Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι προϋπόθεση είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.
 
Στο άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ», ο κ. Μπαρόζο εκφράζει την πεποίθηση ότι χρειάζεται νέα συμφωνία στην ευρωζώνη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Μόνο από κοινού οι Ευρωπαίοι θα είναι σε θέση να απαντήσουν στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης. Για αυτό χρειάζεται μια νέα συμφωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
«Σ΄ ολόκληρη την ΕΕ εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας. Δημιουργήθηκαν μηχανισμοί στήριξης, με την ΕΚΤ να έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει το ευρώ. Αυτό το φθινόπωρο έχουμε την ευκαιρία για ένα σημείο καμπής στην Ελλάδα. Αν η Ελλάδα καταφέρει να διαλύσει τις αμφιβολίες για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και όλες οι άλλες χώρες δεν αφήσουν περιθώριο για αμφιβολίες όσον αφορά στη βούλησή τους να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, τότε θα τα καταφέρουμε», σημειώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
 
«Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να μείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ακεραιότητας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, η οποία βρίσκεται στην ευθύνη των χωρών-μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών», καταλήγει ο πρόεδρος της Κομισιόν.
 
Μέρκελ: «Ματώνει η καρδιά μου», αλλά δεν γίνεται αλλιώς
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε το μεσημέρι στο Βερολίνο δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης, ξεκαθάρισε ότι θέλει να πετύχει η Ελλάδα, επισημαίνοντας πως το ζήτημα είναι η επιτυχία να είναι μακροπρόθεσμη.
 
«Η πορεία είναι δύσκολη και υπό την έννοια αυτή δεν έχει κανένα νόημα να αντιστρατευόμαστε τα μέτρα που ούτως ή άλλως πρέπει να εφαρμοστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά και για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι επιθυμία της είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
 
Ερωτηθείσα αν προτίθεται να δώσει περισσότερες ανάσες στην κυβέρνηση Σαμαρά, ή αν θα προσανατολίσει την πολιτική της σε «μια έκθεση τεχνοκρατών», η κ. Μέρκελ υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται απλά για τεχνοκράτες, αλλά για «δικούς μας απεσταλμένους», οι οποίοι, όπως σημείωσε, προσφέρουν σημαντική υπηρεσία. «Το ζήτημα», τόνισε, είναι η εφαρμογή ή μη των συμφωνηθέντων» και αφού επανέλαβε ότι η Αθήνα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, πρόσθεσε ότι «για οποιαδήποτε απόφαση αφορά τα επόμενα βήματα, θα πρέπει να αναμένουμε την έκθεση της τρόικας».
 
Για μία ακόμη φορά επίσης, η Αγγελα Μέρκελ αναγνώρισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα, πλήττουν ανθρώπους με μικρό εισόδημα, χρησιμοποιώντας και πάλι τη χαρακτηριστική της φράση ότι «ματώνει η καρδιά όταν βλέπει κανείς τους ανθρώπους που υποφέρουν». Την ίδια ώρα όμως, υπενθύμισε, «άλλοι βγάζουν τα χρήματά τους από τη χώρα» και παράλληλα κάλεσε τους Έλληνες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, να σκεφτούν με ποιον τρόπο θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της πατρίδας τους.
 
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, η καγκελάριος επεσήμανε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα δεν έχει μόνο οικονομικές επιβαρύνσεις και αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, δηλαδή στην ανάγκη βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της δημόσιας διοίκησης και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
 
Σαμαράς: «Να τελειώνουμε γρήγορα με το πακέτο μέτρων»
 
«Ο χρόνος είναι αμείλικτος» είναι η κυρίαρχη φράση στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς θέλει να τελειώσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες με το πακέτο των μέτρων, που θα βρεθεί και στο επίκεντρο της νέας σύσκεψης με τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους, τους πρόεδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, που θα γίνει, είτε την Τετάρτη, είτε την Πέμπτη. 
 
Κεντρικός στόχος του κ. Σαμαρά είναι να καθαρίσει το τοπίο ενόψει και της έκθεσης της τρόικας και να προχωρήσουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να επιδείξει μετρήσιμα δείγματα γραφής στους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18-19 Οκτωβρίου. 
 
Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει σε συνομιλητές του, ότι όσο παρατείνεται η συζήτηση για το πακέτο των μέτρων, τόσο θα αυξάνονται οι αντιδράσεις των βουλευτών και θα εντείνεται ο εκνευρισμός στην ελληνική κοινωνία. 
 
«Όσο πιο γρήγορα τελειώνουμε με τις εκκρεμότητες που έχουμε στο θέμα των μέτρων, τόσο το καλύτερο θα είναι για την κυβέρνηση και την ίδια την κοινωνία» αναφέρει κεντρικός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
 
Για την οριστικοποίηση του πακέτου ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Στουρνάρα και τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, καθώς έχει τεθεί στο τραπέζι προς συζήτηση η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατά ένα ή δυο έτη, αλλά και από ποιο ποσό θα ξεκινήσουν οι περικοπές των συντάξεων.
 
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έχει ανοίξει δημόσια τη συζήτηση για την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής, ως αντιστάθμισμα στο επώδυνο, όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, πακέτο μέτρων. 
 
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό, το πακέτο θα έχει κλειδώσει τις επόμενες δέκα ημέρες και σε κάθε περίπτωση θα έχει ψηφισθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου για να αρχίσει η φάση της υλοποίησης. Και αυτό, διότι ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να πάει ο κ. Στουρνάρας στην τακτική σύνοδο του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου με το πακέτο των μέτρων ψηφισμένο. 
  
Τα μέτρα θα κατατεθούν ως ενιαίο σχέδιο νόμου σε ένα άρθρο προκειμένου να περιοριστούν οι διαρροές, αλλά είναι ακόμα ανοικτό εάν θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος.  
 
Ο Πρωθυπουργός δεν θεωρεί ότι θα έχει κοινοβουλευτικές απώλειες, αλλά τόσο ο ίδιος, όσο και οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης, επιθυμούν να υπάρξει ικανή πλειοψηφία έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί η πολιτική νομιμοποίηση του πακέτου των μέτρων.
 
Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται πεπεισμένος (όπως ανέφερε και στη συνέντευξή του στη Washington Post), ότι τα μέτρα θα ψηφισθούν, διότι, όπως αναφέρει, όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η υπ’ αριθμόν ένα προϋπόθεση για το μέλλον της χώρας είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. 
 
Ο ίδιος κατανοεί τις αντιδράσεις και παραδέχεται ότι θα υπάρξουν πολλά προβλήματα με την κοινωνική συνοχή, αφού έχουν γίνει, όπως υπογράμμισε, περικοπές που φθάνουν μέχρι το κόκκαλο. 
 
Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει την άμεση ψήφιση των μέτρων, αλλά και την ανακοίνωση των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να κερδίσει την ευνοϊκή έκθεση της τρόικας. Για τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν και για τις οποίες ασχολείται και προσωπικά ο ίδιος, συμμετέχοντας σε συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που δεν ανακοινώνονται. 
 
Έχοντας, όπως πιστεύει το θετικό σήμα από την έκθεση της τρόικα θα θέσει και επίσημα το αίτημα για τη διετή δημοσιονομική προσαρμογή, για την οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια στην προχθεσινή του συνέντευξη στην Washington Post.
 
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ο κ. Σαμαράς δίνει βάρος και στην καλλιέργεια των κατάλληλων συμμαχιών. Και στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής θα επισκεφθεί την προσεχή Παρασκευή τη Ρώμη, σε ένα ταξίδι-αστραπή για να συναντηθεί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.
 
Μετά την ψήφιση του πακέτου η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών σε τρία κρίσιμα πεδία. Στον Στρατό, την Παιδεία και την Υγεία. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει ήδη μιλήσει με τους υπουργούς, Άμυνας, Παιδείας και Υγείας, τους κκ. Π. Παναγιωτόπουλο, Κ. Αρβανιτόπουλο και Ανδρ. Λυκουρέντζο, προκειμένου να προετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συγχωνεύσεων που  αφορά στρατόπεδα, Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και νοσοκομεία, έτσι ώστε οι πρώτες κινήσεις να γίνουν ακόμη και εντός του έτους.