Ολα τα προαπαιτούμενα παραμένουν ανοιχτά
Για σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις με την τρόικα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.
Υπάρχει σημαντική πρόοδος σε όλα τα θέματα. Η διαπραγμάτευση πάει καλά, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
«Η διαπραγμάτευση πάει καλά, υπάρχει σημαντική πρόοδος σε όλα τα θέματα. Όπως ξέρετε είναι πολλά τα θέματα και συνεχίζουμε».
Κλείδωσε μόνο ο Προϋπολογισμός
Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα είναι πολύ μικρό, της τάξης του 0,05% του ΑΕΠ ή 100 εκατ. ευρώ, καθώς τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων είναι μεγαλύτερα των αρχικά αναναμενόμενων.
Όπως προκύπτει, πάντως, εκτός ατζέντας είναι η επιβολή εισφοράς υπέρ ΟΑΕΕ στον τζίρο των επιχειρήσεων αλλά και μειώσεις στις συντάξεις για τους ένστολους.
Αναφορικά με τα μακροοικονομικά, κλειδώνει η πρόβλεψη για ύφεση 4% φέτος και ανάπτυξη 0,6% το 2014. «Συντηρητικές εκτιμήσεις, για να είμαστε μέσα».
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι δεν υπάρχει λόγος για πολλούς κύκλους επαφών με τους επικεφαλής της τρόικας (δεν είναι ξεκάθαρο αν τελικά θα αποχωρήσουν την άλλη εβδομάδα) και ότι τα δεδομένα για το 2014 θα “κλειδώσουν” με τον προϋπολογισμό. Στις 7/10 θα κατατεθεί το προσχέδιο.
Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη σημερινή ολιγόωρη συνάντηση με την τρόικα στο υπουργείο, τις επόμενες 15- 20 ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μέσω αλληλογραφίας, με διττό στόχο: η ελληνική πλευρά να δείξει ότι προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και οι εκπρόσωποι των δανειστών να συντονίσουν τις θέσεις τους.
Τα ζητήματα που μένουν ανοιχτά
*Ο προϋπολογισμός του 2014, με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να επισημαίνει από χθες το βράδυ, ότι «υπάρχουν ακόμη περιοχές να ερευνήσουμε», και να αναφέρει τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «αυτά είναι μεγάλες περιοχές, αφορούν σε δισεκατομμύρια ευρώ». Ειδικότερα, πρόκειται για:
-το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2014 (ύψος εσόδων, εισπραξιμότητα)
-τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τα ασφαλιστικά ταμεία
-τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη «φορολογική συμμόρφωση» (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω της σταδιακής ανάταξης της οικονομίας).
*Τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον Ιούλιο (μάλιστα, ο υψηλόβαθμος παράγοντας εκτιμά ότι πλέον θεωρείται χρονικά αδύνατον να συζητηθεί το θέμα της δόσης στο Euro Working Group στις αρχές του Οκτωβρίου).
Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου, θα αποτυπώνεται ουσιαστικά μόνον το κλείσιμο για το 2013 και, ειδικότερα, αναμένεται ύφεση 4% (για το 2014 εκτιμάται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%). Ενώ, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται, με τις έως τώρα πληροφορίες, να διαμορφωθεί στα 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν
ότι υπάρχει συμφωνία να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και να μην εφαρμοστεί για τους ένστολους το ενιαίο μισθολόγιο.
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να επανέλθουν στην Ελλάδα μετά το Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου. Πάντως, εκτός από την αλληλογραφία με την ελληνική πλευρά, θα παραμείνουν στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια, που θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.