X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Μεθοδεύσεις για την άρση της προστασίας των μαρτύρων της Novartis – Έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ εκθέτει την Προανακριτική

Η πλειοψηφία της Προανακριτικής επιχειρεί από τη Δευτέρα να αφαιρέσει την προστασία από τους προστατευόμενους μάρτυρες, αψηφώντας το σχετικό έγγραφο με οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό προκύπτει από την απαντητική επιστολή του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ προς την Προανακριτική, που πρότεινε την εξέταση σε «ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα» με την μετάδοση «μόνο ήχου» και «αλλοίωση φωνής». Την ίδια στιγμή, η ΝΔ προβαίνει σε μερική αναδίπλωση για το θέμα, υποστηρίζοντας με διαρροές πλέον ότι «η πλειοψηφία δεν θέλει να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους αλλά να καταθέσουν όπως ακριβώς και ενώπιον των Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου».
Μεθοδεύσεις για την άρση της προστασίας των μαρτύρων της Novartis – Έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ εκθέτει την Προανακριτική
|

Σύμφωνα με το «Documento», που επικαλείται το σχετικό έγγραφο η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ προτείνει υποστηρίζει ότι «το μέτρο της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσης της εφαρμόζεται ιδίως: Α. Κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο της υπόθεσης για την οποία εντάχθηκε το πρόσωπο στο πρόγραμμα προστασίας… Β. Όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του…»

Η πρόταση του Τμήματος προς την Επιτροπή είναι η εξής:

«Συνεπώς, με σκοπό την υλοποίηση του αιτήματος σας για την εξέταση των ανωτέρω μαρτύρων με τη διασφάλιση της μυστικότητας των καταθέσεων και της ταυτότητάς τους, η υπηρεσία μας προτείνει αυτή να πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που πραγματοποιείται η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων κατά την επ’ ακρωατηρίω διαδικασία, δηλαδή με την κατάθεση των μαρτύρων από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της υπηρεσίας και την μετάδοση μόνο ήχου στην αίθουσα που συνεδριάζει η επιτροπή, με αλλοίωση φωνής. Μοναδική προϋπόθεση για την υλοποίηση της διαδικασίας είναι η ύπαρξη αίθουσας με υποδομή επίγειας γραμμής διαδικτύου».

Όπως προσθέτει: «Η ανωτέρω διαδικασία είναι η μόνη που δύναται να εξασφαλίσει τη μυστικότητα της ταυτότητας των μαρτύρων, ενώ κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η υπηρεσία μας δεν διαθέτει εξοπλισμό για την απόκρυψη της ταυτότητας των μαρτύρων σε δια ζώσης εξέτασή τους, καθώς δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο νόμο». Προτείνεται μάλιστα στην Προανακριτική και συγκεκριμένη αίθουσα, αυτή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Μολονότι όμως το έγγραφο είχε κοινοποιηθεί στην Προανακριτική από την περασμένη Πέμπτη, η πλειοψηφία στην αρχή διέρρευσε ότι οι μάρτυρες να εξεταστούν αυτοπροσώπως, χωρίς κάλυψη των χαρακτηριστικών τους. Την πρόταση της ΝΔ υπερψήφισαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική λύση, αλλά και το ΚΚΕ, που εξαρχής έχει εκφράσει τη θέση ότι  δεν πρέπει να υπάρχει καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Ενάντια τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε έντονους τόνους.

Λίγο αργότερα κι ενώ ξέσπασε σάλος, με νέα διαρροή η ΝΔ αναγκάστηκε σε μερική αναδίπλωση διαρρέοντας στη συνέχεια πως η εξέταση των προστατευμένων μαρτύρων θα γίνει με τις ίδιες συνθήκες που κατέθεσαν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον περασμένο Δεκέμβρη, δηλαδή, με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους. Όμως, καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρουν πως η διατύπωση στην (κατά πλειοψηφία) απόφαση της Επιτροπής δεν διασφαλίζει ότι δεν θα αποκαλυφθούν τα χαρακτηριστικά τους.

Νωρίτερα οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης της Novartis, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έστειλαν επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς αλλά και την Προανακριτική της Βουλής αναφορικά με τον τρόπο της επικείμενης εξέτασής τους από κλιμάκιο της Επιτροπή.  Στην επιστολή τους τόνισαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ανωνυμία τους, γεγονός που προβλέπεται από τον νόμο 2928/2001, τη σχετική ΚΥΑ αλλά και την Κοινοτική Οδηγία 2009/1937. Ζήτησαν δε να καταθέσουν μέσω ηλεκτρονικών μέσων και με αλλοιωμένη φωνή, υπογραμμίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση διατρέχεται κίνδυνος τόσο για τη ζωή τους όσο και για τις οικογένειές τους λόγω σοβαρών αντιποίνων.

Το dikastiko.gr δημοσιοποιεί και την εμπιστευτική επιστολή που έστειλε ο «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος τονίζει ότι δεν επιθυμεί να παραστεί αυτοπροσώπως στη Βουλή γιατί φοβάται αν αποκαλυφθεί η ταυτότητα του για την οικογένεια του δεδομένου ότι καταθέτει επιβαρυντικά στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Έτσι ζητεί να κατάθεση μέσω ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας στην ΓΑΔΑ που βρίσκονται τα μηχανήματα για την ηχητική μετάδοση στη Βουλή με αλλοίωση της φωνής του.

Η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τρίτη, στις 16:00 στη ΓΑΔΑ

«Επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι η κα Τουλουπάκη ως μη όφειλε και που δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή έχει ζητήσει μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες. Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εάν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά. Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση», φέρεται να υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΚΙΝΑΛ, ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να επισήμανε ότι «δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τί ορίζουν οι ΚΥΑ ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας».

«Σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η κα Τουλουπάκη συνεχίζει να μην αποστέλλει στην επιτροπή τα έγγραφα που της έχουμε ζητήσει. Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό» υποστήριξε ο Βασίλης Κεγκέρογλου του ΚΙΝΑΛ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις λίγες ημέρες πριν η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έστειλε επιστολή στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για το ζήτημα της εξέτασης των κουκουλοφόρων μαρτύρων, σημειώνοντας ότι αποτελεί έκφραση γνώμης.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» στην Επιτροπή αποφασίσθηκε επίσης (κατά πλειοψηφία) η διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Για τη διεύρυνση θα ερωτηθεί ο πρόεδρος της Βουλής για το έαν πρέπει να γίνει Ολομέλεια.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις