Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν προ ολίγων ημερών στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε επί της ουσίας η παράταση των υφιστάμεων μέτρων για τον Απρίλιο από τον υπουργού Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας.

Κανένα νέο μέτρο και παράταση των υφιστάμενων για τον Απρίλιο από Σταϊκούρα – Χατζηδάκη

Άξιο σημασίας είναι ότι σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μειώσει και εν τέλει θα καταργήσει η κυβέρνηση τον ΕΝΦΙΑ, ο Σταϊκούρας είπε ότι έχουμε ήδη προβεί σε μείωση του. «Εν πολλοίς η Κυβέρνηση έχει τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση, λέγοντας ότι πριν από την κρίση, ο φόρος μειώθηκε το 2019, μεσοσταθμικά κατά 22%. Όταν βγούμε από την κρίση, θα τηρήσουμε και την υπόλοιπη δέσμευση μας για το υπόλοιπο 8%, καθώς είχαμε εξαγγείλει μείωση του φόρου κατά 30%».

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών έκανε σαφές ότι «δεν μπορεί να καταργηθεί ο φόρος ακινήτων, χρειάζεται αναπροσαρμογή του φόρου ακίνητης περιουσίας σε περιοχές και ακίνητα που σήμερα δεν επιβαρύνονται».

Μάλιστα, είπε ότι η προκεκλογική δέσμευση της ΝΔ είχε να κάνει με μείωση του ΕΝΦΙΑ και όχι κατάργηση του.

Επεσήμανε ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα καταβληθεί στο τέλος Απριλίου, ενώ παράλληλα θα γίνει και ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω πόρων από το ΕΣΠΑ. Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλεψη για Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από το πώς θα λειτουργήσει η οικονομία τον Απρίλιο.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι τα μέτρα ήταν ικανοποιητικά στο σκέλος των μη απολύσεων και των μη λουκέτων, μέχρι σήμερα. Πρέπει να δούμε ότι πράγματι κάποιες επιχειρήσεις όταν ανοίξουν θα δυσκολευθούν να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και για αυτό εξετάζεται να συνεχιστούν μέτρα στήριξης», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι από πέρσι υπάρχει και πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης, με στόχο την αποτροπή απολύσεων.

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας «δεν θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο. Βγαίνουμε τακτικά στις αγορές, χθες «πήραμε» επιπλέον 2,5 δις ευρώ από το πρόγραμμα SURE, ευελπιστούμε σταδιακά να ανοίγει η αγορά και να μειώνονται τα έξοδα και να αυξάνονται τα έσοδα του Κράτους, εκτιμούμε ότι ο τουρισμός θα πάρει καλύτερα από πέρσι – προφανώς χειρότερα από το 2019 – και περιμένουμε να αρχίσουν να εισρέουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα αυτά μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη και μετά ανάπτυξη της οικονομίας».