X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ο Μιχαλολιάκος «καίει» τους χρυσαυγίτες για να σώσει τον εαυτό του

Κάνοντας μια «ηγετική» εμφάνιση κατά τη διάρκεια της απολογίας του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο ηγέτης του ναζιστικού μορφώματος, Νίκος Μιχαλολιάκος άδειασε τους συγκατηγορούμενους του για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και κατέρριψε τον ισχυρισμό των μελών της τοπικής Νίκαιας ότι δήθεν κινητοποιούνταν και ήταν σε εγρήγορση λόγω επερχόμενης ομιλίας του, που όπως είπε ο ίδιος μπορεί και να μην έκανε. Έφερε ως παράδειγμα τον γαλλικό ύμνο, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη φράση του για ξιφολόγχες που ακονίζονται στα πεζοδρόμια. Δήλωσε ότι η δολοφονική επίθεση των ταγμάτων εφόδου στο ΠΑΜΕ το 2013 ήταν «μια τυχαία συνάντηση και συμπλοκή», ενώ ακολουθώντας τη χρυσαυγίτικη πεπατημένη δήλωσε άγνοια για το βράδυ της δολοφονίας, παρά το ότι μίλησε λίγη ώρα αργότερα με τον Λαγό. «Αποκάλυψε» ότι οι ηττημένοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα ήταν οι εθνικιστές.
Ο Μιχαλολιάκος «καίει» τους χρυσαυγίτες για να σώσει τον εαυτό του
Menelaos Myrillas / SOOC
|

Κάνοντας επίδειξη «ηγετικής» εμφάνισης ο Μιχαλολιάκος κατά την απολογία του άδειασε τους συγκατηγορούμενους του χρυσαυγίτες για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, από τον Ρουπακιά. Μέχρι σήμερα ο Πατέλης και άλλοι χρυσαυγίτες υποστήριζαν ότι το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα βρισκόντουσαν όλοι σε ετοιμότητα και εγρήγορση προκειμένου να είναι έτοιμοι για την ομιλία του ηγέτη τους, ενώ το βράδυ ήταν σε διαρκή επικοινωνία για τα περίφημα τρικάκια, τα οποία και έχουν «ξεχάσει» ακόμα και που τα τύπωσαν.

Ο Μιχαλολιάκος ξεκαθάρισε ότι δεν είχε αποφασίσει το αν θα έκανε τελικά εκείνη την ομιλία, αποδομώντας έτσι το εγχείρημα της πυρετώδους προετοιμασίας για το μεγάλο γεγονός, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπήρχε καμία συνεννόηση για τα τρικάκια που ισχυρίζονται οι συγκατηγορούμενοι του ότι πήγαν να πετάξουν. Παράλληλα, δήλωσε ότι οι διανομές φυλλαδίων γίνονταν συνήθως μεσημέρι και μόνο μετά από επίμονες ερωτήσεις του συνηγόρου του Πατέλη, ανέφερε πως «ναι μπορεί να γίνονταν και βράδυ»

Ο Λαγός κάλυψε τον Μιχαλολιάκο – Βάφτισε «εκδρομές» και «χαστούκια» την εκπαίδευση και τις επιθέσεις των Ταγμάτων Εφόδου

Τα γραφεία που έκλεισαν χωρίς να κλείσουν και η «Μασσαλιώτιδα»

Σχετικά με τα γραφεία της Νίκαιας, δήλωσε ότι έκλεισαν αμέσως μετά τη δολοφονία του Φύσσα. Σε επισήμανση της έδρας για παλαιότερη δήλωση του που είχε πει ότι δεν είχε κλείσει κανένα γραφείο, ο Μιχαλολιάκος είπε ότι τα ανοικτά γραφεία ήταν τελικά κλειστά. «Πράγματι το είχα πει γιατί υπήρχε μια εικόνα διάλυσης και έπρεπε να την αναιρέσω. Είχε κλείσει κι είπα ότι δεν συνέβη για να μη φανεί αυτή η εικόνα».

