Η υπόθεση αφορά μία ανάρτηση που έγινε τον Μάιο του 2019 από μία χρήστη του facebook στην σελίδα «Βαθύ Luben» σατυρικού περιεχομένου, με μία φωτογραφία του δημοσιογράφου -τότε- Κωνσταντίνου Μπογδάνου, με τη λεζάντα «Παιδιά σος ο μπογδανος κατω από το γραφείο μου. Γουάτ του ντου;». Ακολούθως, η φωτογραφία έγινε γρήγορα πολύ δημοφιλής στη σελίδα, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 500 reactions και 200 σχόλια.

Μετά από έναν μήνα, ο ίδιος αναφέρθηκε στην σχετική ανάρτηση, διαμαρτυρόμενος κατά τη διάρκεια προεκλογικού ραδιοφωνικού debate στα μέσα Ιουνίου του 2019, όμως στη Δικαιοσύνη προσέφυγε τον Αύγουστο του ίδιου έτους, μόνον αφού εξελέγη βουλευτής. Στις 3 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, η αγωγή του Κ. Μπογδάνου, με την οποία ζητά αποζημίωση 20.000 ευρώ για προσβολή προσωπικότητας και 8.000 ευρώ για την προσβολή του δικαιώματος προστασίας προσωπικών δεδομένων, επιδόθηκε στην κοπέλα. Ακόμα, ζητούσε 5.000 ευρώ για κάθε φορά που η ίδια θα αναφερόταν στο πρόσωπό του.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγωγής κατά της ιδιωτικού υπαλλήλου «Ε.Σ.» που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο του 2020 το Vice, ο Κ. Μπογδάνος παραθέτει σχόλια που φέρονται να έγραψαν μέλη της σελίδας κάτω από την επίμαχη ανάρτηση, σημειώνοντας και την «ερμηνεία» του εκάστοτε σχολίου. Έτσι, στην αγωγή που κατέθεσε αναφέρει πως θεωρεί το σχόλιο «Βγάλ’τον έξω και κατούρα» ότι τον χαρακτηρίζει ως «άξιος να δεχθώ προσβλητική, υποτιμητική, εξευτελιστική συμπεριφορά», το σχόλιο «Πέσε αλα WWE από την γωνία του κτηρίου…ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ ΤΟΥ» ως «άξιος να δεχθώ βία», το «ξερνα δεν θανε και δυσκολο» ως «πρόσωπο που προκαλώ αηδία στον άλλον» και το «Κάνε παράπονα στον δημο γτ αγνωστοι αφοδευουν στην μεση του δρομου», ως «έχων μηδενική αξία, όπως τα ανθρώπινα περιττώματα».

Ακόμα, πάντα με βάση το δημοσίευμα, ο ίδιος θεωρεί πως με τα παραπάνω σχόλια ο «μέσος αναγνώστης αποκομίζει την εντύπωση ότι «δεν χρήζω ουδεμίας εκτίμησης με βάση την ηθική και κοινωνική αξία μου, καθώς και την υπόληψή μου, με αποτέλεσμα να είμαι άξιος πάσης φύσεως προσβλητικών, εξευτελιστικών και βίαιων συμπεριφορών». Ο Κ. Μπογδάνος υποστηρίζει ακόμα ότι με τα σχόλια που ακολούθησαν «δημιουργήθηκε κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητά μου, αλλά και για την ίδια μου τη ζωή, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το ότι κατά το παρελθόν, ήτοι στις 10-05-2012, υπήρξα θύμα περιστατικού άγριου ξυλοδαρμού, κατόπιν παρελθοντικής διαδικτυακής στοχοποίησής μου, με παρόμοιο τρόπο, ως άνω». Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει πως η ανάρτηση και τα σχόλια που συγκέντρωσε, του προκάλεσαν «μεγάλη θλίψη», «ψυχική ταραχή» και «στεναχώρια».

Τελικά, το πρωί της Τρίτης, ο Κ. Μπογδάνος ενημέρωσε μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα πως κέρδισε την αγωγή, με καταδίκη της ιδιωτικής υπαλλήλου για ηθική αυτουργία σε εξύβριση και παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, προαναγγέλλοντας προσφυγή και κατά της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Luben.

