Για μη ασφαλή περίθαλψη των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία κάνουν λόγο οι γιατροί εξαιτίας των περικοπών των δαπανών Υγείας. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η σωματική και πνευματική εξουθένωση του υπάρχοντος δυναμικού, συνδυαστικά με τις οργανωτικές αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία, καθιστούν ανασφαλή και αναξιοπρεπή τη φροντίδα υγείας των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). 
 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μέλη του ΠΙΣ, ο γενικός γραμματέας του συλλόγου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομιακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, προειδοποίησε ότι η έλλειψη 5.000 γιατρών και 10.000 νοσηλευτών από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, οδηγεί σε εργασιακή εξουθένωση το υπάρχον προσωπικό με άμεση συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες. 
 
Από εργασιακή εξουθένωση υποφέρει ένας στους τέσσερις Έλληνες γιατρούς
«Όταν ο γιατρός ή ο νοσηλευτής είναι κουρασμένοι, σωματικά και ψυχολογικά, λόγω φόρτου εργασίας ή επειδή οι συνθήκες εργασίας δεν είναι οι σωστές, είναι πολύ λογικό να οδηγούνται σε ιατρικά λάθη, αντιδεοντολογικές πρακτικές και να μην τυγχάνει ο ασθενής της σωστής προσοχής, τόσο ως προς τη διάγνωση, όσο και ως προς την θεραπεία», επεσήμανε ο κ. Βαρνάβας τονίζοντας ότι στο φαινόμενο αυτό αποδίδεται και η αύξηση των περιστατικών ιατρικών λαθών τα τελευταία χρόνια.
 
 

«Έχουν στεγνώσει από υλικά»
 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προωθούμενες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ έκανε λόγο για εμπαιγμό γιατρών και νοσηλευτών αφού «μας υπόσχονται στελέχωση των νοσοκομείων, αλλά στον προϋπολογισμό του 2015 δεν έχει εγγραφεί το σχετικό κονδύλι. Για να μην αναφερθούμε στην περικοπή των δαπανών για τη λειτουργία των νοσοκομείων που το 2014 θα κλείσει στα 160 εκατομμύρια ευρώ. Τα νοσοκομεία έχουν στεγνώσει από υλικά. Χειρουργεία αναβάλλονται και οι γιατροί είναι υπόλογοι στους ασθενείς, όχι το υπουργείο Υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ έχουν αυξηθεί κατά 300.000 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. 
 
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος με τη σειρά του προειδοποίησε ότι ο προϋπολογισμός του 2015 βάζει την Υγεία στην κλίνη του Προκρούστη. «Όλες οι δαπάνες υγείας για το 2015 είναι μειωμένες σε σχέση με το 2014. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ανύπαρκτη, η πραγματική φαρμακευτική δαπάνη έχει πέσει στα 1,6 δισ. ευρώ. Βάζουν στο στόχαστρο γιατρούς και φάρμακα, ενώ θα έπρεπε με επιστημονικά κριτήρια να προωθούν την αναδόμηση του συστήματος», ανέφερε. 
 
 

Μείωση χρηματοδότησης κατά 22,8%
 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι γιατροί για τον προϋπολογισμό του 2015, οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία υπολογίζονται σε 4,23 δισ. ευρώ, έναντι 4,74 δισ. ευρώ που αναμένεται να κλείσουν το 2014. Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων τη νέα χρονιά προβλέπεται στα 1,118 δισ. ευρώ (μείωση κατά 22,8%), σε σχέση με το 2014 που αναμένεται να κλείσει στα 1,450 δισ. ευρώ.

Για τον ΕΟΠΥΥ, η κρατική επιχορήγηση προβλέπεται στα 526 εκατ. ευρώ το 2015, μειωμένη κατά 17% σε σχέση με το 2014 που είχε προβλεφθεί κονδύλι ύψους 633 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ για τις λοιπές παροχές ασθενείας το 2015 θα διαμορφωθούν στα 1,271 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 ήταν 1.625 εκατ. ευρώ (μείωση 354 εκατ. ευρώ).

Τέλος, η εξωνοσομειακή φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώνεται το 2015 στα 2 δισ. ευρώ, όπως και το 2014, καλύπτοντας και στους ανασφάλιστους πολίτες, που ανέρχονται σε περίπου 2,5 με 3 εκατομμύρια, ενώ περιλαμβάνεται στο ποσό αυτό και το κόστος των εμβολίων.

 
«Όλες οι δαπάνες περικόπτονται διαρκώς, το δείχνουν και τα νούμερα. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπάρχει μόνο στα χαρτιά, τα νοσοκομεία καταρρέουν λόγω απογύμνωσής τους από προσωπικό. Έχουν πει ότι οι μονάδες του ΠΕΔΥ θα αρχίσουν να λειτουργούν με τον νέο χρόνο. Με τι προσωπικό; Προσλήψεις δεν έχουν γίνει. Ο χρόνος αλλάζει σε λιγότερο από έναν μήνα και δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένα σχέδιο», επεσήμανε ο κ. Βλασταράκος. 
 
 

Λουκέτο σε κλινικές του ΕΣΥ
 

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποδόμησης του δημόσιου συστήματος υγείας, την πρόσφατη απόφαση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Δημήτρη Λαζόπουλου να κλείσει όλες τις κλινικές του ΕΣΥ που λειτουργούν στο νοσοκομείο και το ιατρικό προσωπικό να απορροφηθεί από τις υπάρχουσες πανεπιστημιακές. 
 
«Πίσω από την απόφαση αυτή υπάρχουν σκοπιμότητες και το υπουργείο δεν έχει πάρει ακόμα θέση στο ζήτημα, ενώ θα έπρεπε. Η κοινωνία του Έβρου είναι ανάστατη. Οι πολίτες στερούνται το δικαίωμα στην περίθαλψη», επεσήμανε ο κ. Βαρνάβας. 
 
Ενώ ο κ. Βλασταράκος σχολιάζοντας το θέμα εξήγησε ότι, «οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν παράλληλη δραση και στον ιδιωτικό τομέα της περίθαλψης. Οι γιατροί του ΕΣΥ αντιθέτως υποχρεούνται να έχουν αποκλειστική σχέση εργασίας με το κράτος. Η κατάσταση αυτή πλήττει απευθείας το δικαίωμα των ασθενών σε ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας». 
 
 

Ζητούν εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων
 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στις επαφές του τόσο με τον πρωθυπουργό, όσο και με τον υπουργό Υγείας, για την διευθέτηση όλων των ανοικτών «μετώπων», έχει προτείνει: 
– εφαρμογή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, 
– μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, 
– επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και 
– θεσμοθέτηση της Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας για την καλύτερη οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, 
με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, την εξοικονόμηση δαπανών και την ασφαλέστερη θεραπεία και διάγνωση των πολιτών.