Ο κ. Τσάπας ήταν σαφής στα σχόλιά του για την κατάσταση στην οποία αφέθηκε το σύστημα Υγείας μέσα στην πανδημία. «Οι ΜΕΘ είναι το άθροισμα του εξοπλισμού, της υλικοτεχνικής υποδομής και του σωστού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ποσοτικά και ποιοτικά. Όταν κάτι από αυτά υπολείπεται, ποσοτικά ή ποιοτικά, τότε η αποτελεσματικότητα των ΜΕΘ υπολείπεται. Όταν πολλά από αυτά υπολείπονται σημαντικά, τότε ουσιαστικά μιλάμε για προσχηματικές ΜΕΘ και προσχηματική νοσηλεία», όπως είπε.

Και όπως είπε απερίφραστα, «θνητότητα της τάξης του 97% στους διασωληνωμένους εκτός εντατικής είναι ο ορισμός της προσχηματικής νοσηλείας. Διασωληνώνονταν οι άνθρωποι για να λέμε ότι τους διασωληνώσαμε, τους βάζαμε σε ένα κρεβάτι κάπου στο νοσοκομείο και “γαία πυρί μιχθήτω”. Το 97% θνητότητα είναι ισοδύναμο περίπου με τη θνητότητα πυροβολισμού στο κεφάλι εξ επαφής, για να ξέρουμε τι λέμε».

Ο κ. Καπραβέλος από την πλευρά του τόνισε ότι «ακόμη κι αν η πανδημία βρήκε την χώρα μας απροετοίμαστη, δεν δικαιολογείται τα στοιχεία να επιδεινώνονται στο δεύτερο, καταστροφικό κύμα του χειμώνα. Είναι ανεπίτρεπτο και συμφωνώ απόλυτα, ότι δεν δόθηκε η κατάλληλη προσοχή στο σύστημα Υγείας. Δεν στελεχώθηκε, δεν έγιναν οι θεσμικές αλλαγές».

«Ζούμε έναν μισθολογικό και εργασιακό Μεσαίωνα. Η αιμορραγία είναι τεράστια, οι γιατροί φεύγουν, εγκαταλείπουν το σύστημα Υγείας. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν βασικές θεσμικές ανεπάρκειες που υπάρχουν και κανείς δεν θέλει να τις λύσει. Να πει “αυτό το σύστημα Υγείας πώς μπορούμε να το αναπτύξουμε”. Είναι ανεπίτρεπτα αυτά τα νούμερα, είναι τριτοκοσμικά», όπως είπε χαρακτηριστικά.