Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση του υπουργού κ. Γ. Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, στη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου, η επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Μ. Ντραγκι θα ενημερώσουν τους ηγέτες της ΕΕ για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα βρίσκονται και οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας που την Τετάρτη θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες μαζί με τον κ. Στουρνάρα.

Η Ελλάδα επιδιώκει μια θετική αναφορά απο τη Σύνοδο Κορυφής, αλλα ο ίδιος παράγοντας ξεκαθάρισε χθες πως «δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση, εάν δεν κλείσουν όλα τα διαρθρωτικά και τα προαπαιτούμενα».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά μικρά πράγματα, που πρέπει να τα κλείσουμε, με χρονοδιάγραμμα να πάρουμε τη δόση στα μέσα Νοεμβρίου».

Σήμερα, οι επικεφαλής της τρόικας συναντιούνται με τον υπουργό Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη με τον κ. Στουρναρα.

Χθες, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με υπηρεσιακούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της οποίας αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.

Τα σημεία τριβής με την τρόικα επικεντρώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην οριζόντια μείωση του ύψους των αποζημιώσεων, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος προϋπηρεσίας και την κατάργηση των ωριμάνσεων, δηλαδή των αυξήσεων που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση ανά τριετία στο βασικό μισθό.

Η τρόικα, ζητά πλαφόν (12 μισθών) για την αποζημίωση απόλυσης με 3μηνη προειδοποίηση και η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει, η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης να μην είναι οριζόντια, αλλά ανάλογη με την προϋπηρεσία του εργαζόμενου.

Παράλληλα, προσπαθεί να αποτρέψει την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων όπως το επίδομα γάμου σταδιακά από έως το 2015, αντιπροτείνοντας την αντικατάσταση των τριετιών με επίδομα προϋπηρεσίας ή τη μείωση του ποσοστού υπολογισμού των τριετιών.

Αντίθετα, η ελληνική πλευρά είναι κατ' αρχήν θετική στο ζήτημα της εβδομαδιαίας εξαήμερης εργασίας, που θέτουν, επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι διατηρείται το 40ωρο της εβδομαδιαίας εργασίας και η δυνατότητα επιλογής ή απόρριψης του νέου συστήματος στο πλαίσιο συλλογικών κλαδικών διαπραγματεύσεων.

Τέλος. ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον έως ότου αποτιμηθούν οι αλλαγές που έγιναν με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.