«Η νοθεία στη ψηφοφορία με άκυρα και παράνομα ψηφοδέλτια, η παραβίαση της κάλπης και ο εξαναγκασμός βουλευτών να ψηφίσουν φανερά, δεν πρόκειται να ξεπλύνουν τα μεγάλα σκάνδαλα της Novartis και της φοροδιαφυγής της λίστας Λαγκάρντ» ανέφερε σε δήλωσή του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Την Τετάρτη, ψηφίστηκε τελικά με τις ψήφους μόνον της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής η επέκταση του κατηγορητηρίου της Προανακριτικής Επιτροπής εναντίον του, σε μία διαδικασία παρωδία, και με τον ίδιο και την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν παράνομες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, ακόμα και με την εμπλοκή του προεδρείου της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το προεδρείο προχώρησε σε μία πρωτοφανή κίνηση, καθώς η εφορευτική επιτροπή άνοιξε την κάλπη με αφορμή λάθος βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, με την πλευρά των συνηγόρων του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιδρά έντονα για την παράνομη αυτή διαδικασία.

«Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που χαρακτηρίσαμε την υπόθεση της προανακριτικής ως μεγάλο φιάσκο και ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν με τις μεθοδεύσεις τους να μας δικαιώσουν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρωτοφανή απόφαση της εφορευτικής επιτροπής της Βουλής να ανοίξει την κάλπη της ψηφοφορίας για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και μάλιστα παρουσία του Προέδρου της Βουλής.

Σκάνδαλο κατά την ψήφιση της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο στη Βουλή

Την ίδια ώρα, άμεση ήταν και η αντίδραση των δικηγόρων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρη και Λυδίας Τσοβόλα, που με δημόσια δήλωσή τους τονίζουν πως πρόκειται για παράνομες και ανεπίτρεπτες πρακτικές αναφορικά με το άνοιγμα της κάλπης παρουσία του προέδρου της Βουλής, ενώ θέτει σοβαρά ζητήματα και για το ψηφοδέλτιο που χρησιμοποιείται.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν οι συνήγοροι του Δ. Παπαγγελόπουλου, το ψηφοδέλτιο προβλέπει μόνο ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα τα φερόμενα αδικήματα, αντί για το κάθε ένα ξεχωριστά.

Μετά την ψήφιση της πρότασης των 30 βουλευτών της κυβέρνησης, η έρευνα που διεξάγει ήδη η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης επεκτείνεται για τα αδικήματα:

  1. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ.1 ΠΚ)
  2. Εκβίαση (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ΄παλαιού ΠΚ)
  3. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού ΠΚ)
  4. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ),
  5. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ),
  6. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ.1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς),
  7. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας Αρ. 187 παρ. 3 (παλαιό αρ. 187 παρ.5)

Κυβέρνηση και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν επέκταση του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος μόνον οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής. Στην ψηφοφορία δεν μετείχαν η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου, λόγω απουσίας στο εξωτερικό, και ο Χάρης Καστανίδης για προσωπικούς λόγους. Και οι τρεις απέστειλαν στο προεδρείο πρόθεση ψήφου.