του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Μίλλερ έχει προγραφεί σε μια «μαύρη λίστα» του Ουκρανικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης, ενός επίσημου κυβερνητικού οργανισμού που δημιουργήθηκε στα τέλη Μαρτίου του 2021 μαζί με το Κέντρο Στρατηγικής Επικοινωνίας, από τον ίδιο τον Πρόεδρο  της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γεγονός που τον ώθησε να προχωρήσει σε βάθος την έρευνά του για τις διάφορες λίστες του ουκρανικού κράτους.

Λίστα θανάτου με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ

Ο Μίλερ αποκαλύπτει πως ο ιστότοπος του «Ειρηνοποιού» είναι καταχωρημένος στη διεύθυνση myrotvorets.center, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στις 14 Αυγούστου 2014, περίπου έξι μήνες μετά το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα του Μαϊντάν. Αργότερα καταχωρήθηκαν εναλλακτικά ονόματα τομέα, όπως psb-news.org (3 Απριλίου 2015), psb4ukr.ninja (19 Απριλίου 2015), psb4ukr.net (7 Μαΐου 2015), psbr4ukr.xyz (8 Νοεμβρίου 2015), και report2psb.online (19 Αυγούστου 2017), είτε ως κατοπτρικές τοποθεσίες, είτε είτε ως σύνοψη ειδήσεων από την ιστοσελίδα, είτε, στην περίπτωση της τελευταίας, ως φόρμα αναφοράς υπόπτων.

To όνομα τομέα psb4ukr.org ανήκει στον Βίκτορ Γκάρμπαρ, συντονιστή του Κέντρου Πληροφοριών Παρακολούθησης του Μαϊντάν, που πριν είχε στην κατοχή του το προηγούμενο όνομα τομέα του «Maidan Monitoring» (maidanua.org). Η ομάδα υπάρχει πριν από τη λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» του 2004 και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία (NED) του Κογκρέσου των ΗΠΑ, γνωστό και ως «μαλακός βραχίονας» της CIA, καθώς και το Διεθνές Ταμείο Αναγέννησης, το ουκρανικό παράρτημα του Ιδρύματος Ανοιχτή Κοινωνία του Τζορτζ Σόρος. 

Η Οξάνα Τίνκο ήταν η πρώτη που κατοχύρωσε τον τομέα myrotvorets.center και κατοχύρωσε επίσης πολλά άλλα που σχετίζονται με τον «Ειρηνοποιό», όπως psb4ukr.ninja, psb4ukr.net και psbr4ukr.xyz. Προηγουμένως, η Τίνκο είχε καταχωρήσει το όνομα τομέα metelyk.org του ιστότοπου «Επιχείρηση Πεταλούδα», ο οποίος καλούσε σε λήψη κατάλληλων μέτρων κατά των «αυτονομιστών» σε «περίπτωση που το δικαστήριο, η αστυνομία, η Υπηρεσία Ασφαλείας ή η εισαγγελία επιχειρήσουν να απελευθερώσουν τρομοκράτες και τους συνεργούς τους από τα χέρια του νόμου».

Ποια είναι τα «κατάλληλα μέτρα», προκύπτει από την περιγραφή της ιστοσελίδας:

«Το λογότυπο του ιστότοπου διαθέτει μια πεταλούδα γνωστή ως “νεκρό γεράκι”. Στα λατινικά έχει το όνομα Acherontia atropos, όπου η πρώτη λέξη προέρχεται από το όνομα του ποταμού στο βασίλειο των νεκρών στην αρχαία ελληνική μυθολογία και η δεύτερη είναι το όνομα της θεάς της μοίρας, που κόβει το νήμα της ζωής του ανθρώπου. Αυτός ο συμβολισμός πρέπει να υπενθυμίζει στους εχθρούς της Ουκρανίας ότι η μοίρα τους αυτή τη στιγμή κρέμεται σε μια πολύ λεπτή κλωστή και θα κάνουμε τα πάντα για να κόψουμε αυτό το νήμα».

Η Τίνκο κατείχε επίσης το όνομα τομέα operativ.info, που οποία συνέλεγε πληροφορίες για «αυτονομιστές», κατά τα πρότυπα του «Ειρηνοποιού». Σήμερα κατέχει δύο ονόματα τομέα, που κάνουν την ίδια δουλειά και είναι συνδεδεμένα με τον «Ειρηνοποιό»: το ordilo.org, για την «ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ», και το identigraf.center, το οποίο επιτρέπει σε διάφορες κατηγορίες χρηστών να υποβάλουν εικόνες ατόμων για σάρωση αναγνώρισης προσώπου. Ο Βολοντίμιρ Κολέσνικοφ, προγραμματιστής, κατέχει το όνομα τομέα free-sevastopol.com, που ανακατευθύνεται στον «Ειρηνοποιό», ενώ έχει καταχωρήσει το psb-news.org, που είναι αφιερωμένο στις ειδήσεις του «Ειρηνοποιού».