Ερωτηθείς για τον Μίχο που είχε πει ότι δεν έγινε καμία διαγραφή στη Νίκαια, ο Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι «δεν υπήρχαν μέλη, ήταν νέα τοπική». Με τον τρόπο αυτό άδειασε και τον πρώην βουλευτή Παναγιώταρο, που είχε υποστηρίξει πως «διαγράψαμε χωρίς εξηγήσεις όποιον εμπλεκόταν. Εκείνη την ημέρα κλείσαμε τα γραφεία στη Νίκαια. Τον Πατέλη δεν τον ξαναείδαμε στα κεντρικά».

Ο Μιχαλολιάκος ρωτήθηκε και για τις ακραίες φράσεις του που παρακινούσαν σε πράξεις βίας και «αποκάλυψε» πως οι χρυσαυγίτες συνεννοούνται με «σχήματα λόγου τα οποία είναι ελεύθερα αν δεν μιλούν συγκεκριμένα για πράξεις βίας». Θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα επ’ αυτού ο Μιχαλολιάκος «απήγγειλε» αποσπάσματα από τη «Μασσαλιώτιδα» (εθνικός ύμνος της Γαλλίας), προκειμένου να δικαιολογήσει τα όσα είχε δηλώσει με για ξιφολόγχες που θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια.

Ο κυνισμός του Κασιδιάρη, οι υπεκφυγές για τον Χίτλερ και τα «παιχνίδια στη θάλασσα»

Η «Άγνοια» για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα και η «σταλινική λογοκρισία»

Ερωτηθείς για τη δολοφονία του Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, είπε πως «το κόμμα δεν έχει σχέση με αυτό που έγινε. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που σκότωσε έναν άλλον. Το περιστατικό ήταν ότι έγινε εμπλοκή και ο Ρουπακιάς σκότωσε άλλον άνθρωπο. Πώς να ξέρω τι έγινε; Οι αστυνομικοί έδωσαν αντιφατικές καταθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και ισχυρίστηκε πως ο Λαγός δεν τον ενημέρωσε για τη δολοφονία παρά το ότι μίλησαν μετά το συμβάν, λέγοντας ότι μάλλον ο Λαγός δεν το έκρινε απαραίτητο αφού δεν αφορούσε το κόμμα.

Ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε καθόλου τον Ρουπακιά που ήταν «ένας απλός οπαδός. Ήταν ένα χρόνο το πολύ ή παραπάνω στη Χρυσή Αυγή και προηγουμένως σε άλλα κόμματα». Για να αποδείξει το πόσο «στέρεο» ήταν το επιχείρημα του για το ότι ήταν αδύνατο να γνωρίζει τα πάντα και τους πάντες εντός του κόμματος του, δήλωσε ότι «από το 2012 μπήκε στη ΧΑ η σάρα, η μάρα και το κακό συναπάντημα».

Παράλληλα, ανακάλυψε και τη «σταλινική λογοκρισία» των ΜΜΕ κατά των χρυσαυγιτών όταν ρωτήθηκε για την περιβόητη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, υποστηρίζοντας ότι τα ΜΜΕ έκαναν συρραφή των δηλώσεων του, ενώ με κάποιο τρόπο «έδεσε» στην όλη υπόθεση και τους νεκρούς από τις πυρκαγιές στο Μάτι. «Εγώ είπα ότι αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη, σε πρώτο πληθυντικό, προσέξτε το αυτό. Ήταν ένα ρητορικό σχήμα για να δώσω έμφαση. Τί σημαίνει δηλαδή; Ότι ο ίδιος δολοφόνησα; Και ο Τσίπρας έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το Μάτι. Τι πάει να πει αυτό δηλαδή;».

