Ως «βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και στο εκπαιδευτικό σύστημα» χαρακτηρισε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον εξοβελισμό δεκάδων χιλιάδων μαθητών από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τις αλλαγές που επέβαλε στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και την αξιοσημείωτη ταχύτητα με την οποία εφαρμόστηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «σε μία χρονιά όπου κατά γενική ομολογία ήταν η πιο δύσκολη χρονιά για κάθε μαθητή και μαθήτρια που έχει δώσε πανελλαδικές εξετάσεις. Σε μια χρονιά με τα σχολεία κλειστά τον μισό χρόνο»

«Για πρώτη φορά αλλάζετε τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόσο πρόχειρα και τόσο γρήγορα και εφαρμόζετε αμέσως αυτή την αλλαγή, λες και θέλετε ή να εκδικηθείτε κάποιον ή να εξυπηρετήσετε συμφέροντα αφήνοντας εκτός της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πάνω από 20.000-30.000 μαθητές» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Από τις 77.000 θέσεις εισακτέων που είχατε εξαγγείλει, οι θέσεις που θα καλυφθούν στα Πανεπιστήμια φαίνεται ότι θα είναι κοντά στις 50.000. Είναι η μεγαλύτερη μείωση αριθμού εισακτέων  που γίνεται στη χώρα από την ίδρυση του πρώτου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1837, και την κάνετε εσείς!

«Μας είπατε ότι το κάνετε τάχα μου διότι σας έπιασε ο πόνος για την εκπαιδευτική και μαθησιακή επάρκεια της νέας γενιάς, και ότι θα μείνουν εκτός αυτοί οι οποίοι, είτε έτσι, είτε αλλιώς δεν αξίζουν τον κόπο να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διότι δεν μπορεί κάποιος να περνάει με λευκή κόλλα  ή γράφοντας 3. Και σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου έτσι, γιατί τελικά μένουν εκτός ΑΕΙ  και πολλοί άριστοι μαθητές, κύριοι της κυβέρνησης των “αρίστων” δήθεν» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «πολλοί μαθητές, που δεν θα έχουν καν τη δυνατότητα να υποβάλουν μηχανογραφικό».

Γιατί η διαφορετική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα και οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζομένων μαθημάτων στον υπολογισμό των εξεταζομένων μαθημάτων θα αποκλείσουν από τα πανεπιστήμια πολλούς διαγωνιζόμενους μαθητές και μαθήτριες από όσες και όσους έχουν βαθμούς κάτω από τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο. Και σύμφωνα με υπολογισμούς σοβαρών αναλυτών, υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει λιγότερα μόρια από άλλους θα είναι επιτυχόντες, ενώ υποψήφιοι  με περισσότερα μόρια θα αποκλειστούν από τα πανεπιστήμια.

«Τι έχετε να απαντήσετε σε αυτόν τον μαθητή;» ρώτησε στη συνέχεια την Υπουργό ο Αλ. Τσίπρας, αφού διάβασε απόσπασμα από την ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας που έστειλε ο Διονύσης Κατάκολος, μαθητής του 1ου Προτύπου Λυκείου Αθηνώ Πρότυπου Σχολείου της Χώρας, ο οποίος αυτοαποκαλείται ως «αποτυχημένος άριστος». «Είμαι τελειόφοιτος μαθητής του λυκείου και από σήμερα ένας Αποτυχημένος άριστος και συμμετείχα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στοχεύοντας να εισαχθώ στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ. Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση. Όμως σήμερα έμαθα ότι παρότι αρίστευσα δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ, ούτε στην δεύτερη επιλογή μου που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.0. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα» διάβασε ο Αλ. Τσίπρας και κατέθεσε την επιστολή στα πρακτικά.

«Δεν είναι μονάχα ένας μαθητής. Είναι εκατοντάδες αυτά τα παιδιά και είναι χιλιάδες τα παιδιά τα οποία θα έχουν την τύχη του Διονύση. Έχετε το θάρρος να κοιτάξετε αυτούς τους μαθητές στα μάτια κυρία Υπουργέ, που ως άλλη Ηρώδης έρχεστε και σφαγιάζετε πάνω από 20.000 ανθρώπους, τα όνειρά τους;» ρώτησε.

«Ντιλάρατε κυρία Κεραμέως, ντιλάρατε με τους ιδιοκτήτες κολλεγίων, αυτό κάνατε» υπογράμμισε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας. «Και εν τοιαύτη περιπτώσει εάν αυτό που σας απασχολεί είναι η μαθησιακή ικανότητα των φοιτητών μας, γιατί δεν σας απασχολεί και για αυτούς οι οποίοι θα αποκτήσουν πτυχία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τα οποία πρωτίστως, με τροπολογίες είχατε φροντίσει να εξισώσετε και είχατε φροντίσει να εξαναγκάσετε και τα Επιμελητήρια της χώρας και τους επαγγελματικούς συλλόγους να εγγράφουν ισοτίμως και στα μητρώα τους τους αποφοίτους αυτών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων;» επεσήμανε, ρωτώντας την Ν. Κεραμέως για ποιο λόγο δεν επιβάλλει την ελάχιστη βάση εισαγωγής και στα ιδιωτικά κολλέγια.

«Αλλά εκεί υπάρχει μονάχα η βάση του εισοδήματος και της οικονομικής δυνατότητας των γονιών» σημείωσε στη συνέχεια, χαρακτηρίζοντας ως «εκ προμελέτης έγκλημα» τον αποκλεισμό 20.000-30.000 μαθητών από τα δημόσια πανεπιστήμια. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο εν λόγω αποκλεισμός αναμένεται στη συνέχεια να επιφέρει δραματικές επιπτώσεις σε τμήματα και σχολές, καθώς λόγω της μείωσης των εισακτέων ενδέχεται να θεωρηθούν στο μέλλον ως μη βιώσιμα.

Εκ προμελέτης έγκλημα ο αποκλεισμός 20.000-30.000 μαθητών από τα δημόσια πανεπιστήμια και δεν αφορά μονάχα τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους αλλά και μια σειρά από Πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα – γιατί αυτός είναι ένας δεύτερος σκοπός σας πέρα από το να εξυπηρετήσετε ιδιωτικά συμφέροντα, καθώς τα τμήματα αυτά δεν θα έχουν επάρκεια φοιτητών τα επόμενα χρόνια και θα οδηγηθούν σε μαρασμό ή σε κλείσιμο

Ως τους μεγαλύτερους «ντίλερς συμφερόντων που πέρασαν ποτέ από τα κυβερνητικά έδρανα» χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο Αλ. Τσίπρας, καλώντας την Υπουργό να παραδεχτεί από το βήμα της Βουλής ότι είναι αδικία αυτό που συμβαίνει, ιδίως στις συνθήκες της πανδημικής κρίσης και να πάρει πίσω την ρύθμιση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή μηχανογραφικών.