Με την συγκεκριμένη εξέλιξη διασαφηνίζεται το περιεχόμενο μιας σειράς διατάξεων και νόμων που είχαν εργαλειοποιηθεί από τις τράπεζες ώστε να παρακωλύεται η καταβολή των χρημάτων στους πρώην εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας».

Μάλιστα, όπως οι ίδιοι είχαν καταγγείλει, «καταχρηστικά και παράνομα» οι Τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank κατέθεσαν αιτήσεις ανακοπής του διαμοιρασμού των χρημάτων των πτωχευτικών αντικειμένων. Με την παρούσα κίνηση επεκτάθηκε μέχρι και έως πέντε χρόνια η οικονομική επισφάλεια και ο αδικαίωτος αγώνας των εργαζομένων, παρά τις συνεχόμενες δικαστικές νίκες τους επί των τραπεζών.

Σε συνέχεια της στάσης των τραπεζών, η υπόθεση πέρασε  χθες στα χέρια της Βουλής που απεφάνθη ότι το καθεστώς σύμφωνα με το οποίο, σε περίπτωση πτωχεύσεων δίνεται προτεραιότητα στους εργαζόμενους, έναντι των τραπεζών, αφορά όλες τις πτωχεύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν τον Αύγουστο του 2015, κι επομένως ισχύει και για την περίπτωση της «Ελευθεροτυπίας».

Μάλιστα διασαφηνίζεται ότι η πληρωμή των εργαζόμενων θα προχωρήσει κανονικά ακόμα και αν οι τράπεζες επικαλούνται δικαστικά μέσα.

Στην τοποθέτηση του σχετικά με το ζήτημα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι «σκοπός της τροπολογία είναι να υπάρξει μια αποσαφήνιση των διατάξεων των ν. 4335 και 4336/2015 με τις οποίες καταργήθηκε η προνομιακή κατάταξη των απαιτήσεων των εργαζομένων στην αναγκαστική εκτέλεση και στη διαδικασία πτώχευσης».

«Οι νέες διατάξεις για το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων θα εφαρμοστούν μόνο για όσους πλειστηριασμούς στηρίζονται σε διαδικασία εκτέλεσης που ξεκίνησε μετά την 1.1.2016 ή σε πτωχεύσεις που κηρύχθηκαν μετά την 19.8.2015», σημείωσε.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω τροπολογία έχει ερμηνευτικό χαρακτήρα δεδομένης της διχογνωμίας αναφορικά με το περιεχόμενο των νόμων και την εκμετάλλευση αυτής  από τις Τράπεζες.

Διαβάστε περισσότερα για όσα έχουν προηγηθεί:

Οι πρώην εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας στους δρόμους ζητούν να βρεθεί τώρα λύση για τα δεδουλευμένα τους