Σε «αποκαλύψεις» για την ανατίναξη των αγωγών του Βορείου Ρεύματος, προβαίνουν σήμερα σε κύριο άρθρο τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης (ΝΥΤ). Στο άρθρο, που υπογράφουν οι Ανταμ Εντους, Τζούλιαν Μπάρνς και Ανταμ Γκόλντμαν, αναφέρεται συγκεκριμένα πως «νέες πληροφορίες που έλεγξαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, υποδεικνύουν πως φιλο-ουκρανική ομάδα εκτέλεσε την επίθεση στους αγωγούς Βόρειο Ρεύμα (Nord Stream) πέρυσι, και βρίσκονται κοντύτερα στην απόδοση ευθυνών για τη δολιοφθορά που έχει προβληματίσει τους ερευνητές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για μήνες. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δηλώνουν πως δεν είχαν αποδείξεις που να εμπλέκουν στη δολιοφθορά τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκυ ή το ανώτερο επιτελείο του ούτε ότι οι δράστες ενεργούσαν υπό τις οδηγίες κάποιου ουκρανού κυβερνητικού αξιωματούχου» (κάτι πάντως που οι ΝΥΤ αφήνουν ανοικτό στο τέλος του κειμένου – βλ. παρακάτω).

Κατόπιν, υπενθυμίζονται οι παλαιότερες απόψεις, και ο «διχασμός» μεταξύ των «αξιωματούχων» εκ των οποίων «ορισμένοι θεωρούσαν ότι η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της είχαν το πιο λογικό κίνητρο» για τη δολιοφθορά, γιατί «επέτρεπε στη Ρωσία να πουλά ευκολότερα αέριο στην Ευρώπη» ενώ άλλοι «επικεντρώθηκαν σε πιθανή ενοχή της Ρωσίας, ειδικά δεδομένης της ικανότητάς της στις υποθαλάσσιες επιχειρήσεις», αν και «δεν είναι σαφές τι κίνητρο θα είχε το Κρεμλίνο για να υπονομεύσει τους αγωγούς, δεδομένου ότι αποτελούσαν σημαντική πηγή εσόδων και μέσο για τη Μόσχα. ασκούν επιρροή στην Ευρώπη» και το κόστος επισκευής τους θα είναι «πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια». Σήμερα πάντως «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν βρει κανένα στοιχείο για ανάμειξη της ρωσικής κυβέρνησης στην επίθεση».

Τα «νέα πρόσφατα συλλεχθέντα στοιχεία» δείχνουν όμως πως οι δράστες είναι «αντίπαλοι του Προέδρου Πούτιν» – εδώ αφήνεται μια υποψία ότι πρόκειται για τη ρωσική αντιπολίτευση, δηλαδή –  αλλά «δεν κάνουν σαφές ποιά ήταν τα μέλη της ομάδας ή ποιος διεύθυνε ή πλήρωσε για την επιχείρηση». Επίσης «οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τη φύση των πληροφοριών, τον τρόπο απόκτησής τους ή οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με την αλήθεια των αποδεικτικών στοιχείων που περιέχει. Είπαν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπεράσματα γι’ αυτό, κι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιχείρηση να διεξήχθη μυστικά / ανεπίσημα από κάποιο κέντρο εξουσίας, με ενδιάμεσο που συνδέεεται με την ουκρανική κυβέρνηση ή τις υπηρεσίες ασφαλείας της» – επαναλαμβάνεται δε ότι «Αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης και των [ουκρανικών] υπηρεσιών πληροφοριών δηλώνουν ότι δεν είχαν κανένα ρόλο στην επίθεση και δεν γνωρίζουν ποιος την πραγματοποίησε» ενώ «δεν αναμείχθηκαν» στην δολιοφθορά «ούτε βρετανοί ούτε αμερικάνοι».

