X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Μετά από 10 έτη αγώνα τροπολογία δίνει λύση στους απολυμένους της «Ελευθεροτυπίας»

Με νέα τροπολογία έρχεται ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην λύση ο δεκάχρονος αγώνας των απολυμένων εργαζομένων τη ελευθεροτυπίας που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Η εν λόγω ρύθμιση υπερψηφίστηκε κατά ευρεία πλειοψηφία από την Βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο για να λάβουν οι εργαζόμενοι προτεραιότητα επί των τραπεζών και να πάρουν μέρος των οφειλόμενων, από την πώληση του κτιρίου της πτωχευμένης εταιρείας.
|

Με την συγκεκριμένη εξέλιξη διασαφηνίζεται το περιεχόμενο μιας σειράς διατάξεων και νόμων που είχαν εργαλειοποιηθεί από τις τράπεζες ώστε να παρακωλύεται η καταβολή των χρημάτων στους πρώην εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας».

Μάλιστα, όπως οι ίδιοι είχαν καταγγείλει, «καταχρηστικά και παράνομα» οι Τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank κατέθεσαν αιτήσεις ανακοπής του διαμοιρασμού των χρημάτων των πτωχευτικών αντικειμένων. Με την παρούσα κίνηση επεκτάθηκε μέχρι και έως πέντε χρόνια η οικονομική επισφάλεια και ο αδικαίωτος αγώνας των εργαζομένων, παρά τις συνεχόμενες δικαστικές νίκες τους επί των τραπεζών.

Σε συνέχεια της στάσης των τραπεζών, η υπόθεση πέρασε  χθες στα χέρια της Βουλής που απεφάνθη ότι το καθεστώς σύμφωνα με το οποίο, σε περίπτωση πτωχεύσεων δίνεται προτεραιότητα στους εργαζόμενους, έναντι των τραπεζών, αφορά όλες τις πτωχεύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν τον Αύγουστο του 2015, κι επομένως ισχύει και για την περίπτωση της «Ελευθεροτυπίας».

Μάλιστα διασαφηνίζεται ότι η πληρωμή των εργαζόμενων θα προχωρήσει κανονικά ακόμα και αν οι τράπεζες επικαλούνται δικαστικά μέσα.

Στην τοποθέτηση του σχετικά με το ζήτημα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι «σκοπός της τροπολογία είναι να υπάρξει μια αποσαφήνιση των διατάξεων των ν. 4335 και 4336/2015 με τις οποίες καταργήθηκε η προνομιακή κατάταξη των απαιτήσεων των εργαζομένων στην αναγκαστική εκτέλεση και στη διαδικασία πτώχευσης».

«Οι νέες διατάξεις για το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων θα εφαρμοστούν μόνο για όσους πλειστηριασμούς στηρίζονται σε διαδικασία εκτέλεσης που ξεκίνησε μετά την 1.1.2016 ή σε πτωχεύσεις που κηρύχθηκαν μετά την 19.8.2015», σημείωσε.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω τροπολογία έχει ερμηνευτικό χαρακτήρα δεδομένης της διχογνωμίας αναφορικά με το περιεχόμενο των νόμων και την εκμετάλλευση αυτής  από τις Τράπεζες.

Διαβάστε περισσότερα για όσα έχουν προηγηθεί:

Οι πρώην εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας στους δρόμους ζητούν να βρεθεί τώρα λύση για τα δεδουλευμένα τους


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις