια και καμπύλη), που μπορούν να συνδυασθούν άπειρες φορες. Αλλα και στη μουσική, που πλέον άνθρωπο δεν βλέπεις. Ο άνθρωπος (όπως και πιο πρίν απο αυτον ο θεός), εγκαταλείπει το προσκηνιο. Και επειδη ο άνθρωπος εγκαταλείπει το προσκήνιο, παύει ο ιδεαλισμός. (με την μορφη των πολιτικών ιδεολογιών, οι οποίες ως σκοπό είχαν να λύσουν το πρόβλημα κατανομής των αγαθών). Και μέσω της επεξεργασίας της ύλης να ανέλθουν συλλογικά σττο επίπεδο του Πνεύματος.
Δεν ειναι ο άνθρωπος το σημαντικό πλέον, αλλά η μηχανή, η διαδικασία, η εμπειρία, το συναρπαστικό (το "ουάου" effect, δες τις διαφημίσεις), η άμεση, χυδαία ικανοποίηση (δες τα ρεαλιτι σωου, τι αναδεικνύουν). Εδώ και τωρα! (Δεν το έλεγε τυχαία το κάθαρμα).
Παρε αυτο ως έναυσμα και μελέτα. Οχι τους μαρξιστικούς αναχρονισμούς!
Ο κόσμος δεν πιστεύει πια σε ιδεολογίες. Να καταναλώσει θελει. Το βλεπεις αυτο και στη Χιλή, που παρα το γεγονός, ότι τα τραυματα του Πινοτσετ ειναι ακομα ανοικτά, ψηφίζουν Καστ.
Η αριστερά είναι για το νεκροταφειο. Οι αριστεροί στη Χιλή, πρέπει να αυτοκτονήσοιυν.
Τωρα, αν εσυ θελεις παρόλα αυτα, που αναφερω, να πιστευεις σε επόψεις και αφηγήματα του 19ου αιώνα...Εγω, τι να πώ. Αλλοι πιστευούν και στην ορθοδοξία!
Πες μου, αν αυτο με τη νομοτελεια το κατανοησες. Ειναι η απόλυτη εξηγηση για την καταστροφή του σοσιαλισμού.
Βλεπω.δεν κατανοείς, ότι όλα αυτά με την υπεραξία, είναι νεκρά, καθώς πλέον έχουν αναλάβει οι μηχανές. Συνεπώς , τι υπεραξία να αναζητήσεις. Επίσης, τι ταξικη συνειδηση να αποκτησουν οι μηχανες? Πέραν αυτού, το μέγιστο μέρος της παραγωγής έχει πάει Ασία. και εκεί δεν έχουν τις ίδιες παραδόσεις και ιδεολογίες με Ευρωπη.
Προσωπικά εγω, δεν πιστευω σε τιποτα. Απλός μελετητής της πορείας του Πνεύματος, απλά διαπιστώνω. Το Πνεύμα εγκατέλειψε τον κόσμο, καθώς εξέλιπε και ο λόγος ύπαρξης του: η σπάνη των αγαθών. (Και αυτο δεν περιγραφεται εδώ, καθώς πρέπει να ανατρέξουμε στον Διαφωτισμό και την στροφή πρός την φύση και την ύλη. Οι αρχαιοι έλληνες δεν το έκαναν αυτό)
και απο οτι ειδα, δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις, τι σημαίνει αυτό. Ενα πολύ καλό βιβλίο στα ελληνικα, είναι ενός κορυφαιου Γερμανού στοχαστη του 20ου αιώνα (δεν το λέω εγω, το λενε οι ίδιοι οι Γερμανοί. Μαλιστα, για κάποιους, Ο κορυφαίος στοχαστής. Εδω είναι σχετικά άγνωστος.): του Π. Κονδύλη: "Η Καταστροφή του Αστικού Πολιτισμού" Σου συστήνω άμεσα να το διαβάσεις! (όπως και όλα τα βιβλία του: Εξαιρετικά!)
Και δες το The Demolition Man. Θα με θυμηθείς!
Το εχω δει το demolition. Κρατω τις περισσοτερες παρατηρησεις. Ομως αν αναλαβουν οι μηχανες δεν υπαρχει υπεραξια και χωρις υπεραξια δεν υπαρχει κεφαλαιο και χωρις κεφαλαιο καπιταλισμος. Αλλα παλι θα κατεχουν καποιοι τα μεσα παραγωγης (ρομποτ) καποιοι θα τα σχεδιαζουν μεχρι να σχεδιαζονται μονα τους και καποιοι θα πρεπει να συντηρουν βιολογικα τους σχεδιαστες και ιδιοκτητες μεχρι να φτασουμε στην πληρη αυτοματοποιηση. Αρα παλι υπαρχει εκμεταλλευση αρα παλι υπαρχει υπεραξια. Στην απολυτη αυτοματοποιηση επισης δε θα φτασουμε ποτε γιατι η ιδιοκτησια ρομποτ φερνει εξουσια και η εξουσοα ανισοτητα. Καποιοι φυση εξουσιαστικοι θα φροντιζουν να υπαρχει ανισοτητα. Δεν βλεπω δηλαδη πως το συστημα αυτο θα φτασει στην ισοτητα. Δεν το απασχολει. Χρεος μας να ανατρεψουμε την αδικια στον πυρηνα. Να απλευθερωσουμε το πνευμα απο την υλη. Αντε για να μιλησω και με ορους σου
Λες πράγματα, που είναι αδόκιμα! "Να απλευθερωσουμε το πνευμα απο την υλη"
Ακριβώς, το αντίθετο ισχυει. Ο Διαφωτισμός ήταν το κίνημα της στροφής της σκέψης πρός την φύση (και την ύλη) (σε αντίθεση με την αρχαία "νοησιαρχία" των Ελλήνων (των πραγματικών, όχι των σημερινών).
Η προσπάθεια έγινε για την ανύψωση πρός το Πνεύμα μέσω της Υλης (και όχι μέσω της νοήσεως, όπως έλεγαν οι αρχαίοι). (Δεν θα γραψω τωρα για αρχαιους, καταλαβαινεις το γιατι. Αυτη ήταν όμως η 100% καθαρη φιλοσοφική σκέψη)
Η απόπειρα διερεύνησης και κατανόησης του Πνεύματος μέσω της επεξεργασίας της ύλης, που έγινε στη Δύση (και με την προοδο των φυσικών επιστημών), έχει όμως ένα τεράστιο πρόβλημα: απαιτεί, όλο και περισσότερη "ύλη" για επεξεργασία. ¨ολο και περισσότερα ressources, πόρους! Εκεί φαίνονται οι ουτοπίες (όπως η μαρξιστική και φιλελεύθερη) και τα όρια.
Βεβαια, σήμερα, στο μαζικοκαταναλωτικό μοντελο, παύει και να υπάρχει η άνοδος του Πνευματος (που τόσο λογικά εξήγησε ο Χεγκελ).Ο αστός με την κλασσική μόρφωση έγινε μέσα απο την εξειδίκευση, απλός manager. Ο εργάτης το ίδιο (μονο ανιδείκευτοι εργάτες στη μαζική παραγωγή). Τωρα πια οι μηχανές θα παίζουν ρολο (εγραψα για την τεχνη, και τα έργα, όπου πρωταγωνσιτούν μηχανες. Το κατανόησες?)
Λόγω ακριβώς της προοδου της "τεχνητής νοημοσύνης" φε'υγει ο άνθρωπος απο το επίκεντρο των διαδικασιών (όπως είχε φύσγει και ο θεός στον Διαφωτισμό).
Αρα, ποιά πρόοδος και ποιό Πνεύμα! Όλα θα γίνονται για την απλή απόλαυση, την"εμπειρία' (δες τις διαφημίσεις και το μαρκετινγκ (που ειναι και η δουλειά μου)). (εδω μπορώ να γραψω πολλά, δεν εχω τον χώρο. Διαβασε το βιβλίο, περιγραφονται ενδελεχώς!)
Ρε συ, τι "υπεραξίες"? Προφανώς, χρησιμοποιείς την μαρξιστική έννοια! Δεν ισχύει αυτό πιά! Ελεύθερη αγορά είναι! Γι αυτό και το μοντελο επιβιώνει! Που θα κατατεθούν οι "υπεραξίες"? Θα τις βαλλει στην τσεπη του ο καπιταλιστης?
Αυτο με την "νομοτελεια" το κατάλαβες? Αν το κατανοήσεις, θα αντιληφθείς, γιατι ο σοσιαλιισμος ήταν απο την αρχή καταδικασμένος ! Σε αυτο όμως, δεν μου απαντάς!
Το βιβλίο, που σου συνιστώ - και που εκεί θα βρείς όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα σου - τουλάχιστον, έψαξες στα περιεχόμενα του? ¨Η μήπως φοβάσαι, ότι θα καταρριφθούν όλα αυτα, που πίστευες ως τωρα? (Αυτο συμβαίνει σε πολλούς, μην ντρέπεσαι, να το ομολογήσεις).
Αυτο με τα ρομποτ και την εξουσία, απλοική ερμηνεία αρχάριου! Ξεχνάς την κατανάλωση στην εξίσωση. Επίσης, σου ανέφερα, ότι τωρα, στο νεο μοντελο, θα εναλλάσσονται διαρκώς οι ελιτ. (Η διαρκής "εναλλαγή ρόλων", που λέγαμε!)
Καταλαβες, που χρησίμευαν οι -ισμοί και γιατι ?
Δεν ξαναγραφω πάλι σεντονια (που λεει και ο θητα πι)! Βρες το βιβλίο Εκεί είναι πολλά γραμμένα! (Ειδικά για την εναλλαγή ρόλων).