Αργά το βράδυ της Κυριακής το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε νέα Navtex, η οποία αναφέρει ότι το πλοίο Oruc Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες δέκα ημέρες (12η-20ή Οκτωβρίου). Πρόκειται για περιοχή στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα.
Επιπλέον, άλλα δύο πλοία, το Ataman και το Cengiz Han, αναμένεται να συνοδέψουν το παραπάνω πλοίο, το οποίο -σύμφωνα με τη Navtex- επρόκειτο να πραγματοποιήσει έρευνες σε θαλάσσια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο.
(UPD)Λίγο μετά την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της για νέες έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex.
Συγκεκριμένα, η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε και σε σχετική ανάρτηση στο Twitter.
Oruç Reis
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 11, 2020
Σημειώνεται ότι πριν την έκδοση της ναυτικής οδηγίας, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξαπέλυσε πυρά κατά του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, με αφορμή συνέντευξη του. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι -έπειτα από τη συνέντευξη Δένδια- έκανε λόγο για αβάσιμες αιτιάσεις από μεριάς του Έλληνα ΥΠΕΞ, και υποστήριξε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας και όχι της Τουρκίας, ενώ δήλωσε και ότι οι συζητήσεις δεν αφορούν μόνο ένα θέμα.
Το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του αναφέρει:
«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», ήταν η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.
Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο η Άγκυρα απέσυρε τελικά το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο σε μια προσπάθεια οι δυο χώρες να δημιουργήσουν εκ νέου διπλωματικές επαφές ενόψει και της προηγούμενης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις αρχές Οκτωβρίου οι «27» κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο το οποίο δεν έκανε λόγο για κυρώσεις -παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν σε μέσα ενημέρωσης για κυρώσεις που θα «δαγκώνουν». Στην ουσία, οι «27» με παρασκηνιακές πιέσεις από την πλευρά της Γερμανίας κατέληξαν σε μια πίστωση χρόνου προς την Τουρκία ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.
Αναβολή κυρώσεων κατά Τουρκίας και μήνυμα διευθέτησης του Κυπριακού στη Σύνοδο Κορυφής
Επιπλέον, στην ατζέντα της αποκλιμάκωσης τότε μπήκε και η επίλυση του «Κυπριακού», ενώ σε πρώτο χρόνο φάνηκε να αποκλιμακώνεται κάπως η ένταση και για την Κύπρο έπειτα από την αποχώρηση του Μπαρμπαρός από τα ανατολικά της Κύπρου και νωρίτερα του Γιαβούζ.
Οι «27» παρέπεμψαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 15 – 16 Οκτωβρίου το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων και την επανεξέταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η πρόσφατη ενέργεια με το Oruc Reis ήρθε σε μια συγκυρία όπου ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε υποσχεθεί στον Νίκο Δένδια ότι η Τουρκία θα προτείνει ημερομηνία διερευνητικών.
Την ίδια ώρα, εστία έντασης αποτελεί και το ζήτημα της επέκτασης της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, της πόλης της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο ΟΗΕ ζητά ακύρωση της τουρκικής απόφασης για τα Βαρώσια
Την ακύρωση της απόφασης της Άγκυρας για άνοιγμα της παραλία των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εξέφρασε την ανησυχία του για το σχέδιο της Τουρκίας και κάλεσε όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή δράση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί. Το Συμβούλιο επανέλαβε τη δέσμευσή του σε μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνη με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
Η ηγεσία του ΟΗΕ στάθηκε σε σχετικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον ΟΗΕ, όπως αναφέρονται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου -περιλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992)- και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σχετικά με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα κείμενα τα οποία επικαλείται η τουρκική κυβέρνηση.