Χέρι-χέρι η παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη με εκείνη της Χρυσής Αυγής αποφάσισαν την τοποθέτηση κοντέινερ για τη στέγαση των νέων νηπιαγωγείων στον δήμο, που θα λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα από γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων του κέντρου για τον τρόπο που θέλει να εφαρμόσει το μέτρο για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή ο Δήμος Αθηναίων, χωρίς μάλιστα να έχει γίνει καμία προσπάθεια για την εύρεση χώρων.

«Κανένα κοντέινερ σε προαύλιο – κανένα παιδί σε κοντέινερ», «Κάτω τα χέρια απ’ τις αυλές μας» διατράνωσαν οι σύλλογοι των σχολείων του κέντρου της Αθήνας αντιστέκονται στην πρακτική και ζητούν από τον Δήμο να προχωρήσει με γενναία χρηματοδότηση σε εγκατάσταση των νηπίων σε κατάλληλους χώρους, ορθολογικά κατανεμημένους στις δημοτικές κοινότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες των μικρών παιδιών και των γονέων τους και ν’ ανταποκρίνονται στις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις.

Η διαμαρτυρία ωστόσο δεν στάθηκε αρκετή ώστε να υπαναχωρήσει από τη στάση της η δημοτική αρχή. Με 23 ψήφους από την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη κι εκείνη της Χρυσής Αυγής έναντι 13 από τους σχηματισμούς της Αριστεράς (Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε κυβέρνηση ΕΕ κεφάλαιο) και 7 αποχές από τις παρατάξεις Γερουλάνου και Καραμπελιά το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καταψήφισε την πρόταση που είχαν καταθέσει οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για εξαίρεση όλων των προαυλίων από την τοποθέτηση κοντέινερ. «Οι αγώνες μας θα συνεχιστούν», διεμήνυσαν οι γονείς, θεωρώντας την εξέλιξη ως ένα ακόμη δείγμα αδιαφορίας για τα παιδιά και τα σχολεία των πιο λαϊκών γειτονιών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δήμο Αθηναίων τον βρήκε η υποχρέωση εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη, όπου, μέχρι την αποχώρησή του από τον δήμο, δεν προχώρησε ο σχεδιασμός. Τελικά, στις 22.3.2021 η Δημοτική Αρχή έφερε στο Δ.Σ. το σχέδιό της, που περιλαμβάνει 42 αίθουσες σε αδόμητα οικόπεδα, 16 αίθουσες σε αύλειους χώρους σχολείων και 26 αίθουσες που επιτάξανε από τα υπάρχοντα σχολεία. Όπως κατήγγειλαν γονείς και εκπαιδευτικοί , το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει επίταξη αιθουσών, μετακινήσεις καθώς και στοίβαγμα νηπίων και μαθητών σε 25άρια τμήματα. Να σημειωθεί ότι το κόστος των αιθουσών αγγίζει τα 4,6 εκατ. ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνεται η αγορά των κοντέινερ, η κατασκευή ή ανακατασκευή τουαλετών και η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με όργανα παιδικής χαράς.