Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Στράουχ δήλωσε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης εγείρουν ζήτημα αμφιβολία για το κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθεί για το 2019 ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ, που αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές μέχρι το 2022.

«Αν και δεν έχουμε τελική εκτίμηση των μέτρων, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι βάσει της προκαταρκτικής μας ανάλυσης, η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με σημαντική διαφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως για το 2020 ο αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά αν τα εξαγγελθέντα μέτρα εφαρμοστούν, το θέμα μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. 

Παράλληλα, τόνισε ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Μπορεί να βοηθήσουν τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αλλά η εικόνα διαφέρει σε μεσοπρόθεσμο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αυτό για μας, ως ο μεγαλύτερος μακροχρόνιος δανειστής της Ελλάδας, αποτελεί θέμα ανησυχίας».

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ανησυχία είχε εκφράσει προ ημερών και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, που είχε τονίσει ότι κάποια από αυτά τα μέτρα δεν είναι υποστηρικτικά για την ανάπτυξη, επισημαίνοντας πως «το ανησυχητικό είναι η σύνθεσή τους».