«Δύο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις» προσεχώς, προνομιούχες μετοχές, φορολογικό, μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, απολύσεις στο Δημόσιο, επικουρικές.

Ένα δεκασέλιδο πυκνογραμμένο κείμενο παρέδωσε στους «εμπλεκόμενους» με τη νέα δανειακή σύμβαση υπουργούς ο Λουκάς Παπαδήμος μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Το κείμενο αποτελεί, στην ουσία, τις βασικές αρχές του «δεύτερου Μνημονίου», καθώς απαρτίζεται από το σύνολο των υποχρεώσεων που καλείται να αποδεχθεί η χώρα προκειμένου, μαζί με τη συμφωνία για το «κούρεμα», να ανοίξει ο δρόμος προς το νέο δάνειο.

Άλλα σημεία του είναι διατυπωμένα με σαφήνεια (π.χ. για τις επικουρικές τίθεται η «περικοπή μη απαραίτητων παροχών των επικουρικών ταμείων») και άλλα παρατίθενται γενικά για παράδειγμα, γίνεται αναφορά στη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους χωρίς ωστόσο να υπάρχει εξειδίκευση ως προς τον κατώτατο 13ο 14ο μισθό.

Ειδικότερα, το νέο μνημόνιο που απαιτεί η τρόικα περιλαμβάνει: 

-την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κατά 25% αναδρομικά από την 1-1-2012. Η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση μιας σειράς φόρων, όπως είναι το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, οι φόροι κληρονομιών, γονικών παροχών κλπ. 

-κάταργηση των πρόσφατων ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις οφειλές εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα πρέπει επίσης να καταργηθεί και η άρση των ποινικών διώξεων και το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που προσφέρουν αυτές οι ρυθμίσεις. 

-απαγόρευση νέων ρυθμίσεων περαίωσης στο εξής 

-αλλαγή του ποινικού κώδικα για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας προκειμένου να καλύπτονται και περιπτώσεις κρατικών λειτουργών στο πλαίσιο ή και εκτός των καθηκόντων τους. 

-ο έλεγχος των φορολογικών υπηρεσιών θα πρέπει να περάσει από το πολιτικό επίπεδο στο υπηρεσιακό επίπεδο. Θα πρέπει, σημειώνεται συγκεκριμένα, να τοποθετηθεί ανεξάρτητος από την πολιτική ηγεσία Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων ο οποίος θα είναι ειδικός σε θέματα φορολογίας. 

-οι προϊστάμενοι των φορολογικών υπηρεσιών θα πρέπει να αλλάζουν θέση κάθε δυο χρόνια (rotate). 

-αντικατάσταση των προϊσταμένων των φορολογικών υπηρεσιών που δεν αποδίδουν (π.χ. στη ΔΥΟ μεγάλων επιχειρήσεων και στις μεγάλες εφορίες). 

-εκπόνηση σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο φορολογικό μηχανισμό. 

-σύσταση της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων που έχει θεσπιστεί με νόμο του 2011. 

-λήψη μέτρων για τη βελτίωση της είσπραξης των εισφορών 

-άμεση έναρξη ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών. 

-θέσπιση μέτρων προστασίας από την πολιτεία αυτών που καταγγέλουν και αποκαλύπτουν περιπτώσεις διαφθοράς. 

-λήψη μέτρων για την επιτάχυνση των φορολογικών δικών. Το 50% πρέπει να έχουν φθάσει στο στάδιο της ακρόασης έως το τέλος Ιουνίου 2012 και το 85% έως το τέλος του 2012. Όλες οι υποθέσεις θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί έως το τέλος του 2013 με προτεραιότητα στις υποθέσεις άνω του ενός εκατ. ευρώ.

«Δεσμευθείτε, αλλιώς θα σας πτωχεύσουμε»

Το περιεχόμενο του δεκασέλιδου μελετάται ήδη από τους κυβερνητικούς εταίρους, ενώ η προσοχή εστιάζεται στην αντιμετώπισή του από τη ΝΔ. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, το κείμενο θεωρείται «σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό» και τα όποια «γκρίζα σημεία» θα επιδιωχθεί να φωτιστούν πριν από τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη πιθανότατα αύριο. 

