Πογκρόμ απολύσεων έχει εξαπολύσει η e-food, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αναστάτωση, καθώς με ένα τηλέφωνο ή μήνυμα στο κινητό ή e-mail, η εταιρεία ενημερώνει εργαζομένους της ότι απολύονται. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως και τώρα, άμεσα απέλυσε τέσσερις διανομείς με τον συγκεκριμένο τρόπο, ενώ ετοιμάζει και νέες απολύσεις ως την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη, στέλνοντας τα σχετικά παρόμοια μηνύματα. «Ποιοι είναι αυτοί που σε αυτές τις σκληρές συνθήκες που ζούμε, με δουλειά που έχει πολλούς κινδύνους, μας ειδοποιούν με αυτό τον τρόπο ότι δεν θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε;», αναφέρουν εργαζόμενοι που δέχθηκαν στα κινητά τους τα μηνύματα, τονίζοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να περάσει έτσι.

Πριν από μία εβδομάδα, επίσης, σε ανακοίνωσή του το Σωματείο e-food στον Ν. Χανίων, ανέφερε πως «με μηνύσεις και απολύσεις βρίσκει το τέλος του καλοκαιριού συναδέλφους διανομείς». Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα εξής: «Η πλατφόρμα Wolt έδειξε την πόρτα της εξόδου στον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου efood Ν. Χανίων, με πρόσχημα την αρνητική βαθμολογία. Την ίδια στιγμή, καταστηματάρχης μεγάλης αλυσίδας εστίασης στα Χανιά έκανε μήνυση στον πρόεδρο του κλαδικού σωματείου Χανίων για την παρουσία του σωματείου εν’ όψη της κακοκαιρίας “ΕΛΠΙΔΑ” τον χειμώνα του 2022. Η πλατφόρμα Wolt εμφανίστηκε στην πόλη των Χανίων τον περασμένο χειμώνα. Η εταιρεία διαφήμιζε πως η παροχή υπηρεσιών γίνεται με το κομμάτι, διαμορφώνοντας το ωράριό και τον εξοπλισμό σου. Αντί για “ελεύθερους επαγγελματίες”(το μοντέλο που προωθείται από τις πλατφόρμες Delivery), που ορίζουν οι ίδιοι τα μέσα διανομής και ωράριο, η εταιρεία λειτουργεί με εργολάβους διανομείς. Είναι γεγονός πως εδώ και 1 χρόνο που δραστηριοποιείται η εταιρεία, κανένα σωματείο δεν κατάφερε να ιδρυθεί από εργαζομένους-συνεργάτες της, ενώ όσοι συνάδελφοι από διαφορετική εταιρεία εργάστηκαν, είχαν την τύχη της απόλυσης (ή αλλιώς διακοπή συνεργασίας όπως βαφτίζεται πλέον). Η συγκεκριμένη πλατφόρμα χρησιμοποιεί την βαθμολογία ως εργαλείο και έχει διακόψει τη συνεργασία της με διανομείς, οι οποίοι είναι γνωστοί για τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα είτε γιατί δεν έχει την αποκλειστικότητα στις υπηρεσίες τους. Ο νόμος χατζηδάκη στέλνει τους διανομείς στο κάτεργο! Το ελεύθερο επάγγελμα σε πλατφόρμες είναι μια ψευδαίσθηση, καθώς ρίχνει το τυράκι στους διανομείς που εργάζονται στην Ελλάδα του παντοτινού εργασιακού μεσαίωνα να απαρνηθούν κάθε είδους δικαίωμα για χάρη πρόσκαιρων κερδών».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΤΡΡ, ο Βασίλης Στύλος, πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων της e-food, μίλησε για όσα ακόμη δεν έχουν αλλάξει από την τεράστια νίκη των εργαζομένων της Efood τον Σεπτέμβριο 2021, όπου η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την ψηφιακή πλατφόρμα διανομής φαγητού αποδέχτηκε τα αιτήματα των ντελιβεράδων, αφού δεσμεύτηκε να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους. «Περισσότερο προσηλωμένο φαίνεται να είναι το υπουργείο Εργασίας στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων παρά στην τήρηση της δέσμευσης» ήταν το αρχικό σχόλιό του φή ευθύνη» η εταιρεία για τα ατυχήματα, σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, που σημειώθηκαν τρία τροχαία, με τα δύο να είναι θανατηφόρα.

«Κερδίσαμε τον Σεπτέμβρη με τις αορίστου χρόνου συμβάσεις, αλλά η εταιρεία σταμάτησε να προσλαμβάνει μισθωτούς, προσλάμβανε free lancers. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλεπόταν παροχή μέσων προστασίας, ενώ αποφασίστηκε ότι θα δίνεται το 15% του βασικού μισθού για τις ανάγκες συντήρησης του οχήματος. Εδώ και 1μιση χρόνο ωστόσο, από την 1η Φεβρουαρίου του 2021, περιμένουμε να συσταθεί μία επιτροπή που θα αναλάμβανε τα ζητήματα ατομικής προστασίας. Η πλατφόρμα της Efood έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα κέρδη -προσήλωση στα επιχειρηματικά συμφέροντα από το υπουργείο Εργασίας, follow the money- ζουν με το αίμα μας» τόνισε.