του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη
Ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών ξεκίνησε ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για την αντιρωσική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας πως «οι συμμαχίες που σχηματίζουμε είναι ισχυρές για την υποστήριξη της Ουκρανίας και πρέπει να επικροτήσω την ηγεσία της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα ως από τους πρώτους που υποστήριξαν την Ουκρανία. να υποστηρίξουμε τη δημοκρατία, η οποία έχει αμφισβητηθεί από τη ρωσική επιθετικότητα». Πίσω από τη φράση «ρωσική επιθετικότητα», ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού επιχειρεί να αποσιωπήσει πως το ΝΑΤΟ είναι ο πυροκροτητής του πολέμου, που προκάλεσε με την ιμπεριαλιστική περικύκλωση της Ρωσίας και προσάρτηση 14 χωρών πέριξ των συνόρων της, με τελική πράξη το νεοναζιστικό πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία.
«Ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα σε ολόκληρη την περιοχή ως ενεργειακός κόμβος, ως ηγέτης στον τομέα του κλίματος, ως ηγέτης επίσης για την ενσωμάτωση χωρών που βρίσκονται πιο μακριά στην Ευρώπη – τα Δυτικά Βαλκάνια – κάνει τεράστια, τεράστια διαφορά και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό», δήλωσε ακόμα ο Μπλίνκεν στον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι αναφορές του σε σχέση με τα Βαλκάνια έχουν προφανώς να κάνουν με την ένταξη της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και με το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Σερβία, για να προωθήσει τους σχεδιασμούς για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Πρόκειται για το «καρότο» που χρησιμοποιεί ο ευρωτλαντισμός για να παρασύρει την κυβένηση της Σερβίας στο αντιρωσικό μέτωπο, με στόχο να καταστρέψει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις των δύο χωρών. Ήδη, το γαλλογερμανικό σχέδιο για την αναγνώριση της αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, ώστε να εισέλθει ξεχωριστά στους ξένους οργανισμούς, έχει προκαλέσει αναταράξεις στο Βελιγράδι. Το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας καταγγέλλει πως «τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εξουσίας ασκούν συνεχή πίεση στο Βελιγράδι να αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία του ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου» και ξεκαθαρίζει ότι «κανείς στη Σερβία δεν έχει το νομικό ή ηθικό δικαίωμα» για αυτό.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε ακόμα στη «Μεγάλη Ιδέα» της μετατροπής της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» για τον τερματισμό της «εξάρτησής» της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, εννοώντας τον ενεργειακό αποκλεισμό της Μόσχας από την Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό προγεφύρωμα κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας τη δημιουργία σταθμών αποθήκευσης και αεριοποίησης για την τροφοδοσία της Ευρώπης και των Βαλκανίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Στους παραπάνω σχεδιασμούς έχει ενεργό ρόλο ο νέος Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, στην νεοψυχροπολεμική ατζέντα του οποίου περιλαμβάνεται επίσης η ανάσχεση της κινεζικής παρουσίας στον Πειραιά, μέσω της υλοποίησης US International Development Finance Corporation, που χρηματοδοτείται από το αμερικάνικο Κογκρέσο, με την υποστήριξη του Οργανισμoύ Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID).
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν την παροχή του ρωσικού αερίου από την προεδρία Ρήγκαν, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν το διαφαινόμενο τέλος του Ψυχρού Πολέμου επέτρεψε στους Ευρωπαϊους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να αμβλύνουν την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ. Η πρόκληση του πολέμου στην Ουκρανία αποτέλεσε μεταξύ άλλων μια προσπάθεια του Λευκού Οίκου να αναγκάσει τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε κυρώσεις στο ρωσικό αέριο, εξυπήρετώντας τις δυτικές πολυεθνικές της ενέργειας, τις λεγόμενες Big Oil. Στη συνάντηση των G7 στη Γερμανία και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, το προηγούμενο έτος, ξεκαθαρίστηκε η ατζέντα αποτροπής της ευρασιατικής ολοκλήρωσης και ο αποκλεισμός των ρωσικών και κινεζικών επενδύσεων. Για να κάμψει τις ευρωπαϊκές αντιρρήσεις, η Ουάσιγκτον φέρεται να προχώρησε σε ανατίναξη των ρωσικών αγωγών North Stream, σύμφωνα το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς, που αποκαλύπτει μια πράξη κρατικής τρομοκρατίας απέναντι στη Ρωσία και την Ευρώπη, καθώς και μια ιστορικών διαστάσεων οικολογική καταστροφή, ενώ εκθέτει το victim blaming παιχνίδι του Λευκού Οίκου, ο οποίος άφηνε να εννοηθεί πως οι αγωγοί καταστράφηκαν από την ίδια … τη Μόσχα.
Στη συνάντησή του με το Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο Μπλίνκεν δεν έκρυψε πως οι ΗΠΑ εντάσσουν τα ενεργειακά σχέδια στο πλαίσιο της πολεμικής οικονομίας, αναφέροντας πως «η Ελλάδα βοηθά επίσης το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την ενεργειακή του ασφάλεια». Παράλληλα, βαθαίνει η μετατροπή της χώρας σε στρατιωτικό ορμητήριο κατά της Ρωσίας, τους δύο υπουργους να εγκαινιάζουν τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός πως «η Ελλάδα έχει γίνει κόμβος για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή». Αναφέροντας πως η συμπερίληψή της Αλεξανδρούπολης στην Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ διαδραματίζει ένα κρίσιμο ρόλο, σημείωσε πως «τα στρατεύματα των δύο χωρών εκπαιδεύονται μαζί, με νέους τρόπους και σε περισσότερα μέρη. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι ΗΠΑ εργάζονται για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ παρόμοιες επενδύσεις έχουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 123 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές στον κόλπο της Σούδας και στη Λάρισα». Όπως είχε αναδείξει το TPP, το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών χρηματοδότησε με εκατομμύρια δολάρια την αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης της Λάρισας, η οποία αποτελεί πλέον σταθερό σταθμό για μια σειρά από μονάδες της αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAFE), η οποία προβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση πως αφορά την άμυνα της χώρας, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί μέρος των πολεμικών σχεδιασμών των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
Στη συνέχεια, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, o οποίος κάλεσε «να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τη διεθνή κοινότητα για τερματισμό της παράνομης και αιματηρής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», παρέχοντας τη σιωπή του για τις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ, τονίζοντας μάλιστα «τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της πολυεπίπεδης ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας». Στη συνέχεια δήλωσε ότι ««η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να συνεισφέρει με τρόπους που συνάδουν με τον ρόλο τού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, χωρίς την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού και μάλιστα από τα νησιά της», χωρίς να αναφέρει τίποτα για τη χρήση βάσεων, πολλές από τις οποίες τις προσέθεσε η κυβέρνησή του στις ήδη υπάρχουσες. Άλλωστε, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού τον Οκτώβριο το ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο επικροτούσε την απόφαση των κρατών-μελών της ΕΕ να «αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», ενώ ζητούσε τη συγκρότηση «ενός μηχανισμού στρατιωτικής βοήθειας μέσω εκμίσθωσης και δανεισμού για την Ουκρανία, ενώ καλεί σε συντονισμό τις κυβερνήσεις ως και για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία».
Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να αντιπαλέψει τη μετατροπής της χώρας σε στρατιωτικό και ενεργειακό προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ από το ελληνικό «κόμμα του πολέμου», συμμετέχοντας στην αντινατοϊκή – αντιϊμπεριαλιστική – αντιφασιστική διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη Μπλίνκεν και ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος και οι πολεμικοί σχεδιασμοί του είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ.