Καταθέτοντας σήμερα στην εξεταστική επιτροπή ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, δήλωσε: «Εγώ δεν κρύβομαι, ο Μητσοτάκης, ο Γεραπετρίτης, ο Πιερρακάκης, η Βλάχου που είναι;». Στο ρεπορτάζ της Βίκυς Σαμαρά αναφέρονται με λεπτομέρειες στοιχεία της κατάθεσης. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε προσωπική επίθεση τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αμφισβητώντας το γεγονός ότι υπήρχε εθνικός λόγος παρακολούθησης του από την ΕΥΠ, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι σε αυτή την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία «θα το είχε κάνει φειγ βολάν».

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε στην εξεταστική ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον ίδιο η υπόθεση αυτή «καταδεικνύει τη θεσμική κρίση και την υπονόμευση των ελεγκτικών μηχανισμών και αναδεικνύει μια κουλτούρα διακυβέρνησης, συγκεντρωτική, αλαζονική με αίσθηση παρακμιακής σκοτεινής παντοδυναμίας».

Δήλωσε επίσης πως: «Ενισχύει την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα γιατί στέλνει ένα μήνυμα ατιμωρησίας και ασυδοσίας ισχυρών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων εις βάρος του λαού, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Στην προκειμένη περίπτωση μπορούν να παρακολουθούν όποιον θέλουν χωρίς λόγο και χωρίς να δίνουν λογαριασμό».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ τόνισε πως: «Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική αναταραχή, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε πως αντιλαμβάνεται την εθνική μας ασφάλεια, αλλάζοντας τα κριτήρια επιλογής του Διοικητή της ΕΥΠ για να τοποθετήσει σε αυτή την πολύ κρίσιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα θέση ένα από τα δικά του παιδιά χωρίς καμία πρότερη εμπειρία σε τέτοιες καίριες θέσεις, που αποδείχτηκε ακατάλληλος κατά γενική ομολογία».

Ο κ. Ανδρουλάκη δήλωσε πως από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση παρακολούθησης του, στόχος του είναι να φωτιστούν όλες οι πτυχές αυτής της ιστορίας θεσμικά, νόμιμα και με διαφάνεια.

«Έχουμε ένα διπλό σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης και ένα σκάνδαλο συγκάλυψης»

Έκανε λόγο για σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης του με δύο άξονες: Αυτόν που αποκαλύφθηκε από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το παράνομο λογισμικό Predator και αυτόν που αποκαλύφθηκε όπως υποστήριξε χάρη στην ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, την ΑΔΑΕ, δηλαδή την παράνομη παρακολούθηση του από την ΕΥΠ.

«Βαφτίστηκα «εθνικός κίνδυνος» γιατί ήμουν κίνδυνος για τα κομματικά συμφέροντα της ΝΔ»

«Είναι προφανές ότι η παρακολούθηση αυτή είχε ένα στόχο: να θέσει σε ομηρεία μια ολόκληρη παράταξη στην πιο κρίσιμη πολιτική της στιγμή , κατά τις εσωκομματικές μας εκλογές. Η ΕΥΠ μέσω της δικής μου παρακολούθησης, παρακολουθούσε ένα ολόκληρο κόμμα, πρώην πρωθυπουργούς και βουλευτές», είπε σε συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας:

«Επί 8 χρόνια ως ευρωβουλευτής υπηρέτησα τα εθνικά συμφέροντα με όλες μου τις δυνάμεις, και βαπτίστηκα εθνικός κίνδυνος μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας για να ηγηθώ της παράταξης; Μάλλον ήμουν κίνδυνος για τα κομματικά σας συμφέροντα και τους κομματικούς σας σχεδιασμούς κύριοι της ΝΔ.

Και αν ήμουν τόσο μεγάλος εθνικός κίνδυνος ως υποψήφιος, ως απλός ευρωβουλευτής , δεν ήμουν πολύ μεγαλύτερος ως Πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος ; Αν υπήρχε λόγος που με καθιστούσε επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια θα το είχατε κάνει φέιγ βολάν στα φιλικά σας ΜΜΕ γιατί αυτές τις νοοτροπίες υπηρετείτε. Και αφού όπως λέτε δημοσίως όλα ήταν νόμιμα, προς τι οι παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Δημητριαδη;»

Σκάνδαλο συγκάλυψης, όμως, κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης στην εξεταστική επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είναι το μόνο πολιτικό πρόσωπο που έχει κληθεί να καταθέσει.

«Πληροφορούμαι με θλίψη ότι η επιτροπή σας κάνει πολύ λίγα για την αποκάλυψη της αλήθειας και πολύ περισσότερα για τη συσκότισή της. Περίμενα άλλη στάση και άλλες συμπεριφορές ιδιαίτερα απέναντι σε ανεξάρτητες αρχές και αδέκαστους δικαστές. Καταφέρατε ένα μοναδικό κοινοβουλευτικό επίτευγμα: Εξεταστική για την ΕΥΠ χωρίς κλήση του πολιτικού της προϊσταμένου και όλων των εμπλεκόμενων προσώπων ακόμη και όσων έχουν παραιτηθεί.

Αυτή και αν είναι «καινοτομία». «Εγώ είμαι εδώ! Παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών. Δεν κρύβομαι! Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, που είναι; Ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Πιερρακάκης, ως αρμόδιοι υπουργοί; Δεν καλέσατε ούτε τον Γρηγόρη Δημητριάδη, στον οποίο αποδόθηκε η αντικειμενική πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο της παρακολούθησής μου και μάλιστα παραιτήθηκε. Δεν καλέσατε την κ. Βλάχου, την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ. Δεν καλέσατε τους ιδιοκτήτες και εκπροσώπους των εταιρειών που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, διακινούν ακόμη και σήμερα λογισμικά παρακολούθησης, κάτι που εξάλλου είναι το αντικείμενο της επιτροπής σας. Δεν σας έκανε εντύπωση όπως θα έκανε σε κάθε πολίτη ότι μια εταιρεία που αγοράστηκε με μερικές εκατοντάδες ευρώ, έκανε με ανάθεση συμβάσεις εκατομμυρίων με το ελληνικό δημόσιο με δυο διαδοχικές κυβερνήσεις; Μπορεί να μην σεβαστήκατε τη δική μου ασυλία αλλά χορηγήσατε πολύ ισχυρότερη ασυλία στους εκπροσώπους της Krikel και της Intellexa. Δεν καλέσατε ούτε καν τον δημοσιογράφο- επίσης θύμα – Θανάση Κουκάκη. Δυο- άνθρωποι στη χώρα ένας δημοσιογράφος και ένας πολιτικός σε συγχρονισμό δέχτηκαν την επίθεση του Predator και τους παρακολούθησε η ΕΥΠ. Και δεν καλούνται”, είπε στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ».

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της εξεταστικής επιτροπής, «Είμαι έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας. Ό,τι είπα και ό,τι θα πω είναι δημόσιο , δεν θα κρυφτώ όπως άλλοι πίσω από το «φουστάνι» του απορρήτου. Ό,τι πω θα είναι σε γνώση του ελληνικού λαού».