Ο κ. Καπραβέλος περιέγραψε στον ΣΚΑΪ ότι στο σύστημα Υγείας και στα νοσοκομεία «δεχόμαστε πίεση, αποτέλεσμα της σφοδρότητας του τέταρτου κύματος της Δέλτα. Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες … η πίεση στις μονάδες μας είναι από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, έχουμε δει ασθενείς σε βαρύτατη κατάσταση από τον Δεκέμβρη, τροφοδοτούν τους θανάτους … ελπίζουμε να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο και σιγά-σιγά να αρχίσουν να μειώνονται. Όμως παράλληλα έχουμε και το κύμα της Όμικρον, πίεση πολύ μεγάλη σε αριθμό εισαγωγών. Εκεί που περιμέναμε μείωση, τώρα έχουμε αύξηση εισαγωγών, κυρίως από την Όμικρον. Έχουμε δύο φαινόμενα εν εξελίξει, ένα σε αποδρομή της Δέλτα, ένα σε έξαρση της Όμικρον. Ειλικρινά, αν πήραμε κάποια μαθήματα από τα προηγούμενα κύματα, τώρα πρέπει να προσέξουμε, πραγματικά να μην χαλαρώσουμε, να βάλουμε πάλι μπροστά την αξία των εμβολιασμών».

Για το λόγο αυτό, εκτίμησε ότι «αυτή τη στιγμή είναι λάθος μήνυμα» η χαλάρωση των μέτρων, παρότι αυτά που αποφασίστηκαν είναι «με το σταγονόμετρο», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Μπορεί να οδηγήσουν σε χαλάρωση» της συμπεριφοράς των πολιτών, «είναι λάθος μήνυμα, που νομίζω η Επιτροπή δεν θα ήθελε ποτέ, ειλικρινά, τους ξέρουμε όλους. Το βλέπετε με τι διστακτικότητα ανακοινώθηκαν αυτές οι αλλαγές».

«Εμείς που βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες αυτών των μολύνσεων, εφιστούμε την προσοχή. Είναι κρίσιμη η περίοδος για το επόμενο κύμα. τα παθήματα έχουν γίνει μαθήματα», όπως τόνισε. Και απαντώντας αμέσως μετά σε σχετική ερώτηση για το αν αναμένεται νέο κύμα, απάντησε «φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση. Η πανδημία δεν θα σβήσει. Όλη μας η προσοχή είναι για το νέο κύμα που θα έρθει … πιστεύουμε ότι θα είναι ηπιότερο από το προηγούμενο. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε». Επανέλαβε παράλληλα την ανάγκη για επίταση των εμβολιασμών και επέκταση της υποχρεωτικότητας. «Αυτοί που τροφοδοτούν και πιέζουν το σύστημα Υγείας είναι οι ανεμβολίαστοι και αυτοί που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Εκεί πρέπει να εφιστήσουμε την προσοχή».

Ζήτησε επίσης «να μην χαλαρώσουμε με τις μάσκες, πρέπει να δώσουμε σήμα σε όλους, η πανδημία δεν θα τελειώσει εύκολα», ενώ ζήτησε και «περιορισμό της δραστηριότητας των ανεμβολίαστων, τα lockdown ανεμβολίαστων, να μην τα πάρουμε πίσω αλλά να τα αυστηροποιήσουμε, για να μην έχουμε πέμπτο, έκτο κύμα, χειρότερα από τα προηγούμενα».

Καμία κλίνη ΜΕΘ κενή στον Ευαγγελισμό

Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε και ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «το σύστημα Υγείας βρίσκεται σε πίεση, στον “Ευαγγελισμό” είναι γεμάτο περίπου 85% των κλινών απλής νοσηλείας covid-19 και δεν υπάρχει καμία άδεια κλίνη ΜΕΘ. Κάθε μέρα διασωληνώνουμε, γίνεται μεγάλος αγώνας από τους συναδέλφους για να απορροφηθούν τα περιστατικά … πρέπει να είμαστε προσεκτικοί … εγώ δεν μπορώ να συνηθίσω σε αυτή την εικόνα, κάθε ημέρα 100 άνθρωποι να χάνονται». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν και διασωληνωμένοι με Όμικρον (παρότι δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης), σίγουρα ανεμβολίαστοι και αυτοί που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση … είναι ξεκάθαρο».

Ο κ. Μπουλμπασάκος υποβάθμισε εξάλλου τα οφέλη από ένα «μικρό, ιδιότυπο lockdown» λόγω της κακοκαιρίας, όπου δεν λειτούργησαν σχολεία, Δημόσιο, πολλές επιχειρήσεις. «Μην ξεχνάτε ότι παράλληλα δεν λειτούργησαν και οι εμβολιασμοί. Ας μην παρασυρόμαστε από άλλες χώρες … αυτοί δεν έχουν 100 θανάτους την ημέρα … και δεν έχουμε την ίδια ποιότητα συστήματος Υγείας … εμείς πρέπει να είμαστε δύο φορές προσεκτικοί … το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι καταπονημένο, επί δύο χρόνια παλεύει ακατάπαυστα … δεν θα έλεγα ότι έπρεπε να αρθούν τα μέτρα … τι εξυπηρετεί να υπάρχουν σε έναν χώρο 2.000-3.000 κόσμος … ας περιμέναμε μια εβδομάδα, να δούμε τα αποτυπώματα», όπως είπε.