Ακολούθησε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στο Πικέρμι, η οποία βρίσκεται κοντά στην Αττική οδό, στην έξοδο για Ραφήνα. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Στο μεταξύ, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον οι πυρκαγιές σε Φωκίδα, Αργολίδα και Ηλεία, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό.

Μεγάλες είναι όμως οι καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα, που ξεκίνησε χθες στο Σερνικάκι Φωκίδας και πήρε τεράστια έκταση φτάνοντας λίγο έξω από την πόλη της Ιτέας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, στην περιοχή της Ιτέα κάηκαν 12.000 στρέμματα. Εκτός από χορτολιβαδική έκταση στάχτη έγιναν και χιλιάδες ελαιόδεντρα από τα οποία ζουν πολλοί κάτοικοι, που επλήγησαν σοβαρά και περιμένουν να δουν τι μέλλει γενέσθαι.

«Θύμα» έπεσε και μέρος του ιστορικού ελαιώνα της Άμφισσας. «Να έχουμε σπουδάσει παιδιά, να έχουν ζήσει οικογένειες από τη μονοκαλλιέργεια και τώρα να έχουμε αυτή την καταστροφή» αναρωτήθηκε μία απελπισμένη ηλικιωμένη γυναίκα μιλώντας στην ΕΡΤ.

Κάηκαν επίσης στάβλοι και ζώα, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και γεωτρήσεις, σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, που είδαν περιουσίες να χάνονται.

Το μεσημέρι ενισχύθηκαν οι άνεμοι στην περιοχή με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να παραμένουν υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, αφού έδωσαν μια αγωνιώδη για να σβήσουν τις εστίες. Το πρωί ήταν βελτιωμένη η εικόνα, ύστερα από τη «μάχη» με τις φλόγες και συνδρομή των αεροσκαφών με το πρώτο φως της ημέρας.

Καλύτερη ήταν σαφώς από νωρίς η κατάσταση και στο μέτωπο, που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή, Κορακιά, Κρανιδίου στην Αργολίδα.

Οι ένοικοι πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που υπέστη υλικές ζημιές, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία αλλά και σκάφη σε άλλα καταλύματα .

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να μην επεκταθεί η φωτιά, δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες και συνεχίζουν να επιχειρούν.

Ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, εκτίμησε πως «η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε ελαιώνες, που φθάνουν σε έκταση περίπου τα 30 στρέμματα, καθώς και σε δασικές εκτάσεις περιμετρικά της ξενοδοχειακής μονάδας».