της Γεωργίας Κριεμπάρδη

To Παίδων Πεντέλης είχε μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο για 6 εβδομάδες και οι αντιδράσεις ήταν πολλές. Κατά την τότε έρευνα μας, γιατρός του νοσοκομείου που είχε μιλήσει στο ΤΡΡ είχε αναφέρει: «Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που δε λέγεται είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τα εισαγγελικά παιδιά, τα παιδιά δηλαδή που με εισαγγελική εντολή έχουν απομακρυνθεί από τους οικείους τους και φιλοξενούνται ουσιαστικά σε νοσοκομεία από δω κι από κει. Πέρυσι λοιπόν έγινε μια εκδήλωση με θέμα την πρόβλεψη υλικοτεχνικής υποδομής για τη φιλοξενία αυτών των παιδιών. Η εκδήλωση έγινε από τον όμιλο Rotary, με συμμετοχή Κικίλια, Ραπτη και Μαρίζας Οικονόμου». Και κάπου εδώ εμπλέκεται η Rotary (Ροταριανός Όμιλος). Πρόκειται για ένα φιλανθρωπικό δημόσιο πρόσωπο ομάδας «εμπνευσμένων ατόμων που μετατρέπουν το πάθος τους σε κοινωφελείς δράσεις για να αλλάξουν την ζωή στις ανθρώπινες κοινότητες» όπως αναφέρεται στην κεντρική σελίδα τους. H 2470, η “τοπική” της Rotary, πρόσφατα απέκτησε ως διοικήτρια την Υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής του Υπ.Υγείας, Μαρίζα Οικονόμου διορισμένη τον 10/2019 στη θέση αυτή από την Νέα Δημοκρατία. Αρκεί το βιογραφικό της για να οδηγηθεί κάποιος σε συμπεράσματα. CV_ΜΑΡΙΑ_ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Οι Ροταριανοί φαίνεται πως λύνουν και δένουν στο νοσοκομείο με τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας. 1 Μαρτίου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε το νοσοκομείο. 15 Μαρτίου πραγματοποίησε ομιλία στο Ρόταρυ.’Οπως και οι ίδιοι εκ του ομίλου (συγκεκριμένα, η 2470 περιφέρεια της Rotary) δηλώνουν, επιδιώκουν μέσω δωρεάς να δημιουργηθεί δομή για τα εισαγγελικά παιδιά εντός του νοσοκομείου, κάτι που είναι παράνομο και ειδικά η παιδοψυχιατρική εταιρεία από την μεριά της αντέδρασε από τους πρώτους κιόλας ψιθύρους για το συγκεκριμένο σχέδιο. Πρόκειται για σχέδιο που θα αποδυναμώσει το νοσοκομείο, ενώ θα βλάψει και τα παιδιά που χρειάζονται ειδική μεταχείριση και ενώ είναι υγιή, η θέση τους δεν είναι μέσα στο νοσοκομείο. 

Τέλη Μαρτίου εγκρίθηκε δωρεά.

Το ΤΡΡ προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους παρόντες της συγκεκριμένης συνεδρίασης, με τον μοναδικό που κατέστη εφικτό να δώσει απάντηση να είναι ο Παν/της Παπαστελιάτος, τακτικό μέλος του ΔΣ του «Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ» και του διασυνδεόμενου σε αυτό «Παίδων Πεντέλης», που ανέφερε: «Τώρα δε θυμάμαι ακριβώς τι είχε ειπωθεί σε εκείνη τη συνεδρίαση». Όταν διάβασα το έγγραφο και ζήτησα διευκρινήσεις για τη δωρεά, απάντησε πως «καλύτερα να επικοινωνήσετε με κάποιον άλλον, δεν ξέρω, δε θυμάμαι». Ζητώντας διευκρινήσεις για το ότι «το Παίδων δεν αποτελεί δομή προνοιακού χαρακτήρα», ο ίδιος απάντησε πως «είναι νοσοκομείο ενταγμένο στο ΕΣΥ». Σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία πάντως με την κα. Κατοίκου, Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Παίδων Πεντέλης, η ίδια δε θέλησε να σχολιάσει ακόμη τα της δωρεάς, κινούμενη κι εκείνη στη γραμμή «δε θυμάμαι ακριβώς».

