Με αργοπορημένα αντανακλαστικά και μετά από αντιδράσεις του πολιτικού χώρου και όχι μόνο αποφάσισε να δηλώσει τη στήριξή του ο υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν αρκετά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζοντς τις ακροδεξιές πρακτικές του Βίκτορ Όρμπαν.

Αρχικά 13 χώρες (το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία) σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους στο Λουξεμβούρο δήλωσαν ότι η κίνηση της Ουγγαρίας να ψηφίσει τον αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο, δεν είναι σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρότυπα. Αμέσως προστέθηκε και η Ιταλία στις χώρες που στηρίζουν την κοινή ανακοίνωση και πολύ αργότερα, την επόμενη μέρα, και η Ελλάδα.

Η ακροδεξιά Ουγγαρία και η «πολιτικά ουδέτερη» UEFA

Το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αναρτήσεις του δήλωσε: «Η Ελλάδα μετά τις ανεπαρκείς εξηγήσεις της Ουγγαρίας στο χθεσινό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συνυπογράφει την κοινή δήλωση των χωρών που ζητούν δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νόμο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η ξεκάθαρη θέση που πήραμε στο χθεσινό συμβούλιο σήμερα αποτυπώνεται και στην συνυπογραφή της σχετικής κοινής δήλωσης».

Της δήλωσης του Μ. Βαρβιτσιώτη, είχε προηγηθεί ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, που καταδίκαζε το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε την κοινή δήλωση και κατηγορούσε την Νέα Δημοκρατία για το ότι διάλεξε για άλλη μια φορά να είναι με την λάθος μεριά της ιστορίας.

Μένουμε Ουγγαρία!
Η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε την κοινή δήλωση κατά των διακρίσεων σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα που εφαρμόζει η Ουγγαρία του Όρμπαν.
Την δήλωση κατά του στιγματισμού και της στοχοποίησης που δέχεται η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Ουγγαρία υπέγραψαν 13 χώρες μέλη της Ε.Ε.
Το άλλο μισό της βαρβαρότητας είναι να την ανέχεσαι. Η ΝΔ διάλεξε για άλλη μια φορά η χώρα μας να είναι με την λάθος μεριά της ιστορίας.
edit: Με μια μέρα καθυστέρηση και μετά την δημόσια κατακραυγή η κυβέρνηση τελικά αναγκάστηκε να δηλώσει ότι υπογράφει την κοινή δήλωση. Μια νίκη των πολιτών που αντέδρασαν απέναντι σε μια κυβέρνηση που η καρδιά και το μυαλό της κοιτάνε προς τον Όρμπαν.