Ο βουλευτής Μπογδάνος ζητάει αποζημίωση 28.000 από πολίτη για ανάρτηση και σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα

«Ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα της περιόδου και με το οποίο χρειάστηκε να ασχοληθεί προσωπικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπογδάνος, αποσπώντας την προσοχή του από τα σημαντικά βουλευτικά του καθήκοντα, φαίνεται πως έφτασε στο τέλος του με την απόφαση του δικαστηρίου» σχολίασε σε δημοσίευμά της η δημοφιλής ιστοσελίδα, ξεκαθαρίζοντας πως ο βουλευτής κέρδισε αποζημίωση 2.000 ευρώ, παρά τα παραπάνω χρήματα που ζητούσε.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, εκτός των παραπάνω, το δικαστήριο αποφάσισε πως το εξώδικο δεν ήταν απαραίτητο πριν την αγωγή, ενώ σχολιάζει δηκτικά πως «πιθανώς για πρώτη φορά αποτυπώθηκε σε δικαστική απόφαση η φράση “Facebook reaction ΤΕΛΕΙΟ”. Ακόμη, αναγνωρίζεται ίσως για πρώτη φορά ότι ένα facebook group όπως το ΒΑΘΥ LUBEN είναι τόπος όπου μπορούν να να γίνουν καλέσματα για παράνομες πράξεις, διαμέσου της προτροπής σε βία με χρήση του emoji “ΧΑΧΑ” ή με κάποιο άλλο παρεμφερή και ιδιαίτερα βίαιο τρόπο».

«Η 25χρονη η οποία εργάζεται σε μια ιδιωτική εταιρεία με μισθό των 500€ και παρολίγο να απολυθεί γιατί η αγωγή παραδόθηκε στον χώρο δουλειάς της καλείται λοιπόν να πληρώσει τον θιγέντα βουλευτή με ένα ποσό που ισοδυναμεί με μισθούς 4 μηνών. Ένα τετράμηνο σκληρής δουλειάς απο την ίδια λοιπόν προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό και θα βγει από αυτό σοφότερη και πλουσιότερη σε εμπειρίες» υπογραμμίζεται ακόμα.

Έπειτα από την παραπάνω ανάρτηση της ιστοσελίδας, ο βουλευτής επανήλθε στη σχετική του ανάρτηση, δημοσιεύοντας ακόμα ένα σχόλιο, επαναλαμβάνοντας πως «σύντομα» θα καταθέσει αγωγή κατά της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Luben, κάνοντας λόγο για «έμισθους δολοφόνους χαρακτήρων», και δηλώνοντας πως θα ζητήσει υψηλή αποζημίωση «που θα γίνει απόλυτα απαιτητή».

Αξίζει να σημειωθεί πως η κοπέλα δηλώνει στο Vice πως μετά την επίδοση της αγωγής, επικοινώνησε με τον δικηγόρο του Κ. Μπογδάνου, ενημερώνοντάς τον πως κατέβασε την επίμαχη ανάρτηση, λέγοντάς του «εγώ από την πλευρά μου κατέβασα το post, μπορείτε να ενημερώσετε και να το αφήσουμε εδώ», χωρίς ωστόσο να αλλάξει κάτι. Η ίδια τονίζει πως η αρχική ανάρτηση, αλλά και τα σχόλια που προκάλεσε ήταν «καθαρά χιουμοριστικά», απαντώντας στις αιτιάσεις του Μπογδάνου που την κατηγορεί ότι τα υιοθέτησε πως «Ίσως να φταίει ότι με τον κύριο Μπογδάνο έχουμε κι ένα generation gap», καθώς η ίδια είναι 25 ετών.

Σημειώνεται πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πως πρόκειται για μία κοπέλα που μετακόμισε στην Αθήνα πριν τρία χρόνια, εργάζεται σαν γραμματέας με μισθό 550 και με τους δύο γονείς άνεργους και χωρίς περιουσιακά στοιχεία στο όνομά της, και όπως αναφέρει η ίδια, «Αν υπάρχουν φτωχοί άνθρωποι, είμαι σίγουρα μέσα σε αυτούς».

Υπενθυμίζεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Μπογδάνος απασχολεί την επικαιρότητα με τις απόψεις του περί λογοκρισίας, αφού έχει προηγηθεί το εξώδικο στην Ελληνοφρένεια, καθώς και οι απειλές του για προσφυγή στη Δικαιοσύνη για άρθρο που του ασκούσε πολιτική κριτική