«Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του αυτόχειρα καρκινοπαθούς. Είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός που μας θέτει προ των ευθυνών μας, όχι τόσο για το θέμα του φαρμάκου, που ακούστηκε, το οποίο είχε λυθεί, όσο ως προς την ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που μαθαίνουν ξαφνικά ότι έχουν καρκίνο» δήλωσε, συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Το πρώτο ραντεβού για την θεραπεία του δεν κλείστηκε χθες – προχθές, το πρώτο ραντεβού ήταν 4 Μαρτίου, στο οποίο δεν προσήλθε. Υποθέτω ήταν ήδη σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση για αυτό δεν πήγε στο ραντεβού, το υποθέτω μόνο, ότι έμαθε ξαφνικά ότι πάσχει με καρκίνο και επιθετικής μορφής και αυτό τον κατέβαλε» προσέθεσε.
Υπενθυμίζεται, πως ο 72χρονος καρκινοπαθής στην Κρήτη δεν άντεξε να υποφέρει, περιμένοντας το φάρμακό του και αυτοκτόνησε, ενώ άφησε σημείωμα στην οικογένειά του, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοχειρία. Σύμφωνα με τους δικούς του, μάλιστα, ο όγκος του είχε αυξηθεί μέσα στους δύο μήνες, που περίμενε για το συγκεκριμένο φάρμακο, από τα 6 στα 9,5 εκατοστά.
Σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η κόρη του 72χρονου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Κυριακή, ανέφερε ότι ο πατέρας της ήταν καρκινοπαθής σε προχωρημένο στάδιο «που διαλύθηκε μέσα στο διαλυμένο ΕΣΥ» και πως «με εξετάσεις που έπρεπε να κάνει εκτός νοσοκομείου, με το εξαντλημένο φάρμακο της χημειοθεραπείας που έπρεπε να βρει και να φέρει ο ίδιος στο νοσοκομείο, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, από τον ‘Αννα στον Καϊάφα, με το port για την χημειοθεραπεία ήδη ένα μήνα στο σώμα του, τελικά αυτοκτόνησε την Κυριακή το μεσημέρι».
Ο υπουργός Υγείας είχε σπεύσει από την πρώτη στιγμή να μεταθέσει τις ευθύνες στον αυτόχειρα καρκινοπαθή, δηλώνοντας ότι «απλώς επειδή ακούστηκε πως την ευθύνη την έχει ο ΕΣΥ λόγω της έλλειψης του φαρμάκου, δεν είναι απόλυτα ακριβές. Υπήρχε έλλειψη και είχαμε εξασφαλίσει μετά από παρέμβαση ποσότητα. Είχαμε κλείσει στον ασθενή στις 04/03 και εκείνος δεν προσήλθε και του είχαμε κλείσει νέο ραντεβού για σήμερα, 12/03. Δεν υπάρχει σύστημα υγείας με PET scan. Άρα κάποια αναμονή υπάρχει. Το φάρμακο το λάμβανε ο ασθενής. Αν δεν το πήρε μια φορά, υπήρχε λόγω έλλειψης και είχε ειδοποιηθεί για το ραντεβού του. Δεν υπάρχει έλλειψη του εν λόγω φαρμάκου, διορθώθηκε το πρόβλημα ακόμη και στην τιμή του».
Ωστόσο, απαντώντας στην εκδοχή του υπουργού, η κόρη του αυτόχειρα, Στέλλα Τουρνά, εξήγησε στο news247.gr ότι το προκαθορισμένο ραντεβού για την πρώτη χημειοθεραπεία ήταν για τις 4 Μαρτίου, με την προϋπόθεση όμως θα βρισκόταν το φάρμακο και το πήγαινε ο ασθενής στο νοσοκομείο, κάτι που δεν έγινε.
Στη συνέχεια, στη συνέντευξή του στον Αnt1, ο Γεωργιάδης επιτέθηκε στους εργαζόμενους, που αντιδρούν για τα απογευματινά χειρουργεία, λέγοντας ότι «μπαίνουν διαρκώς νοσοκομεία στο σύστημα των απογευματινών χειρουργείων. Λέτε ότι αντιδρούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Τότε ρε παιδιά, ποιοι χειρουργούν σε όλη την Ελλάδα; Αντιδρούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, οι συνδικαλιστές αντιδρούν, ενώ οι συνάδελφοι τους κάνουν τα χειρουργεία».
Μάλιστα, έκανε λόγο για «συνδικαλιστές με ωράριο», λέγοντας ότι χθες «πήγαν να διαμαρτυρηθούν κατά λάθος σε μια εκδήλωση που ήταν ο κ. Φλωρίδης. Ξέρετε γιατί; Η εκδήλωση ήταν στις 13:00. Ο αγώνας των συνδικαλιστών σταμάτησε στις 15:00, όταν σταμάτησε το ωράριο τους στις 15:00, εγώ πήγα στις 16:00 και δεν υπήρχε κανείς γιατί είναι συνδικαλιστές με ωράριο».
Σε σχέση με την κριτική σε βάρος του για την φωτογραφία με τον ασθενή που χειρουργήθηκε πρώτος σε απογευματινό χειρουργείο, ο Γεωργιάδης είπε πως «όταν έφτασα στο Νοσοκομείο ενημερώθηκα ότι ο ίδιος ο ασθενής μας παρακάλεσε να πάμε επάνω για να μας δει και μετά ο ίδιος ζήτησε να κάνει δήλωση. Ρώτησα αν είναι σίγουρος και μου είπαν “μάλιστα”». «Λέτε να πήγαινα εγώ με τις κάμερες πάνω από έναν ασθενή;» δήλωσε και προσέθεσε ότι «θεωρώ πως είναι πάρα πολύ σωστό ότι το έκανα, αφού ήταν με τη συναίνεση του ασθενούς και είναι μια φωτογραφία και ένα βίντεο που θα μείνει στην Ιστορία».