του Θάνου Καμήλαλη

Για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή, εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης της πόλης, για κινητοποίηση έξω από το κτίριο όπου μέχρι το 2013 στεγαζόταν το νοσοκομείο «Λοιμωδών». Πριν λίγες μέρες, ο Βαγγέλης Ευθυμιάδης, γιατρός στο Κέντρο Υγείας Κουφαλίων και εθελοντής γιατρός του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, μίλησε στο ραδιόφωνο του TPP για το αίτημα:

«Το νοσοκομείο Λοιμωδών έχει κλείσει όπως και υπό άλλα νοσοκομεία στην πόλη μας, το «Παναγία» και παλιότερα ένα νοσοκομείο στην οδό Φράγκων ένα νοσοκομείο. Έκλεισε το 2013 με απόφαση επί υπουργείας του Άδωνη Γεωργιάδη. Το Λοιμωδών λοιπόν είναι ένα νοσοκομείο το οποίο είναι στην καρδιά της πόλης. Σήμερα, δεν υπάρχει κρεβάτι στην Θεσσαλονίκη, οι διασωληνωμένοι πλέον δεν έχουνε να πάνε σε καμία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χρησιμοποιούν θαλάμους που δεν είναι αντίστοιχοι με αυτή την βαρύτητα που χρησιμοποιούμε στα χειρουργεία. Έχουμε εισαγωγές πλέον μέχρι και στους διαδρόμους. Είναι μια κατάσταση η οποία είναι τραγική, έχουμε ένα προσωπικό το οποίο είναι στη μισή δυναμικότητα, στις μισές οργανικές θέσεις από αυτό που χρειάζεται για να κρατήσει το σύστημα όρθιο. Είμαστε σε μια κατάσταση που εμείς καλούμε την πόλη να ανοίξει το Λοιμωδών, να ανοίξει τώρα, και να γίνουν οι προσλήψεις που χρειάζεται το Σύστημα Υγείας».

Eίναι Νοέμβριος του 2021 και η Θεσσαλονίκη φαίνεται να ξαναζεί τον Νοέμβριο του 2020 στα νοσοκομεία της. Οι υπολογισμοί για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ φτάνουν ακόμα και τους 100, ενώ στο «Ιπποκράτειο», όπου πριν μερικές μέρες μία εντατικολόγος της πρώτης γραμμής, η Χριστίνα Κυδώνα, έκανε έκκληση για μαξιλάρια και σεντόνια, έκλεισαν τα τακτικά χειρουργεία. Ενώ βρισκόμαστε στην ίδια τραγωδία θεατές, ένα κτίριο όπου στεγαζόταν νοσοκομείο Λοιμωδών Παθήσεων, στην καρδιά της πόλης παραμένει αναξιοποίητο παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην κυριότητα του ελληνικού κράτους, που καταβάλλει συμβολικό αντίτιμο 74 ευρώ κάθε το χρόνο στο ιταλίκο. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ένα δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου ανέφερε πως ο τότε Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, συναντήθηκε με τον επίτιμο πρόξενο της Ιταλίας, Χρήστο Σαραντόπουλο, αναζητώντας τρόπους ώστε «να λειτουργήσει ως δημόσιο νοσοκομείο». Έκτοτε, τρία, τέσσερα κύματα πανδημίας και σιωπή.

«Είναι μία πολιτική απόφαση και τίποτα παραπάνω» τόνισε ο γιατρός του ΚΙΑ Θεσσαλονίκης στο TPP, αναφέροντας ότι έναν χρόνο τώρα, δεν έχει δοθεί καμία συγκεκριμένη απάντηση από την πλευρά της Πολιτείας. «Είναι απολύτως θέμα πολιτικής ευθύνης των διοικούντων, για ποιο λόγο δεν ανοίξανε το νοσοκομείο, όταν φαινόταν από πέρυσι ότι οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορεί το σύστημα υγείας να τις καλύψει. Όταν πέρυσι μιλούσαν και για το Λοιμωδών αλλά και για κομμάτι από το παλιό 424 να μπορέσει να ανοίξει».

Στο ερώτημα αν θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί την κακή κατάσταση του κτιρίου, ο Βαγγέλης Ευθυμιάδης απαντά: «Το κτίριο δεν φαίνεται να είναι ετοιμόρροπο, το κτίριο έκλεισε το 13΄, εμείς μπορέσαμε [σ.σ στην πρώτη κινητοποίηση] να μπούμε στην αυλή όπου είναι ένας εξαιρετικός χώρος, χρησιμοποιείται ένα κομμάτι του σαν αποθήκη, υπάρχουν και ασθενοφόρα εκεί πέρα για τις μεταφορές αυτών των πραγμάτων και είναι με έναν φύλακα. Το ποια είναι η κατάσταση ακριβώς μέσα δεν μπορούμε να την ξέρουμε, αλλά αν χρειάζεται κάποια μικρή συντήρηση ή αν χρειάζονται να μπούνε ξανά να πάρουνε πίσω τα εργαστήριά του και να πάρουν το προσωπικό για τη λειτουργεία του, είναι το μόνο εύκολο».

