Φωτογραφίες: Κώστας Παλαμήδης

Η μεγάλη νίκη του Μπολίβαρ στη Μάχη του Καραμπόμπο, στις 24 Ιουνίου 1821 (λίγες μέρες πριν τη νίκη του Μάρκου Μπότσαρη στο Κομπότι) οδήγησε στην απελευθέρωση της Βενεζουέλας: μόλις πέντε μέρες μετά, ο Απελευθερωτής εισέρχονταν νικητής στο Καράκας. Ήταν το αποκορύφωμα 300+ ετών αγώνα των ιθαγενικών πληθυσμών για ελευθερία από τους αποικιοκράτες Ισπανούς και εξεγέρσεων των μαύρων σκλάβων που έφταναν καραβιές στη χώρα. Σκλάβων σαν τον «Πρώτο Νέγρο» (negro primero), τον Πέδρο Καμέχο, γεννημένο σκλάβο και αξιωματούχο του απελευθερωτικού στρατού, που ο Ούγο Τσάβες ανέδειξε σε κεντρική τιμώμενη μορφή και για την (νέα) Μπολιβαριανή Επανάσταση. O θρύλος λέει πως ο Μπολίβαρ είχε συγκλονιστεί από τη γενναιότητα του Πέδρο, τόσο που, όταν τον είδε μια μέρα να οπισθοχωρεί, πάνω στο άλογό του, του είπε «Εσύ; Εσύ οπισθοχωρείς;» για να λάβει την απάντηση: «Ποτέ, στρατηγέ μου! απλώς πεθαίνω». Και έπεσε νεκρός.

Κάτι παραπάνω από δύο μήνες μετά την νίκη του Καραμπόμπο, την 7η Σεπτεμβρίου του 1821, ανακηρύσσονταν η Μεγάλη Κολομβία (Gran Colombia), που περιελάμβανε περιοχές των σημερινών κρατών της Βενεζουέλας, της Κολομβίας, του Ισημερινού και του Παναμά, με πρώτο πρόεδρο το Σιμόν Μπολίβαρ.

Και οι δύο ιστορικές επέτειοι του Ιουνίου γιορτάζονται με αναπαραστάσεις των γεγονότων στο Καραμπόμπο και το Καράκας. Φέτος, λόγω της πανδημίας, οι κεντρικοί εορτασμοί έγιναν στο Καράκας, όπως και η μεγάλη αναπαράσταση της εισόδου του Μπολίβαρ στην πόλη, από την οποία μας έστειλε φωτογραφίες ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κώστας Παλαμήδης.