«Όταν πρόκειται για φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και πρέπει να βρούμε τον πιο αποδοτικό τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Κύπρο ή στο Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά νέες διαδρομές φυσικού αερίου και εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους, καθώς επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα διαθέτει έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλες δύο εγκαταστάσεις LNG , η μία από τις οποίες πλωτή εγκατάσταση στα ανοιχτά της της Αλεξανδρούπολης, ενώ επεκτείνει το ηλεκτρικό της δίκτυο για να μπορέσει να αξιοποιήσει περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία αναμένεται επίσης να είναι έτοιμη τον επόμενο μήνα, είπε.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει ότι αναζητούν τρόπους για να επεκτείνουν τις εισαγωγές και την αποθήκευση LNG από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, καθώς και να εισάγουν φυσικό αέριο από άλλες αγορές και να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Μητσοτάκης ταξίδεψε στην Αστυπάλαια, για να επιβλέψει ένα έργο που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο από την κυβέρνηση και τη γερμανική Volkswagen για την αντικατάσταση όλων των οχημάτων του νησιού με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέθεσε ότι το φυσικό αέριο είναι μόνο ένα μεταβατικό καύσιμο και έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ελπίζει ότι η Αστυπάλαια, μετατρεπόμενη σιγά σιγά σε ένα καταπράσινο νησί, θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για όλα τα ελληνικά νησιά. «Ο άνεμος και ο ήλιος που έχουμε εδώ παράγουν τη φθηνότερη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια… Δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε σε κανέναν άλλο”, είπε.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις ρεύματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, της αιχμής της τουριστικής περιόδου, όταν αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για συστήματα ψύξης. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , τόσο οι ανεμογεννήτριες όσο και οι ηλιακοί συλλέκτες, θα λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα, είπε, και η Ελλάδα , η οποία απομακρύνεται από τον άνθρακα, έχει ακόμα ορισμένες μονάδες άνθρακα που λειτουργούν για εφεδρεία και επαρκή προμήθειες φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ερωτηθείς εάν οι σχέσεις με τη Τουρκία θα μπορούσαν να βελτιωθούν, είπε: «Νομίζω ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Ποτέ δεν ήμασταν αυτοί που ξεπεράσαμε τα όρια όσον αφορά την επιθετικότητα», είπε.