Συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», γνωστό ως «σχέδιο Ηρακλής», που παρέχει στις τράπεζες κρατική εγγύηση 12 δισεκατομμυρίων, προκειμένου να μειωθούν συνολικά τα κόκκινα δάνεια κατά περίπου 30 δισεκατομμύρια.
Το νομοσχέδιο περιέχει νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων – δηλαδή έμμεσης κρατικής χρηματοδότης – προς τις τράπεζες για να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να μπορούν να εξασφαλίζουν τη ρευστότητα που θέλουν οι επενδυτές.
Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, τόνισε ότι «απευθύνεται στους επενδυτές που το περιμένουν» και ότι πρόκειται για κατευθύνσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της προώθησης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.
Παράλληλα, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο που προβλέπει περαιτέρω κρατικές εγγυήσεις για τις τράπεζες, είναι υπέρ των δανειοληπτών και των φορολογούμενων.
«Ευνοούνται οι δανειολήπτες και οι φορολογούμενοι»
«Η τιτλοποίηση δεν αφορά την πώληση δανείων σε funds. Η σχέση δανειολήπτη με το δάνειο και τις υποχρεώσεις του, δεν αλλάζει με τον “Ηρακλή”. Η προστασία των δανειοληπτών ήδη καλύπτεται από τις ισχύουσες διατάξεις, τον Κώδικα της ΤτΕ και το ειδικό νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δανείων και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Δίνουμε τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες, βασιζόμενοι στις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, να προβούν στη μείωση των κόκκινων δανείων, μειώσεις που δεν θα μπορούσαν οι τράπεζες να πετύχουν μόνες τους, σε μεγάλο βαθμό, και ενώ δεν έπρεπε να επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος.
Η εγγύηση που δίνει το ελληνικό δημόσιο έχει σιγουριά. Εγγυάται το καλύτερο κομμάτι της τιτλοποίησης, δηλαδή, το ανώτερο τμήμα που έχει ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τις εταιρείες πιστοληπτικής ικανότητας. Με αυτό τον τρόπο ο επενδυτής θα ξέρει ότι αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι της τιτλοποίησης και θα μπορεί να επενδύσει, με εμπιστοσύνη, στο ομόλογο του “Ηρακλή”.
Ακόμη και στην απομακρυσμένη περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης, ο κίνδυνος υπάρχει στο ασφάλιστρο. Έχει δηλαδή τιμολογηθεί. Άρα πρόκειται για μια από τις καλύτερες εγγυήσεις που έχει δώσει το ελληνικό Δημόσιο», είπε ο κ. Ζαββός και επισήμανε ότι ήδη οι συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει πλήρη συμμετοχή στο σχέδιο “Ηρακλής”.
Κατεπειγόντως και με αστερίσκους για την «ασφάλεια Δικαίου» ο Ηρακλής με τα 30 δισ. ευρώ
Η ΕΚΤ εγκρίνει με επιφυλάξεις το νομοσχέδιο
Η ΕΚΤ ενέκρινε το «σχέδιο Ηρακλής», ωστόσο διατήρησε επιφυλάξεις για την διαχείριση των κόκκινων δανείων «προκειμένου να διασφαλιστεί η λεγόμενη ασφάλεια δικαίου». Η ΕΚΤ στην γνωμοδότηση που εξέδωσε σχετικά με το πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, εκτιμά ότι «ορισμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου ενδέχεται να δημιουργήσουν νομική αβεβαιότητα και θα μπορούσαν να αναδιατυπωθούν αποτελεσματικά προς ενίσχυση της σαφήνειας και μείωση των κινδύνων».
Η Τράπεζα τονίζει ότι είναι άκρως σημαντικό να διατυπωθεί με σαφήνεια στο σχέδιο νόμου ή στη δευτερογενή νομοθεσία που πρόκειται να εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότησή του η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθείται από την υποβολή αιτήματος κατάπτωσης της εγγύησης ως την καταβολή του ποσού της, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την ιδιότητα της εγγύησης ως καταβλητέας «σε πρώτη ζήτηση» κατά τα οριζόμενα στο σχέδιο νόμου.
Παράλληλα, προτείνει να αποσαφηνιστούν περαιτέρω στο σχέδιο νόμου ή στη δευτερογενή νομοθεσία που πρόκειται να εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότησή του οι ειδικότεροι κανόνες για την παρακολούθηση των τιτλοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα βάσει των διατάξεών του, τα συναφή απαιτούμενα έγγραφα και τη συχνότητα της παρακολούθησης.
Τέλος, ζητά να γίνει σαφέστερη αναδιατύπωση της διάταξης περί ολοσχερούς εξόφλησης του κεφαλαίου των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας πριν από την εξόφληση του τόκου των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας στο πλαίσιο της προτεραιότητας πληρωμών (waterfall structure).