Μερική οριοθέτηση τελικά η συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου (UPD)
«Αίγυπτος και Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία την Πέμπτη για τη δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σουκρί. Μίλησε (σ.σ. ο Σουκρί) σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του» αναφέρει το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ενώ μόλις πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό πως ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε εσπευσμένα στη χώρα της βόρειας Αφρικής.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή», η υπογραφείσα οριοθέτηση είναι τμηματική και – σύμφωνα με τις πηγές- αποτελεί δηλαδή τμήμα συνολικής, μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζει αποτελεσματικά «την παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες».
Όπως φαίνεται και στον χάρτη, η τμηματική οριοθέτηση αποτελεί απάντηση στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Όπως αναφέρουν οι πηγές -σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών»-, είναι μια ισορροπημένη συμφωνία, απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Τονίζουν πως επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ κατοχυρώνεται η επήρεια των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Σημειώνεται πως μόλις το μεσημέρι της Πέμπτης, έγινε γνωστό πως ο Νίκος Δένδιας θα βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, με σκοπό να μπουν οι τελευταίες «πινελιές» σε μια συμφωνία για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου – Ελλάδος, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το αιγυπτιακό μέσο Sada Elbalad. Οι ελληνικές πηγές του μέσου επιβεβαίωναν ότι θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, και τόνισαν ότι σε συνέχεια της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία, ο Δένδιας θα επισκεφτεί την Αίγυπτο για μία παρόμοια συμφωνία.
Στον «κάλαθο των αχρήστων» το τουρκολιβυκό μνημόνιο υποστηρίζει ο Δένδιας
Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε ο Δένδιας και έστειλε το μήνυμα ότι από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.
Ο Δένδιας τη χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη.
Περαιτέρω υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» προσέθεσε.
Επισήμανε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης και διαμήνυσε ότι μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.
Επίσης, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ειδικότερα, τόνισε πως η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία.
«Μία συμφωνία καθ’ όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες»
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα, υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας».
Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους.
Μία συμφωνία καθ’ όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο».
Αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο» κατέληξε.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο πλευρές διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στα μέσα Ιουνίου στο Κάιρο προκειμένου να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). «Ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» είχε δηλώσει τότε στην επίσκεψη ο Δένδιας -μια κίνηση απάντησης στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Μέρος της τελετής υπογραφής συμφωνίας για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ελλάδας» αναφέρει σχετική ανάρτηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Αιγύπτου.
جانب من مراسم توقيع اتفاق حول تعيين المنطقة الاقتصادية الخالصة بين جمهورية مصر العربية وجمهورية اليونان. pic.twitter.com/wcTURCSz2J
— Egypt MFA Spokesperson (@MfaEgypt) August 6, 2020
Σε ανάρτησή του, πριν την ανακοίνωση της υπογραφής συμφωνίας με την Ελλάδα, ο λογαριασμός του εκπροσώπου του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ ανέφερε πως «Ο υπουργός Εξωτερικών δέχεται τον Έλληνα ομόλογό του στο Κάιρο για να συζητήσει τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και συντονισμού σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υπογραφή συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών».
وزير الخارجية يستقبل نظيره اليوناني بالقاهرة لبحث سبل تدعيم العلاقات الثنائية والتنسيق بشأن القضايا ذات الاهتمام المشترك، تمهيداً لتوقيع اتفاق لتعيين الحدود البحرية بين البلدين.
@NikosDendias @GreeceMFA
🇬🇷 🇪🇬 pic.twitter.com/kVSOdzQ2pM— Egypt MFA Spokesperson (@MfaEgypt) August 6, 2020
Άξιο σημασίας είναι το γεγονός ότι στις 29 Ιουλίου ο Έλληνας ΥΠΕΞ κληθείς να απαντήσει αν η συμφωνία με την Αίγυπτο ενδέχεται να είναι κλιμακωτή και σε φάσεις, ο υπουργός είπε πως θα μπορούσε να έχει φάσεις και θα μπορούσε η πρώτη φάση να είναι μια μερική οριοθέτηση ενός τμήματος των θαλάσσιων ζωνών.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μια επιλογή προς το συμφέρον και της ελληνικής και της αιγυπτιακής πλευράς, συμπλήρωσε.
Σε δημοσίευμα του το militaire.gr πριν τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας, έκανε λόγο για «μερική οριοθέτηση στα δυτικά της Κρήτης» και άρα -σχολιάζε- ότι έχει να κάνει με τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο δεν θα το «αγγίξουν» οι ΥΠΕΞ Ελλάδος και Αιγύπτου.
Σενάρια υπογραφής συμφωνίας για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου – Στο Κάιρο έκτακτα ο Δένδιας