Γεγονός είναι ότι μετά από έναν χρόνο συνεχών αιτημάτων από πολίτες, γιατρούς και φορείς, οποιαδήποτε αναφορά στην κατάσταση του κτιρίου θα έμοιαζε πλέον με υπεκφυγή. Χρόνος υπήρχε και υπάρχει. Ήταν 13 Νοεμβρίου 2020, όταν η τότε Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα, που στοχοποιήθηκε από την κυβέρνηση, μιλούσε αναλυτικά στο TPP (και) για το Λοιμωδών. «Ήταν ένα ολοκληρωμένο νοσοκομείο, πρωτοποριακό για τα λοιμώδη νοσήματα, με απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικό, είχε όλον τον εξοπλισμό, σύγχρονα ακτινολογικά, σύγχρονα μικροβιολογικά κλπ και το οποίο στα πλαίσια του να μην του παίρνουν τα συγχαρητήρια του κ.Άδωνη Γεωργιάδη από την τρόικα, το έκλεισε, το 2013. Είχαμε ξεσηκωθεί τότε. Να μην κλείσει το “Λοιμωδών”. ήταν νοσοκομείο αναφοράς για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, άριστο, στελεχωμένο κλπ. Τώρα ζητούσαμε, πάλι, “ανοίξτε το Λοιμωδών”. Είδατε να ανοίγει το”Λοιμωδών”;» μας έλεγε τότε. «Εν λειτουργία είχε 100 κρεβάτια, αλλά είχε τη δυνατότητα να νοσηλεύσει 200 ασθενείς. Είναι πλήρως οργανωμένο νοσοκομείο. Τώρα δίνεις 30 εκατομμύρια στους ιδιώτες και δεν ανοίγεις με πολύ λιγότερα το “Λοιμωδών”. Κι αυτό δείχνει ξεκάθαρα τον προσανατολισμό της κυβέρνησης, δείχνει ότι θέλει να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα, να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ, χωρίς να αξιοποιεί δημόσιες δομές».

Σειρά δηλώσεων και παρεμβάσεων είχαν κάνει από τότε και βουλευτές, όπως οι Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Χρήστος Γιαννούλης του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι επίσης “η Παναγία”, το οποίο το κλείσανε την ίδια χρονική περίοδο. Είναι νοσοκομεία που πρέπει να είναι ανοιχτά, να λειτουργούν, μέχρι να βρουν άλλες πιο καινούριες δομές ή να κάνουν ο,τιδήποτε για να μπορέσει να λειτουργήσει και όχι να κάνουν κλεισίματα και περικοπές στο σύστημα υγείας. Δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων. Σας λέω ότι ένα 20-25% των ανθρώπων έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στον ιδιωτικό τομέα και να πάει να κάνει την παρακολούθησή του, όποια είναι αυτή. Οι υπόλοιποι άνθρωποι πολύ συχνά δεν έχουν να πάνε να δώσουν την επίσκεψη για να γράψουν τα φάρμακά τους» δηλώνει στο TPP ο γιατρός, Βαγγέλης Ευθυμιάδης.

Τελικά, η απάντηση της κυβέρνηση ήρθε από τον «πλέον αρμόδιο», Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος, μιλωντας στο OPEN, υποστήριξε ότι «καλώς κλείσανε τα νοσοκομεία», γιατί «δεν είχαν καθόλου κίνηση». Μίλησε επίσης για «πράγματα απολύτως αυτονότητα, άλλωστε γι αυτό δεν άνοιξαν και από τους επόμενους που τότε με κατηγορούσαν, γιατί δεν χρειαζόντουσαν».

«Τα νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία, να λειτουργούν με όρους πληρότητας» ήταν η πληρωμένη απάντηση της γιατρού του Κρατικού Νίκαιας, Μαρίας Αγρογιάννη. Ο Υπουργός στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον… κομμουνισμό, «που δεν έχουμε στην Ελλάδα ούτε θα έχουμε ποτέ».

Μετά την κινητοποίηση της Κυριακής, δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, ζητώντας να ανοίξει άμεσα στελεχωμένο και εξοπλισμένο το «Λοιμωδών», ενώ έκανε λόγο για «τεράστιο έγκλημα κατά της λογικής και της δημόσιας Υγείας»:

«Το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων – Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη έκλεισε το 2013, στα πρώτα δηλαδή μνημονιακά χρόνια, με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και από τότε παραμένει σφραγισμένο εδώ και 8 χρόνια, παρά το γεγονός ότι έχει παραχωρηθεί από το ιταλικό κράτος στο ελληνικό δημόσιο με τον όρο να λειτουργεί ως δομή υγείας. Πέρα από το αρχικό αυτό έγκλημα όμως του τροϊκανικότερου των τροϊκανών κ. Γεωργιάδη, ο οποίος δεν ήθελε να του “κλέψει την δόξα η τρόικα” όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά, το αίσχος συνεχίστηκε και από την δήθεν προοδευτική Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ακολουθώντας πιστά τις μνημονιακές πολιτικές αποψίλωσης της δημόσιας υγείας, δεν άνοιξε ούτε το Λοιμωδών, ούτε και το Νοσοκομείο Παναγία που επίσης έκλεισε ο κ. Γεωργιάδης στη Θεσσαλονίκη. Ως ΜέΡΑ25 απαιτούμε να ανοίξει άμεσα, στελεχωμένο και εξοπλισμένο το Νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι δυνατόν να διασωληνώνονται άνθρωποι σε χειρουργεία και ακατάλληλους χώρους, να μην έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας από την λοιπή νοσηρότητα, να εκλείπουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όμως να παραμένουν κλειστές και σφραγισμένες, δημόσιες δομές υγείας. Πρόκειται για ένα τεράστιο έγκλημα κατά της λογικής, αλλά και της δημόσιας υγείας το οποίο δεν θα επιτρέψουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης να διαιωνίζεται».

Πάντως, μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε «κομμουνισμό», όπως τον εννοεί ο Υπουργός που πανηγυρίζει για το κλείσιμο «όχι 2 αλλά 7» νοσοκομείων, αλλά έχουμε δημιουργικότητα.

Έτσι, στην κινητοποίηση της 28ης Νοεμβρίου, το νοσοκομείο απέκτησε ξανά ζωή, με μουσική και χορό. Τα βίντεο είναι του δημοσιογράφου, Χρήστου Αβραμίδη.