Νέο διοικητικό συμβούλιο στον ΑΣΕΠ, σε εφαρμογή της αμφιλεγόμενης διάταξης Βορίδη
Το αξίωμα του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), έλαβε την Τρίτη ο νυν αντιπρόεδρος της Αρχής, Αθανάσιος Παπαϊωάννου, από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά και από σχετική εισήγηση του προέδρου του Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα, σε εφαρμογή της αμφιλεγόμενης διάταξης του Υπουργείου Εσωτερικών, που ορίζει ότι «η διανυθείσα ή διανυόμενη σε θέση αντιπροέδρου ή αναπληρωτή προέδρου ή απλού μέλους δεν αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό του σε θέση ανώτερης βαθμίδας της ίδιας αρχής για πλήρη θητεία και μέχρι 2 θητείες κατ’ ανώτατο όριο». Πέραν της επιλογής του νέου Προέδρου, που πρόκειται να αντικαταστήσει έως τώρα πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου και επίτιμο πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Καραβοκύρη, στη θέση του αντιπροέδρου εξελέγη ο νυν σύμβουλος του ΑΣΕΠ, Ελευθέριος Μακρυλάκης, ενώ στις θέσεις των συμβούλων τοποθετήθηκαν οι κάτωθι:
- Χάιδω Χαρμπίλη, πρόεδρος εφετών διοικητικών δικαστηρίων
- Μαρία Γκότση (επίσης) πρόεδρος εφετών διοικητικών δικαστηρίων
- Ευαγγελία Λαχάνη, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Γενικής Τράπεζας
- Παναγιώτης Καρκατσούλης, δικηγόρος
- Ιωάννης Σπηλιωτόπουλος, γενικός διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών
- Γιώργος Δίελλας, ειδικός επιστήμονας στο ΑΣΕΠ
Οι θέσεις του αντιπροέδρου και συμβούλου που έχουν παραμείνει κενές αναμένεται να καλυφθούν με νέα απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.
Σημειώνεται ότι κατά την ψηφοφορία που διενεργήθηκε την Τρίτη, όπου ήταν απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη ⅗ από τα 25 άτομα που απαρτίζουν τη Διάσκεψη των Προέδρων, 15 μέλη της Διάσκεψης (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Κ. Τασούλα, 8 καταψήφισαν ενώ 3 δήλωσαν «παρών».
«Μεγάλο πλήγμα στο κύρος του ΑΣΕΠ, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής, που είναι συνυφασμένη με τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας και της αξιοκρατίας στη στελέχωση του δημοσίου τομέα» χαρακτήρισε την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης η αξιωματική αντιπολίτευση.. «Η ΝΔ σε συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, στη σημερινή συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, επέλεξαν νέο Πρόεδρο, νέο Αντιπρόεδρο και έξι συμβούλους του ΑΣΕΠ αποκλειστικά της δικής τους επιλογής, αποκλείοντας από τη διαδικασία την αξιωματική αντιπολίτευση, τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου αλλά και πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις της ίδιας της ολομέλειας του ΑΣΕΠ!» δήλωσε ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, για τη σημερινή απόφαση. Αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΚΙΝΑΛ κατά την ψηφοφορία, ο Κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως «Και βέβαια, από την αυταρχική και αντιθεσμική κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Ο προβληματισμός αφορά κυρίως το ΚΙΝΑΛ. Ως πότε θα συνεχίσει να βάζει πλάτη στην διαρκή και επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να κατεδαφίσει τις μεγάλες θεσμικές τομές και κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης; Ως πότε θα βάζει πλάτη στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να γκρεμίσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ προώθησε τις περασμένες δεκαετίες; Συμφωνούν όλοι στο ΚΙΝΑΛ με αυτή την συμπόρευση;».
Για «μεθόδευση», που «αποβλέπει στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ ενόψει του μεγάλου προαναγγελθέντος γραπτού διαγωνισμού για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά και ενόψει της επιλογής των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης» έκαναν λόγο σε γραπτή τους δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Όλγα Γεροβασίλη και Γιώργος Κατρούγκαλος. «Η ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για τη διάρρηξη του ισχυρού πολιτικού και κοινωνικού συμβολαίου που έχει συναφθεί και τηρείται επί σειρά ετών στον τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών. Δυστυχώς η ΝΔ και όσοι συνεργάζονται μαζί της, υπονομεύουν την ανεξαρτησία τους και νομιμοποιούν τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο τους. Οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές της ανεξαρτησίας των θεσμών, της αριστείας και της αξιοκρατίας, επαναφέρουν στη χώρα τις γνωστές πρακτικές του πελατειακού κράτους της Δεξιάς» σημειώνουν οι βουλευτές.
Διαβάστε ολόκληρη την δήλωση των βουλευτών/-τριών του ΣΥΡΙΖΑ:
Η φιλοσοφία ίδρυσης και λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών προϋποθέτει επιλογή των διοικήσεων τους μέσω ευρύτερων συναινέσεων σε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και κοινής αποδοχής, κάτι το οποίο σεβάστηκαν σε μεγάλο βαθμό όλες οι κυβερνήσεις μέχρι το 2019.
Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εδώ και δύο χρόνια επιδίδεται σε μια διαρκή και απροκάλυπτη προσπάθεια υποβάθμισης, ελέγχου και χειραγώγησης των Ανεξάρτητων Αρχών. Αποκορύφωμα της ακραία διχαστικής και παλαιοκομματικής πρακτικής της κυβέρνησης των «Αρίστων» αποτελούν οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για την άλωση του ΑΣΕΠ, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής που είναι συνυφασμένη με την εμπέδωση των κανόνων αξιοκρατίας, ισότητας και διαφάνειας στη στελέχωση του δημόσιου τομέα. Οξύνοντας τις αντιθέσεις η Νέα Δημοκρατία σήμερα, κατά την επιλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Έξι Συμβούλων του ΑΣΕΠ, όχι μόνο δεν επεδίωξε οποιαδήποτε συναίνεση αλλά οδήγησε όλα τα υπόλοιπα κόμματα -πλην ΝΔ και ΚΙΝΑΛ- να καταψηφίσουν τις προτάσεις της.
Μετά την ψήφιση της αντισυνταγματικής και φωτογραφικής διάταξης, με την οποία δίνεται η δυνατότητα επανατοποθέτησης των ήδη υπηρετούντων μελών του ΑΣΕΠ προκειμένου να βολευτούν οι αρεστοί της ΝΔ για μια ακόμη πλήρη θητεία, ακολούθησε η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής προς την διάσκεψη των Προέδρων, η οποία αγνοεί προκλητικά όχι μόνο τις προτάσεις τα αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τις προτάσεις της ίδιας της ολομέλειας του ΑΣΕΠ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πρόταση – προφανώς στο πλαίσιο αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης… – περιλαμβάνει εν ενεργεία κομματικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ.
Προφανώς η συγκεκριμένη μεθόδευση δεν είναι τυχαία. Αποβλέπει στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ ενόψει του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, αλλά και ενόψει της επιλογής των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση σεβάστηκε απόλυτα τους θεσμούς και ειδικά όσον αφορά στο ΑΣΕΠ προχώρησε στην ουσιαστική ενδυνάμωσή του, ενώ θεσμοθέτησε την εμπλοκή του σε πλήθος διαδικασιών αξιολόγησης και επιλογής διευθυντικών στελεχών της διοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έφερε το ΑΣΕΠ παντού. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη το απαξιώνει πλήρως επιδιώκοντας την επαναφορά του γνωστού κομματικού κράτους της δεξιάς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα ακολουθήσει σε αυτή την παρωδία. Προφανώς αυτό δεν έχει να κάνει – μόνο – με συγκεκριμένα πρόσωπα. Κάποιοι από αυτούς που περιλαμβάνονται στην εισήγηση του Προέδρου της Βουλής, πληρούν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις. Το θέμα είναι αμιγώς θεσμικό. Η ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για τη διάρρηξη του ισχυρού πολιτικού και κοινωνικού συμβολαίου που έχει συναφθεί και τηρείται επί σειρά ετών στον τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών. Δυστυχώς η ΝΔ και όσοι συνεργάζονται μαζί της, υπονομεύουν την ανεξαρτησία τους και νομιμοποιούν τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο τους. Οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές της ανεξαρτησίας των θεσμών, της αριστείας και της αξιοκρατίας, επαναφέρουν στη χώρα τις γνωστές πρακτικές του πελατειακού κράτους της Δεξιάς.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Απρίλιο, η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη για την τοποθέτηση προέδρου και μελών στο ΑΣΕΠ, είχε εγείρει έντονες αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να χαρακτηρίζει την εν λόγω διάταξη «φωτογραφική», τονίζοντας πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει πλήρως το ΑΣΕΠ, τοποθετώντας νέο πρόεδρο και λοιπά μέλη της επιλογής της στην Ανεξάρτητη Αρχή που είναι επιφορτισμένη με τη διασφάλιση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο Δημόσιο», με τον Μ. Βορίδη, να απαντά τότε πως «δεν είμαι άνθρωπος των συναινέσεων».
Ζήτημα αντισυνταγματικότητας είχε τεθεί και από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, η οποία διατύπωσε προβληματισμούς «ως προς το αν η καθιέρωση δυνατότητας διορισμού μέλους Ανεξάρτητης Αρχής για πλήρη θητεία σε θέση υψηλότερης βαθμίδας, ακόμη και μετά από πρόωρη διακοπή της διανυόμενης θητείας του, εναρμονίζεται προς τη νομολογιακά διαμορφωμένη έννοια της κατ’ άρθρον 101Α Συντάγματος «ορισμένης θητείας» και συγκεκριμένα στην περίπτωση κατά την οποία (…) το συνολικό διάστημα των διανυόμενων θητειών μπορεί να υπερβεί τη δωδεκαετή διάρκεια…»επιβεβαιώνοντας τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης.