Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από μια ώρα, χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις, ο κύκλος των επαφών του κ. Τσακαλώτου ενόψει της έναρξης της διαδικασίας της αξιολόγησης την Πέμπτη στο Eurogroup
Στο επίκεντρο της συνάντησης του Ευκλείδη Τσκαλώτου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τέθηκαν η πορεία των μεταρρυθμίσεων, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ στο πλαίσιο της αξιολόγησης που πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, εξετάστηκε το περιθώριο ελιγμών κυρίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά.
Προηγουμένως και ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, στο υπουργείο Οικονομικών έφθασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος ωστόσο, ερωτηθείς εάν θα συμμετάσχει στην συνάντηση, απάντησε αρνητικά.
Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε για περισσότερες από δύο ώρες με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πηγές του Υπουργείου τονίζουν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «καλό κλίμα», με έναν πολιτικό που «θέλει να βρεθούν λύσεις». Τονίζουν επίσης ότι ο πρόεδρος του Eurgroup διευκρίνησε κατά την συνάντηση ότι οι μήνες που είχε δηλώσει ότι χρειάζονται για την πρώτη αξιολόγηση «αφορούσαν και το χρέος μαζί»
Από την πλευρά του ο κ.Ντάισελμπλουμ με ανάρτηση του στο twitter χαρακτήρισε καλή τη συνομιλία με τον κ.Τσακαλώτο, πάνω στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα των επαφών του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα φανούν στα αποτελέσματα της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, στην ατζέντα του οποίου ωστόσο, δεν υπάρχει αναφορά για το θέμα του χρέους αν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
Τζακ Λιου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσακαλώτο. Συγκεκριμμένα, επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ παρενέβη για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο όπως είπε πρέπει να παραμείνει στο σκηνικό, καθώς όπως ανέφερε, παίζει σημαντικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις.
Στήριξη ψάχνει η κυβέρνηση και για το Ασφαλιστικό
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τις δύο ομολόγους του υπουργούς της Γαλλίας Myriam Εl Khomri αρμόδια για θέματα Εργασίας, Απασχόλησης, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κοινωνικού Διαλόγου και Marisol Touraine, αρμόδια για θέματα Υγείας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Δικαιωμάτων των Γυναικών, της Γερμανίας κα Andrea Nahles, τον ομόλογο του, της Πορτογαλίας Jose Vieira da Silva αλλά και με τον Διευθυντή Απασχόλησης και Κοινωνικών θεμάτων του ΟΟΣΑ Stefano Scarpetta.
Για τις επόμενες μέρες, συνδικάτα και εργατικοί σύλλογοι προγραμματίζουν κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχεδιαζόμενα μέτρα στο
Ασφαλιστικό.
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των φορέων των επιστημόνων (γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών) για το θέμα των εισφορών και την υπέρογκη επιβάρυνση που προβλέπει για συγκεκριμένες ομάδες η πρόταση του υπουργείου.
Αν και σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και σε θετικό κλίμα, δεν προέκυψε συγκεκριμένη πρόταση και το θέμα παραπέμπεται σε ειδική επιτροπή που θα συσταθεί.
Παράλληλα, ενώ το ασφαλιστικό παραμένει σε πρώτο πλάνο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει νέα μέτωπα στους τομείς Δημόσιας Διοίκησης και δημοσίων έργων.
Στις 5 μ.μ. σήμερα, Τετάρτη αναμένεται να διεξαχθεί η
συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον
Αλέξη Τσίπρα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη Δημόσια Διοίκηση, να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ρυθμίζει τον τρόπο αξιολόγησης και τοποθέτησης σε θέση ευθύνης υπαλλήλων του Δημοσίου και, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Παράλληλα, οι υπουργοί θα την ευκαιρία να αναφερθούν στα βασικότερα ζητήματα του υπουργείου τους, επιβεβαιώνοντας του στόχους τους για τη νέα χρονιά, ενώ στο τραπέζι θα πέσει και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων.