Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να προλογίσει τον Αυστριακό πρωθυπουργό, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε διαδικτυακή τελετή βράβευσης του για την ελευθερία των ΜΜΕ. Υπό το βάρος των σκανδάλων, ο 34χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε όσο κανείς τα social media για την ανάδειξή του στην ηγεσία της χώρας του, θα ταξιδέψει σήμερα Τρίτη στο Μόναχο για να βραβευτεί με το «Βραβείο Ελευθερίας των ΜΜΕ», σύμφωνα με το politico.eu.

Το έγκριτο Μέσο μάλιστα εξαπολύει επίθεση κατά του συντηρητικού Καγκελαρίου για την εμπλοκή του σε σκάνδαλα και την προσπάθειά του να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σε ηλικία 31 ετών κέρδισε τις εκλογές ακολουθώντας ακροδεξιά ρητορική -στο επίκεντρο της ατζέντας του βρέθηκε κυρίως το προσφυγικό-, εμφανίζεται ανάμεσα σε πολιτικά σκάνδαλα και παρασκηνιακά παιχνίδια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, o 34χρονος πολιτικός είναι μακριά από την προώθησή της «ελευθερίας της έκφρασης, τον πολιτικό διάλογο και τη δημοκρατία», σύμφωνα με τους επικριτές του.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι στη χώρα του έχει κατηγορηθεί ότι «προσπάθησε συστηματικά να υπονομεύσει τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης μέσω ενός συνδυασμού οικονομικών πιέσεων, ελέγχου αλλά και εκφοβισμού». Η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς ενέκρινε πρόσφατα το ποσό των 210 εκατομμύριων ευρώ «για δαπάνες των μέσων ενημέρωσης έως το 2024». Αυτό έκανε πολλούς να χαρακτηρίζουν τον «γενναιόδωρο προϋπολογισμό» ως το «κυριότερο εργαλείο» της αυστριακής κυβέρνησης να «επιβραβεύσει» τα φιλικά σε αυτήν Μέσα Ενημέρωσης.

Όπως μεταδίδει το Politico, στην Αυστρία δόθηκαν ως «κρυφή επιδότηση» χρήματα μέσω κρατικής διαφήμισης σε ισχυρά Μέσα το οποία πρόσκεινται φιλικά στην κυβέρνηση του Κουρτς. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ποσό αυτό τριπλασιάστηκε σε σχέση με το παρελθόν και άγγιξε τα 47 εκατομμύρια. «Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις θυμίζουν τα πρώτα χρόνια της [Ουγγρικής] κυβέρνησης Fidesz», δήλωσε ο Μιλάνο Νις, επικεφαλής έρευνας για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ένα think tank με έδρα το Βερολίνο. Τέτοιες πρακτικές, κοινές στην περιοχή, εφαρμόζονται στο πνεύμα «αν κάτι δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αυστριακός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ORF που κατά κύριο λόγο χρηματοδοτείται από, υποχρεωτικό τέλος, δέχεται κι αυτός πιέσεις. Πιο συγκεκριμένα δημοσιογράφοι που εργάζονται εκεί καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζουν «επίμονες παρεμβάσεις» από την κυβέρνηση του Κουρτς στην κάλυψη ειδήσεων. Πολλοί μάλιστα εκφράζουν φόβους ότι η παρεμβατικότητα στο κρατικό κανάλι θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς ο Κουρτς θα χρησιμοποιήσει την επικείμενη εκλογή νέου διευθυντή στο ORF για να προωθήσει φιλική σε αυτόν διοίκηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο- πολύ αντίστοιχο καθεστώς στα ΜΜΕ επικρατεί και στην Ελλάδα, όταν σε μία πρωτοφανή και δείγμα προβληματικού συγκεντρωτισμού εξουσιών απόφαση προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά την ανάληψη της εξουσίας. Στο Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, πως το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) μεταφέρονται στην κυριότητα του πρωθυπουργού. Επίσης, στην αρμοδιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται και η κρατική τηλεόραση, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο σύνολό της.