Στο παλιότερο ρεπορτάζ του ΤΡΡ, ο διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Γιώργος Γκριτζέλας, είχε πει: «Είναι σα να λειτουργεί με όρους πολιτικού γραφείου, αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο. Μία προοπτική είναι να χρησιμοποιηθούν χώροι -επειδή υπήρχε δωρεά από το Rotary- για τα εισαγγελικά παιδιά. Να βάλουν δηλαδή μια μονάδα πρόνοιας μέσα σε μια μονάδα υγείας. Αυτό είναι παράτυπο, πρόχειρο.. Η παιδοψυχιατρική εταιρεία το είχε θέσει το ζήτημα αυτό όταν είχαν κυκλοφορήσει οι πρώτες φήμες».

«Οι Ροταριανοί έχουν κάνει ολόκληρη καμπάνια, δηλώνουν ρητά ότι θα φτιάξουν δομή στο Παίδων»

Το ΤΡΡ επικοινώνησε με γιατρό του νοσοκομείου ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Το θέμα είναι ότι αυτοί από τον όμιλο έχουν κάνει ολόκληρη καμπάνια σε όλους τους ομίλους που μαζεύουν χρήματα ανά περιοχή για να φτιάξουν δομή μέσα στο Παίδων Πεντέλης. Το κείμενο της δωρεάς δεν είναι κάπου αναρτημένο, ενώ θα έπρεπε. Λένε ότι θα ανακαινίσουν δήθεν χώρους που ούτως ή άλλως φιλοξενούν παιδιά. Τι συμβαίνει στην πράξη; Το προηγούμενο διάστημα εκκενωνόταν συγκεκριμένη πτέρυγα, αρχικά το χειρουργικό τμήμα για να γίνει covid, μετά το παιδιατρικό… Είναι εμφανές ότι ανακαινίζεται χώρος που μετά θα γίνει δομή για τα παιδιά, με το ίδιο όμως προσωπικό του νοσοκομείου. Δε θα γίνει δηλαδή εξειδικευμένη δομή κάπου άλλου».

Στο ΤΡΡ μίλησε και ο Διευθυντής της Παιδοχειρουργικής πτέρυγας, Εϊρεκάτ Χαλίλ, ο οποίος προ λίγων ημερών είχε αντιδράσει κατά την έλευση μηχανικών στην κλινική για να κάνουν μετρήσεις. Δε τους επέτρεψε να μπουν στον χώρο. Μιλώντας για το θέμα, υπογραμμίζει: «Θέλουν να κάνουν μια δομή μέσα στον χώρο του νοσοκομείου. Αυτό σημαίνει ότι θα περιοριστούν ο χώρος και τα κρεβάτια. Σχεδιάζουν θαλάμους για τουαλέτα, για τραπεζαρία… Θα αφαιρέσουν από τη δυναμική του νοσοκομείου, στόχος είναι να το αποδυναμώσουν».

Ο ίδιος επισημαίνει πως «υπάρχει ελεύθερο κτήριο εκτός νοσοκομείου που θα μπορούσε να δίνει εκεί δομή, έτσι είχαν πει στην αρχή και τώρα το άλλαξαν». «Οι διοικήσεις νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Τα παιδιά δεν πρέπει να είναι μέσα στον χώρο του νοσοκομείου, σε αρρώστους, είναι σαν φυλακισμένα. Θέλουν άλλη μεταχείριση. Ο διευθυντής καταλήγει πως όλο αυτό «γίνεται στα μουλωχτά» και «συμπίπτει με εργασίες που γίνονται στη Β’ Παιδιατρική -μια δουλειά που εκκρεμεί εδώ και δέκα χρόνια- και θα κρατήσουν σίγουρα μήνες. Άρα κόβοντας εκείνο το κομμάτι με πάνω από 60 κρεβάτια, κι από εδώ με το σχέδιο για τη δομή άλλα 40, τι θα γίνει; Όλο το νοσοκομείο διαθέτει περίπου 160 κρεβάτια. Το αποδυναμώνουν σιγά σιγά».