Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Γκάμπια, Αντάμα Μπάροου, ανακοίνωσε σήμερα μέσω του λογαριασμού του στο twitter ότι «Ο Γιαχία Τζάμε συμφώνησε να παραιτηθεί από την εξουσία και να εγκαταλείψει τη χώρα». Ο Αντάμα Μπάροου έκανε την παραπάνω δημοσιοποίηση μετά από ώρες διαπραγματεύσεων, όπως διευκρινίζει το BBC, με τον Τζάμε, προκειμένου ο τελευταίος να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 1ης Δεκεμβρίου.


Υπενθυμίζεται ότι ο Τζάμε είχε λάβει τελεσίγραφο από τη Σενεγάλη να εγκαταλείψει την εξουσία ενώ στρατεύματα της γείτονας χώρας (Σενεγάλη) είχαν εγκατασταθεί στα σύνορα των δύο χωρών, απειλώντας να προχωρήσουν σε επίθεση αν ο Τζάμε δεν άφηνε τα ηνία της χώρας ειρηνικά. Η προθεσμία ορίστηκε από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Economic Community of West African States-Ecowas), η οποία χαίρει στήριξης από τον ΟΗΕ.

Ο Μπάροου ορκίστηκε πρόεδρος της Γκάμπια την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, στην πρεσβεία της Γκάμπια στη Σενεγάλη ενώ, σύμφωνα με το BBC, η νίκη του στις εκλογές συνοδεύτηκε από διεθνή αναγνώριση.

Η Σενεγάλη είχε στρατιωτική στήριξη και από άλλες χώρες, όπως τη Νιγηρία και την Γκάνα, ενώ στις συζητήσεις με τον Τζάμε συμμετείχαν οι πρόεδροι της Γουινέας και της Μαυριτανίας. Ταυτόχρονα, ο στρατός της Γκάμπια, ενώ αρχικά είχε ταχθεί με το μέρος του Τζάμε, εν τέλει, σύμφωνα με το Associated Press, δήλωσε την υποστήριξή του στο νέο πρόεδρο, λέγοντας, πως δε θα πολεμήσει με τους γειτονικούς στρατούς αν αυτοί εισβάλουν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τις τελευταίες μέρες, με την επίθεση να εκκρεμεί σαν δαμόκλειος σπάθη, τουλάχιστον 26.000 πολίτες εγκατέλειψαν τα εδάφη της Γκάμπια, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο στη Σενεγάλη.

Ο Τζάμε κατέλαβε την εξουσία της Γκάμπια το 1994 μετά από πραξικόπημα και εκλεγόταν από τότε αδιάκοπα στο προεδρικό αξίωμα, αν και η εκλογή του συνοδευόταν πάντα από καταγγελίες για νοθεία. Έχασε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2016 από τον αντίπαλο του Μπάροου αλλά αρνούταν να αποδεχθεί την ήττα του, με την κατηγορία των ανωμαλιών στην εκλογική διαδικασία.