Κατά τις επίμονες πληροφορίες πάντως δεν θα ζητηθεί από τους τρεις αρχηγούς να βάλουν τις υπογραφές τους κάτω από αυτό, όπως διαρρέουν κυβερνητικοί παράγοντες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. 

«Αυτό που θα μεταφέρει ο κ. Παπαδήμος στους δανειστές θα είναι η πολιτική συμφωνία των κομμάτων ότι θα στηρίξουν μέχρι τέλους την κυβέρνηση και το πρόγραμμα που απαιτείται για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση», είναι η επωδός.

20 βήματα για να… πεινάσουμε

1. Αναδιάρθρωση του Δημοσίου σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο με στόχο την σημαντική συρρίκνωσή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται έσοδα τουλάχιστο 5 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη παρέμβαση που τώρα εξειδικεύεται «φωτογραφίζοντας» κύμα απολύσεων. 

2. Παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακών, δικαστικών, στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας). 

3. Αλλαγή του καθεστώτος επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών. 

4. Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης τουλάχιστο για το 2012. 

5. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει κάποιες μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές αλλά και κατάργηση φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων, κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, απλούστευση των φόρων περιουσίας και κατάργηση έως το τέλος του 2012 200 ΔΟΥ. 

6. Ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για το λουκέτο ή την συγχώνευση 11 μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΕΔ, ΕΤΑ, OΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, EOΜMEX, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, ΕΡΤ, EΘΥΑΓΕ) και 35 μικρότερων. 

7. Μέτρο ισοδύναμο της εφεδρείας που να διασφαλίζει τον κανόνα 1 πρόσληψης προς 10 αποχωρήσεις. Το 2010 αποχώρησαν 53 336 εργαζόμενοι και έτσι φέτος μπορούσαν να προσληφθούν 5 333 άτομα. Ωστόσο, μόνο το πρώτο εξάμηνο έγιναν 10 862 προσλήψεις. 

8. Δέσμευση για πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το κράτος σε ΔΕΚΟ, λιμάνια, και τράπεζες. Ο στόχος αποκρατικοποιήσεων αναθεωρείται από σε 22 δισ. ευρώ έως το 2015. 

9. Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο τη Σύναψη Εθνικής Τριμερούς Συμφωνίας συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των κατώτερων ημερομισθίων, της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και το μη-μισθολογικό κόστος της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. 

10. Σχέδιο για τον διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 6,7 δισ. ευρώ και θα αυξήσουν ισόποσα το έλλειμμα στα έτη που θα ενταχθούν. 

11. Νέα μείωση της δαπάνης για νοσοκομειακή περίθαλψη και για φάρμακα. 

12. Θέσπιση των μεταρρυθμίσεων σε επικουρικές και εφάπαξ στο δημόσιο. 

13. Μείωση στις βασικές συντάξεις του ΟΓΑ και στα κατώτερα όρια συντάξεων των άλλων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και αυστηροποίηση των κριτηρίων που βασίζονται στη μόνιμη διαμονή. 

14. Παρεμβάσεις στα προνοιακά επιδόματα. 

15. Νέα κριτήρια αναπηρίας που θα περιορίζουν τους δικαιούχους ώστε οι συγκεκριμένες συντάξεις να περιοριστούν το πολύ στο 10% του συνόλου. 

16. Νέες παρεμβάσεις στις συνάξεις μετά από μελέτη για τον «εξορθολογισμό» τους. 

17. Μείωση των αμυντικών δαπανών. 

18. Αύξηση σε έσοδα από διόδια, εισιτήρια, αμοιβές, δικαιώματα και άλλες πηγές εσόδων. 

19. Έκθεση σχετικά με τη λειτουργία των τακτικών γραμμών μεταφοράς επιβατών (ΚΤΕΛ) η οποία θα παρουσιάζει τις επιλογές για απελευθέρωση. 

20. Σαφή πολιτική δέσμευση από τα κόμματα ότι θα υλοποιηθούν τα μέτρα.