Ο Κολέσνικοφ και η Τίνκο είχαν καταχωρήσει τα ονόματα τομέα natocdn.work και natocdn.net . Κάνοντας δεξί κλικ στην ιστοσελίδα «Ειρηνοποιός» μπορεί κανείς να διαπιστώσει, πως τα δύο ονόματα χρησιμοποιήθηκαν για τη φιλοξενία των αρχείων προγραφών. Τα γράμματα «cnd» αφορούν ένα δίκτυο παράδοσης περιεχομένου, δηλαδή ένα σύστημα διακομιστών προσωρινής αποθήκευσης που συνεργάζονται για να παρέχουν γρήγορη παράδοση περιεχομένου όταν γίνεται αναζήτηση από μια απομακρυσμένη τοποθεσία, όπως οι διακομιστές ονομάτων με έδρα την Καλιφόρνια, που χρησιμοποιούνται επίσης από τον ιστότοπο. Το όνομα τομέα natocdn.net φιλοξενείται από τον επίσημο ιστότοπο του ΝΑΤΟ (nato.int), που εδρεύει στην έδρα του οργανισμού στις Βρυξέλλες. Το ίδιο ισχύει και για το όνομα τομέα psb4ukr.org, το οποίο συνδέεται απευθείας στο nato.int χωρίς τον μεσολαβητή «cnd» και φιλοξενούσε το Operation Butterfly, που αναφέρθηκε παραπάνω, όπως αποκαλύφθηκε στις 15 Απρίλη 2015.

Μια μέρα περίπου μετά την αποκάλυψη, η Οξάνα Τίνκο καταχώρησε έναν νέο ιστότοπο για το πρότζεκτ: το psb4ukr.ninja, με τοποθεσία την Εσθονία και εταιρεία το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ (CCDCOE). Το Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ έσπευσε να δηλώσει πως «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον αναφερόμενο ιστότοπο…». Ωστόσο, τον ίδιο μήνα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας διέρρευσε ένα Powerpoint για Ψυχολογικές Επιχειρήσεις, το οποίο αναφέρεται στο κέντρο κυβερνοχώρου του ΝΑΤΟ ως μία από τις επτά δυτικές ομάδες με τις οποίες είχε «συνεργασία».

Μάλιστα, ο σύνδεσμος προς τους διακομιστές του ΝΑΤΟ παρέμεινε στην πηγή της σελίδας των ιστοτόπων του «Ειρηνοποιού». Μόνο μετά την προγραφή των Χένρι Κίσινγκερ και Έλον Μασκ, οι σύνδεσμοι πηγής της σελίδας προς το natocdn.net εξαφανίστηκαν μέσα σε οκτώ ημέρες, όπως είχε αποκαλύψει η δημοσιογράφος Εύα Μπάρτλετ. Ωστόσο, ακόμη και μετά την αφαίρεση του ενοχοποιητικού κειμένου, οι ιστότοποι παρακολούθησης IP δείχνουν ότι ο τομέας natocdn.net εξακολουθεί, μέχρι τη στιγμή της συγγραφής του ρεπορτάζ του Μίλερ, να είναι τοποθετημένος σε διακομιστές στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ένα «ειδικό έργο» του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας με αμερικάνικη χρηματοδότηση

Ο Μίλερ αποδεικνύει επίσης πως στο psb4ukr.nato.int φιλοξενούνται δύο ακόμα ιστότοποι, το zoperativ.info και το informnapalm.org. Συγκεκριμένα, ο δεύτερος παρουσιάζεται ως μια εθελοντική υπηρεσία πληροφοριών, αλλά σύμφωνα με τη διαρροή PowerPoint του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας αποτελεί «ειδικό έργο» του υπουργείου. Το informnapalm.org έχει καταχωρηθεί από τον Βολοντίμιρ Κολέσνικοφ, στις 29 Μαρτίου 2014, έξι μήνες πριν από την καταχώριση του πρώτου ονόματος τομέα του «Ειρηνοποιού». Ο ίδιος παραδέχεται στη σελίδα του στο Linkedin τόσο την εμπλοκή του με την InformNapalm, όσο και τον «εθελοντικό» ρόλο του από τον Φεβρουάριο του 2014 στο Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Η Τίνκο, σύμφωνα με τη σελίδα της στο Facebook, εργάζεται επίσης στην InformNapalm από τον Μάρτιο του 2014, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική ομάδα χάκερ Cyber-Berkut.

