Όπως έχει γίνει γνωστό από τον περασμένο Νοέμβριο, η «εορταστική ατμόσφαιρα» που θέλει να εμφυσήσει εφέτος ο δήμαρχος Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, θα κοστίσει κάτι λιγότερο από 900 χιλιάδες ευρώ, έπειτα από την αισθητική παρέμβαση ύψους 2 εκατ. ευρώ για τον «Μεγάλο Περίπατο» και τα «πιλοτικά» του χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, το συνολικό κόστος της προμήθειας εορταστικού στολισμού μαζί με τις υπηρεσίες τοποθέτησης και εκτοποθέτησης αναμένεται να φτάσει στο ύψος των 892.526,68 ευρώ (+ΦΠΑ). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σημείο αναφοράς για το 2020-2021 φαίνεται ότι θα είναι η πλατεία Ομονοίας, καθώς θα τοποθετηθεί τεχνητό φωτοδέντρο ύψους 13 μέτρων, μεταξύ πολλών άλλων παρεμβάσεων. Πιο συγκεκριμένα, για καινούρια στολίδια διαθέτει περί τα 600.000 ευρώ, ενώ περίπου 300.000 θα διατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία που αναλαμβάνει την τοποθέτησή τους, επειδή «δεν επαρκεί το προσωπικό» του δήμου.

Στα παραπάνω, θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει τις περσινές εξαγγελίες του δημάρχου, όταν παρέδιδε τους δρόμους της πόλης σε ιδιωτικές εταιρείες για τον στολισμό, υποστηρίζοντας πως οι δωρεές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα «απαλλάξουν τον δήμο από έξοδο 2 εκατ. ευρώ».

«Να σας πω ότι και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν κάνει το ίδιο. Η Μαδρίτη τριπλασίασε τον προϋπολογισμό για τα φώτα, ακριβώς επειδή σε αυτά τα Χριστούγεννα, κανείς δήμος σε όλη την Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω» δικαιολογήθηκε αρχικά ο Κ. Μπακογιάννης την Κυριακή, κληθείς να απαντήσει για τις παραπάνω αποφάσεις στην κρατική τηλεόραση, συμπληρώνοντας πως «όλοι μας θέλουμε μία κάποιας μορφής ψυχολογική ανάταση».

Ακόμα πιο εξοργιστικά, ο ίδιος υποστήριξε πως τα λαμπάκια της οδού Πανεπιστημίου και αλλού από την περσινή χρονιά ήταν κακής ποιότητας με αποτέλεσμα να καούν και να θέλουν αλλαγή, επικαλούμενος μάλιστα σχεδιασμό για τον φωτισμό γειτονιών, το οποίο ακολούθως αποδόμησε ο ίδιος.

«Αναγκαστήκαμε να προμηθευτούμε νέα. Τα συγκεκριμένα στην Πανεπιστημίου όπως και στη Σταδίου, δυστυχώς, δεν άντεξαν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πολλά καήκανε δεν ήταν καλής ποιότητας. Γι’ αυτό και αναγκαστήκαμε να προμηθευτούμε νέα» απάντησε ο ίδιος, συμπληρώνοντας «αλλά ας μην κάνουμε τη συζήτηση μόνο για την Πανεπιστημίου ή για το Σύνταγμα, αλλά ας κάνουμε τη συζήτηση ευρύτερα για την πόλη. Η προσπάθεια που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να φωτίσουμε όσο γίνεται περισσότερες γειτονιές, να απλωθούμε».

Ο Μπακογιάννης επικαλείται «μειωμένο προσωπικό» του Δήμου Αθηναίων για την ανάθεση του στολισμού σε ιδιώτη

«Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει ακόμα» κατέληξε ωστόσο ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως «η προσπάθεια που εμείς κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να φωτίσουμε όσο γίνεται περισσότερες γειτονιές, να απλωθούμε. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει σε όλη την πόλη ακόμα, αλλά χρόνο με τον χρόνο πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στον στόχο μας. Για παράδειγμα φέτος θα φωτίσουμε κοντά στις 30 πλατείες με χριστουγεννιάτικα δέντρα για να μπορούμε όλοι να μοιραστούμε αυτή τη χαρά και να μην περιοριστούμε μόνο στους μεγάλους δρόμους».

«Ο Δήμος Αθηναίων είχε να προμηθευτεί φωτάκια πάνω από δέκα με δεκαπέντε χρόνια και πέρυσι όταν στολίσαμε την πόλη δεν μας κόστισε ούτε ένα ευρώ. Φέτος επιλέξαμε να προμηθευτούμε φωτάκια τα οποία θα μείνουν για πάρα πολλά χρόνια» σημείωσε λίγο νωρίτερα ο Κ. Μπακογιάννης στην προσπάθειά του να δικαιολογηθεί, ενώ στη συνέχεια αναλώθηκε σε γενικολογίες και αναφορές στην μετά την υγειονομική κρίση περίοδο, η οποία προφανώς δεν έχει καμία σχέση με τον στολισμό της πόλης για τα Χριστούγεννα.

«Είναι και κάτι ακόμα, είναι και θέμα άποψης καθώς είδαμε στο παρελθόν πως η κρίση γίνεται αφορμή και δικαιολογία για να μένει πίσω ο Δήμος Αθηναίων. Ε λοιπόν εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό καθώς όταν θα έρθει η επόμενη μέρα της πανδημίας θα πρέπει να βρει μια πόλη έτοιμη, η οποία δεν θα είναι αποσβολωμένη και παγωμένη, αλλά θα μπορεί να απελευθερωθεί και να τρέξει μπροστά» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθήνας.

«Αρκετά χρόνια δεν είχαμε πλατεία και αρκετά έλειψε το φως από όλη την περιοχή. Σε αυτά τα ιδιαίτερα Χριστούγεννα, έχουμε ξανά την πλατεία Ομονοίας με τον στολισμό που της πρέπει» έγραψε ο ίδιος προ ημερών στα κοινωνικά του δίκτυα.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται πως στο «παρά ένα» των γιορτών, ο δήμος Αθήνας απέστειλε σε χιλιάδες πολίτες ραβασάκια για την πληρωμή βεβαιωμένων κλήσεων για παραβάσεις τριών και πλέον ετών νωρίτερα, με απαίτηση εξόφλησης την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου, ενώ σε νέο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, αναφέρεται σχέδιο με αποστολή ακόμα 770.000 και πλέον ειδοποιητηρίων για πληρωμή, αριθμός που ξεπερνά τους μόνιμους κατοίκους της πόλης κατά 100.000, και μάλιστα για κλήσεις ακόμα παλαιότερες της τριετίας, με τον δήμο να στοχεύει σε εισπράξεις 20 εκατ. ευρώ.

«Υιοθέτησε την πόλη σου» με κλήσεις για παραβάσεις από το 2016-17: Το φετινό εορταστικό πρόγραμμα του Μπακογιάννη