Ακολούθως, εξηγείται πως «πιθανή εμπλοκή της Ουκρανίας, είτε άμεση είτε έμμεση, απειλεί να ανατρέψει την ευαίσθητη σχέση μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας, δοκιμάζοντας την υποστήριξη των γερμανών πολιτών, που έχει ανεχθεί τις υψηλές τιμές ενέργειας στο όνομα της αλληλεγγύης».

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα των ΝΥΤ έρχεται αμέσως μετά την επίσκεψη του γερμανού καγκελάριου, Ολαφ Σολτς, στην Ουάσιγκτον, κατά την οποία συνεβρέθη επί μία ώρα μόνος, χωρίς κανέναν παρόντα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνομιλία για την οποία δεν έχει γίνει τίποτε γνωστό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο σημερινό άρθρο της αμερικάνικης εφημερίδας, γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στις αποκαλύψεις του Σέημουρ Χερς, και μεταφέρει απάντηση, εκ μέρους πάντα των «αμερικανών αξιωματούχων», σύμφωνα με την οποία «ο κος Μπάιντεν και οι υψηλόβαθμοι συνεργάτες του δεν έδωσαν πράσσινο φως για την καταστροφή των αγωγών και δεν υπάρχει ανάμειξη των ΗΠΑ». Η διατύπωση έχει ενδιαφέρον, γιατί δεν καλύπτει την περίπτωση να γνώριζαν και να άφησαν να συμβεί.

«Οι ΗΠΑ πίσω από την ανατίναξη του Nord Stream»

Ακολούθως, αναφέρεται εκτενώς πως «Παρά την σε βάθος εξάρτηση της Ουκρανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες  σε στρατιωτικό, διπλωματικό και επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν ενημέρωνουν με διαφάνεια τους Αμερικανούς ομολόγους τους σχετικά κάποιες στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, ειδικά αυτές εναντίον ρωσικών στόχων πίσω από τις εχθρικές γραμμές. … Οι επιχειρήσεις που έχουν ταράξει τις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνουν το πλήγμα στη ρωσική αεροπορική βάση Σακι, στη δυτική ακτή της Κριμαίας, τον Αύγουστο, τη βομβιστική επίθεση με φορτηγό που κατέστρεψε μέρος της γέφυρας του στενού Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, τον Οκτώβριο, και τις επιδρομές με ντρόουν το Δεκέμβριο, που είχαν στόχο ρωσικές στρατιωτικές βάσεις …περίπου 300 μίλια πέρα ​​από τα ουκρανικά σύνορα». Στις ουκρανικές αρχές και τις άνευ ενημέρωσης επιχειρήσεις τους αποδίδει και τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα: «Υπήρξαν και άλλες πράξεις δολιοφθοράς και βίας… που οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δυσκολεύτηκαν να αποδώσουν στις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μία από αυτές ήταν η δολοφονία, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, τον Αύγουστο, έξω από τη Μόσχα, της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης εξέχοντος Ρώσου εθνικιστή. Το Κίεβο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη, αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατέληξαν ότι η δολοφονία εγκρίθηκε από αυτά που αποκαλούν “στοιχεία” της ουκρανικής κυβέρνησης. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση Μπάιντεν επέπληξε ιδιωτικά τους Ουκρανούς και τους προειδοποίησε να μην προβούν ξανά σε παρόμοιες ενέργειες. Η δολιοφθορά στους αγωγούς σημειώθηκε πέντε εβδομάδες μετά τη δολοφονία της κας Ντούγκινα. Μετά την δολιοφθορά στο Nord Stream, υπήρξαν ανέκφραστες δημοσίως εικασίες – και ανησυχία – στην Ουάσιγκτον ότι “στοιχεία” της ουκρανικής κυβέρνησης ενδέχεται να έχουν εμπλακεί και σε αυτή την επιχείρηση».

Ήταν κάποτε η δημοσιογραφία ή όσα δεν λέει για αυτήν ο Σέυμουρ Χερς