Ο Μίλερ παραθέτει στοιχεία που αναδεκνύουν ότι η Τίνκο αρέσκεται να προβάλλει ναζιστικές και μπαντερίστικες εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: στη σελίδα της στο Github υπάρχει μια εικόνα με σβάστικα και η εικόνα προφίλ της στο Facebook αποτελείται από τα κοκκινο-μαυρα χρώματα των μπαντεριτών του «Δεξιού Τομέα» και μια αντισημιτική εικόνα με ένα ερπετό ντυμένο ως ορθόδοξος Εβραίος με φόντο το αστέρι του Δαβίδ… Στις πρώτες ημέρες λειτουργίας του «Ειρηνοποιού», το λογότυπο του InformNapalm εμφανιζόταν σε περίοπτη θέση. Παρέμεινε εκεί μέχρι τις 13 Μαΐου 2016, όταν κατέβηκε μετά το σκάνδαλο με την προγραφή χιλιάδων δημοσιογράφων της Δύσης. Ωστόσο, το 2017, ο «Ειρηνοποιός» αναφέρει ξανά τους δεσμούς του με το InformNapalm.

Ο Βολοντίμιρ Κολεσνίκοφ καταχώρησε επίσης στις 11 Μαρτίου 2016 το prometheus.ngo, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 100.000 δολάρια από το αμερικανικό NED. Το έργο του «Προμηθέα» αναφέρει δύο «πληροφοριακούς εταίρους» στη λειτουργία του, το InformNapalm και το Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης για την Ουκρανική Κρίση. Το δεύτερο χρηματοδοτείται από τη USAID, τις πρεσβείες των ΗΠΑ, Ολλανδίας, Ελβετίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας και Γερμανίας, καθώς και το ΝΑΤΟ, το Ινστιτούτο Statecraft με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σύμπραξη Ανοικτής Πληροφόρησης, ένα έργο που χρηματοδοτείται από την MI6 και άλλα.

Οι αποκαλύψεις Μίλερ εκθέτουν τη σιωπή των δυτικών κυβερνήσεων

Η έρευνα του Ντέιβιντ Μίλερ παρέχει νέα στοιχεία για τη συνεργασία των διαχειριστών της ουκρανικής λίστας προγραφών με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα του ΝΑΤΟ και το καθεστώς του Κιέβου, εκθέτοντας τους λόγους πίσω από τη σιωπή των δυτικών κυβερνήσεων.

Υπενθυμίζουμε πως το TPP έχει ταυτοποιήσει συνολικά 25 πολίτες και κατοίκους της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, επιστημόνων, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, οι οποίοι στοχοποιούνται μέσω της ουκρανικής λίστας θανάτου με το στίγμα του «εχθρού της Ουκρανίας». Παρά τις αναφορές πως η λίστα προγραφών έχει συνδεθεί με δολοφονικές επιθέσεις και θανάτους στο εξωτερικό και τις εκκλήσεις των υποψηφίων στόχων και νομικών προς τις ελληνικές αρχές να παρέμβουν για τη στοχοποίηση πολιτών της χώρας, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα έχουν γίνει δέκτες απειλών, το ελληνικό υπ. Εξωτερικών είχε αρνηθεί επανειλημμένως να σχολιάσει σχετικά με τις ενέργειες που έχει προβεί. Η δε ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα δεν είχε απαντήσει στα ερωτήματα του TPP, σχετικά με τη συνεργασία του «Ειρηνοποιού» με τις ουκρανικές υπήρεσίες, όπως και στις καταγγελίες υποψήφιων στόχων, πως έχουν στοχοποιηθεί ανοιχτά από την ουκρανική πρεσβεία με τις ίδιες κατηγορίες που αναπαράγει η ιστοσελίδα «Ειρηνοποιός».

Παρά την εκτενή αναπαραγωγή του ρεπορτάζ, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, δεν έχουν τοποθετηθεί για την στοχοποίηση πολιτών από την ουκρανική λίστα θανάτου, ενώ αναρμόδια έχει δηλώσει η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ίσως το περιεχόμενο των αποκαλύψεων του Μίλερ εξηγούν το πέπλο σιωπής…

(Ολόκληρο το άρθρο του Ντέιβιντ Μίλλερ στο MintPress News)