της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Γρήγορα, πρόχειρα και «στα μουλωχτά» φαίνεται πως προχωρούν οι διαδικασίες «αναδιάρθρωσης» του Παίδων Πεντέλης, ενός νοσοκομείου που με πρόφαση την πανδημία, έπειτα τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο και τώρα τη δομή για τα εισαγγελικά παιδιά έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα. Συνέπεια του σχεδίου δημιουργίας δομής για τα εισαγγελικά παιδιά εντός του νοσοκομείου ήταν αιφνιδιαστικές αλλαγές στην κλινική ΩΡΛ, όπου την Τρίτη 12 Απριλίου οι γιατροί αντίκρισαν «τον χώρο του εξεταστηρίου γεμάτο με κρεβάτια που τα μετακίνησαν », όπως εξηγεί ένας εκ των γιατρών. «Μιλάμε για ένα τμήμα το οποίο λειτουργεί ακόμη κανονικά και ήρθαν οι διοικήσεις στοίβαξαν κρεβάτια, το οποίο ξεπερνάει κάθε όριο γιατί θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών που έρχονται για προεγχειρητικό έλεγχο αλλά και εξετάσεις που κάνουμε σε παιδιά σε μεταγενέστερο χρόνο» επισημαίνει ένας από τους γιατρούς στου τμήματος ΩΡΛ που μίλησε στο ΤΡΡ για τη μηνυτήρια αναφορά που έστειλαν κατά παντός υπευθύνου.

Όπως υπογραμμίζει, είναι μια κατάσταση χαοτική που συμβαίνει επί εβδομάδες. «Συνέπεια των εργασιών της δομής -που παίζουν με τις λέξεις και δε λένε ότι πρόκειται για δομή αλλά για προσωρινή φιλοξενία παιδιών- ήταν το σχέδιο κλεισίματος της κλινικής ΩΡΛ. Την Τρίτη είδαμε τα κρεβάτια, μεσολάβησε μια μέρα να τους ενημερώσουμε να τα πάρουν άμεσα, δεν έγινε καμία κίνηση και κατεβήκαμε στο ΑΤ να κάνουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου λόγω κινδύνου ζωής και πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης ανηλίκων, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να χειρουργηθούν, εκθέτοντάς τα αβοήθητα».

«Το ΔΣ του Σισμανόγλειου, που έχουμε κοινή διοίκηση, αποφάσισε 17 Μαρτίου να διαθέσει χώρο στο Παίδων για να δημιουργηθεί η δομή για τα εισαγγελικά παιδιά. Το τμήμα των γιατρών και κυρίως του χειρουργικού εδώ στο Παίδων εδώ κι έναν μήνα αποφασίσαμε να συντάξουμε κάποια έγγραφα και να τα στείλουμε στη διεύθυνση ότι για όποια αλλαγή στους χώρους, χρειάζεται να ενημερώνεται το προσωπικό, να υπάρχει άδεια χωροταξίας, να καταλήγουμε σε συμπεράσματα. Δεν έγινε τίποτα. Μας ενημέρωσαν ότι κλειδώνει η πτέρυγα ΩΡΛ. Όλη η διαδικασία γίνεται γρήγορα, με κενά στην ενημέρωση, γίνονται εκκενώσεις θαλάμων μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο» περιγράφει ο γιατρός στο ΤΡΡ, εξηγώντας τι είχε προηγηθεί της μήνυσης. Όπως υπογραμμίζει, η τελευταία ενέργεια της διοίκησης για τοποθέτηση κρεβατιών για τα εισαγγελικά εντός της πτέρυγας ΩΡΛ, «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών και εκθέτει τους γιατρούς αν συμβεί κάτι, οι οποίοι βρίσκονται σε ακατάλληλα διαμορφωμένους πια χώρους».

Θυμίζουμε πως οι ψίθυροι για δημιουργία δομής για τα εισαγγελικά παιδιά εντός του Παίδων Πεντέλης φάνηκε από τις αρχές Απριλίου πως παίρνουν σάρκα και οστά μετά από δωρεά του ομίλου Ρόταρυ… κι όλα υπό τις ευλογίες του υπουργού Θάνου Πλεύρη. Επί μήνες οι Ροταριανοί -με διοικήτρια την Υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής του Υπ.Υγείας, Μαρίζα Οικονόμου διορισμένη τον 10/2019 στη θέση αυτή από την Νέα Δημοκρατία- δηλώνουν ρητά ότι θα φτιάξουν δομή στο Παίδων, κάτι που είναι παράνομο, επιβλαβές για τα παιδιά και θα αποδυναμώσει το νοσοκομείο. Σε προηγούμενο ρεπορτάζ, γιατρός του νοσοκομείου δήλωσε στο ΤΡΡ: «Το θέμα είναι ότι αυτοί από τον όμιλο έχουν κάνει ολόκληρη καμπάνια, μαζεύουν χρήματα για να φτιάξουν δομή μέσα στο Παίδων. Το κείμενο της δωρεάς δεν είναι κάπου αναρτημένο, ενώ θα έπρεπε». Στο ΤΡΡ μίλησε και ο Διευθυντής της Παιδοχειρουργικής πτέρυγας, ο οποίος προ λίγων ημερών είχε αντιδράσει κατά την έλευση μηχανικών στην κλινική για να κάνουν μετρήσεις. «Θέλουν να κάνουν μια δομή μέσα στον χώρο του νοσοκομείου. Αυτό σημαίνει ότι θα περιοριστούν ο χώρος και τα κρεβάτια. Σχεδιάζουν θαλάμους για τουαλέτα, για τραπεζαρία… Θα αφαιρέσουν από τη δυναμική του νοσοκομείου, στόχος είναι να το αποδυναμώσουν» σημείωσε.