Υπενθυμίζουμε πως κατηγορούμενοι για την υπόθεση αυτή είναι ο πρώην υπουργός Επικρατείας επί ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.

Ο επιχειρηματίας έκανε λόγο για έναν νόμιμο διαγωνισμό, ο οποίος ωστόσο δεν ήταν ηθικά έντιμος και δημιουργούσε θέματα Δημοκρατίας. Μάλιστα η φράση που εντυπώθηκε στους συντάκτες που παρευρέθηκαν στη δίκη είναι: «Θεωρούσα σωστό αυτό τον διαγωνισμό γιατί θεωρώ ότι σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα τέσσερα κανάλια ήταν αρκετά, θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα και κερδοφόρα».

Επίσης, ο Β. Μαρινάκης υποστήριξε πως η συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν μια επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά. «Το ραντεβού με τον κ. Καλογρίτσα μου το έκλεισε ο κ. Παππάς. Ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογρίτσα να αποκτήσει μια συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους όπως τον Κώστα Αρβανίτη να τρέξουν τον σταθμό και να έχουν έτσι ένα μέσο φιλικά προσκείμενο προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ» κατέθεσε.

Πρόεδρος: Μπορείτε να μας δώσετε μια εξήγηση αφού ο κ. Παππάς και η κυβέρνηση ήθελαν αυτό το κανάλι από τον Καλογρίτσα γιατί δεν προσπάθησε να τον βοηθήσει;

Μαρινάκης: Προσπάθησε να βοηθήσει αλλά δε μπόρεσαν. Είδε εμένα ο κ. Καλογρίτσας, τον Κοντομηνά.

Πρόεδρος: Ζητούσε 48ωρη προθεσμία και απερρίφθη. Γιατί;

Μαρινάκης: Αν δίνανε και άλλη προθεσμία θα δημιουργούσαν προβλήματα και με τους άλλους καναλάρχες. Θα είχε δημιουργηθεί μεγάλο θέμα που προφανώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να αντιμετωπίσει. Μετά το τέλος της διαδικασίας υπήρξαν δηλώσεις, μεταξύ αυτών και η περίεργη δήλωση του κ. Σαββίδη που είπε ότι μπήκε σε αυτή τη διαδικασία σαν λαγός αν θυμάμαι καλά. Και ο κ. Σαββίδης ήταν φιλικά προσκείμενος στην τότε κυβέρνηση και τους βοήθησε. ‘Αρα το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση δεν έγινε και τίποτα γιατί και ο επόμενος είχε καλές σχέσεις μαζί τους.

Πρόεδρος: Γιατί όλα αυτά τα σημαντικά που είπατε στη συνέντευξή σας περιμένατε 1,5 με 2 χρόνια για να δημοσιοποιήσετε; Μια τόσο σοβαρή καταγγελία…

Μαρινάκης: Αυτά όλα που σας είπα πριν και είχα πει στη συνέντευξή μου στον κ. Χατζηνικολάου και σε άλλη συνέντευξη στον κ. Σρόιτερ είναι γεγονότα. Είναι ακριβώς έτσι αλλά δεν ήταν κάτι που θεώρησαν ότι έπρεπε να καταγγείλω την επόμενη. Δεν ήταν ηθικό. Θεωρώ ότι μια κυβέρνηση πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες. Ένας υπουργός, ο κ. Παππάς θα έπρεπε η προσοχή του να περιορίζεται στα του υπουργείου του. Δεν ένιωσα ότι ήταν κάτι για το οποίο είχα υποχρέωση την επόμενη ημέρα να το καταγγείλω.

Σε άλλο σημείο ο Β. Μαρινάκης ανέφερε:

«Το 2017 απέκτησα τον ΔΟΛ, το “Βήμα” και “Τα Νέα”, περιοδικά και άλλες εκδόσεις. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί η συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε λανθασμένη άποψη για τα ΜΜΕ. Για το πώς θα πρέπει αυτά να λειτουργούν. Ήθελαν να αλλάξουν διευθυντές και να απολυθούν δημοσιογράφοι. Αυτό δείχνει μια λάθος αντίληψη για το πώς λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα μας. Κάτι παρόμοιο δείχνει και η επιθυμία της κυβέρνησης να αποκτήσει ένα τηλεοπτικό σταθμό αλλά και να αναθέσει σε συγκεκριμένους ανθρώπους να τον τρέξουν. Μεγάλο λάθος και δημιουργεί τεράστιο θέμα στην Δημοκρατία στον τόπο μας. …».

Εισαγγελέας: Να μας πείτε πως το καταλάβατε αυτό από ποια συζήτηση; Τι σας είπαν; Σας αποκάλυψαν ευθέως αυτά τα σχέδια;

Μαρινάκης: Το πρώτο στάδιο είναι από πληροφορίες, το δεύτερο από τον ίδιο τον κ. Παππά και το τρίτο με τα ίδια μου τα μάτια. Είδα τον κ. Αρβανίτη να συζητά για το πώς θα προετοιμάσει τον σταθμό, ο άνθρωπος δούλευε πάνω στον σχεδιασμό του σταθμού. Φιλικά προσκείμενος δημοσιογράφος, ο οποίος μετά έγινε υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Εισαγγελέας: Τι σας είπε ο κ. Καλογρίτσας;

Μαρινάκης: Ότι έχω μπει σε αυτή τη διαδικασία και με βοηθάνε οι άνθρωποι να το πράξω. Έβλεπες έναν άνθρωπο που είχε μια άλλη δουλειά και προσπαθούσε να βρει αυτά τα χρήματα, κάτι το οποίο ήταν αδύνατο και είχε έρθει σε εμένα μετά από υπόδειξη του κ. Παππά.

Μαντζουράνης: Δεχθήκατε κάποια πίεση από τον κ. Παππά όταν δεν δεχθήκατε να δανείσετε τον κ. Καλογρίτσα;

Μαρινάκης: Όχι.

Μαντζουράνης: Συναντήσατε τον κ. Κοντομηνά; Ήταν με προτροπή του κ. Παππά;

Μαρινάκης: Τον συνάντησα, αλλά δεν το θυμάμαι.

Μαντζουράνης: Θέλω να πω πως ο μάρτυρας υπήρξε σήμερα συνεπής στα όσα είχε πει στις συνεντεύξεις του.

Ανδρέας Λοβέρδος (συνήγορος κ. Καλογρίτσα): Ο κ. Παππάς ρωτούσε τον πρωθυπουργό για οποίο ζήτημα είπατε; Επιφυλάσσονταν δηλαδή;

Μαρινάκης: Μου έλεγε ότι θα μιλήσω με τον κ. Τσίπρα και θα επανέλθω. Το θεωρώ σωστό αυτό για τον κ. Παππά γιατί θα έπρεπε να τα μεταφέρει στον πρωθυπουργό.

Λοβέρδος: Σας ανέφερε ότι ήταν γνώστης ο κ. Τσίπρας αυτού του ραντεβού σας με το κ. Καλογρίτσα;

Μαρινάκης: Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε αν μπορώ να βοηθήσω

Λοβέρδος: Αναφέρατε το όνομα του κ. Αρβανίτη;

Μαρινάκης: Ναι, τον είδα στο Μέγαρο Μαξίμου και έλεγε ότι προετοιμάζει το κανάλι.