Όταν η έδρα επέμεινε για το αν είχε ενημερωθεί, θυμίζοντας την επικοινωνία του Λαγού με τον Πατέλη, όταν ο Λαγός είπε στον πυρηνάρχη Νίκαιας «Γιώργο μένεις», άδειασε και τον περιφερειάρχη Πειραιά, λέγοντας «δεν ξέρω τι να σας πω γιατί το έκανε, Μπορεί να ήταν φίλος του ο Πατέλης». Παράλληλα, «χρέωσε» στον Λαγό την επικοινωνία που είχε το βράδυ της δολοφονίας με τον Δεβελέκο, ενώ τόνισε πως δεν ξέρει για ποιόν λόγο ο Λαγός είπε στον Δεβελέκο να πει ότι δεν γνωρίζει τον Ρουπακιά σε περίπτωση που κληθεί να καταθέσει.

Ο Εθνικοσοσιαλισμός και οι «μουσικές προτιμήσεις»

Ο Μιχαλολιάκος έπαθε «αμνησία» όταν ρωτήθηκε για παλαιότερη τοποθέτηση σχετικά με το ότι «είμαστε χρυσαυγίτες εθνικοσοσιαλιστές» και τόνισε πως οι χρυσαυγίτες είναι εθνικιστές. Σχετικά με τον ναζιστικό χαιρετισμό και τα ναζιστικά σύμβολα, ο αρχηγός της ΧΑ, αφού δήλωσε ότι δεν διώκονται ποινικά οι πεποιθήσεις, ανέφερε ότι «ο χαιρετισμός αυτός δεν ήταν ο επίσημος της Χρυσής Αυγής. Χαιρέτησα κάποιες φορές έτσι γιατί τον θεωρώ ελληνικό . Οι εθνικιστές έτσι χαιρετούσαν στον μεσοπόλεμο στην Ευρώπη. Υπάρχουν εκατοντάδες βίντεο στα οποία δεν υπάρχει ο χαιρετισμός. Εγώ φασίστας δεν είμαι σε καμία περίπτωση».

Σχετικά με τα βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν ότι οι χρυσαυγίτες ντύνονται ομοιόμορφα και υπακούν σε παραγγέλματα, ο Μιχαλολιάκος τα αρνήθηκε και «δανείστηκε» στοιχεία από την απολογία του Κασιδιάρη που είχε δώσει εντολή για παράγγελμα κατά τη διάρκεια χρυσαυγίτικης πορείας στον Μελιγαλά.  Ο Κασιδιάρης μπορεί να έδωσε το παράγγελμα αλλά αυτοί δεν μπορούσαν να το ακολουθήσουν συντεταγμένα. Γενικά δεν μπορούσα να δίνω σημασία στο τι παντελόνια φοράει ο κανένας. Πού να τα ξέρω εγώ αυτά; Είχα 60 οργανώσεις και είχα και τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα».

Σε ερώτηση που του έγινε για συναυλία χρυσαυγιτών το 2005, όπου φαίνεται καθαρά αυτός ο χαιρετισμός, καθώς και σημαίες των SS, προσπάθησε να αποφύγει την ουσία της ερώτησης επικαλούμενος τις μουσικές του προτιμήσεις… «Εμένα αυτή η μουσική δε μου αρέσει, η ροκ και η heavy metal. Μπορεί να είχα πάει περιστασιακά και να έφυγα μετά».

Οι ηττημένοι του Β’ ΠΠ ήταν «εθνικιστές»…

Αναφερόμενος σε παλαιότερη δήλωση του για το ότι οι χρυσαυγίτες είναι η σπορά των ηττημένων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο αρχηγός της ΧΑ προχώρησε σε ακόμα μια «αποκάλυψη», λέγοντας πως ηττημένοι στην Ελλάδα ήταν οι εθνικιστές που έπεσαν θύματα των συμμαχικών δυνάμεων. «Όταν λέω ηττημένοι του 1945, μιλάω για τους Έλληνες εθνικιστές γιατί μας είχαν υποσχεθεί πάρα πολλά οι σύμμαχοι και δεν μας έδωσαν τίποτα από τα εδάφη που είχαν πει. Η Ελλάδα ήταν από τους ηττημένους του Β’ ΠΠ. Αυτή την έννοια είχε η δήλωση μου».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις