της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Στις 27 Δεκεμβρίου το Strong Me απένειμε τιμητικές πλακέτες σε παίκτες του ΟΦΗ, ως μια ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη στήριξή τους στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας.

Giannis Dimitropoulos

 

Η ΠΑΕ ΟΦΗ 1925, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, διοργάνωσε μια σειρά από δράσεις, στηρίζοντας τον αγώνα του STRONG ME για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Στον αγώνα με τον Ιωνικό στις 28/11 οι ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ αγωνίστηκαν έχοντας μια μαύρη γραμμή κάτω από το ένα μάτι, η οποία συμβολίζει τα σημάδια που αφήνει η βία στο σώμα. Στον αγώνα προσκλήθηκαν όλες οι γυναίκες να έρθουν στο γήπεδο “Θ. Βαρδινογιάννης” με συμβολική τιμή 3 ευρώ για την Θύρα 1. Όσες γυναίκες προμηθεύτηκαν εισιτήριο, πήραν δώρο μια υφασμάτινη τσάντα με το μήνυμα “κάνε τον φόβο σου δύναμη” με το σήμα του ΟΦΗ, του Strong Me και το λευκό κορδελάκι, το σύμβολο κατά της έμφυλης βίας, το οποίο φορούσαν και όλοι οι εργαζόμενοι στο γήπεδο.

Στις 25 Νοεμβρίου, η ΠΑΕ ΟΦΗ και οι ποδοσφαιριστές της στάθηκαν δίπλα στις γυναίκες και είπαν-λένε το έγκλημα με το όνομά του. Κάρολαϊν, Γαρυφαλλιά, Δώρα, Ελένη … είναι μόνο μερικά από τα ονόματα των γυναικών που δολοφονήθηκαν στη χώρα μας ακριβώς επειδή ήταν οι γυναίκες. Ο Νίκος Μαρινάκης, ο Μιγκέλ Μεγιάδο, ο Γιάννης Μπουζούκης, ο Λουίς Περέα και ο Πασχάλης Στάικος μας θυμίζουν πως στη μάχη για την ισότητα δεν παίζουμε σε αντίπαλες ομάδες. Είμαστε όλοι απέναντι στην πατριαρχία.

«Αγαπώ το ποδόσφαιρο και τον ΟΦΗ, παρακολουθώ σταθερά αγώνες. Όταν ήρθε το Strong στη ζωή μου, θεώρησαν ότι για να χτυπήσεις ένα πρόβλημα, πρέπει να πας στη ρίζα του. Στο κομμάτι της έμφυλης βίας, το μήνυμα πρέπει να είναι ισχυρό στους άνδρες. Στον αγώνα αυτόν, άνδρες και γυναίκες πρέπει να είμαστε μαζί. Όταν άλλαξε η διοίκηση του ΟΦΗ, ήταν φανερό ότι άλλαξε κι όλη η νοοτροπία. Πλέον έχουν μια ΠΑΕ που κάνει τη διαφορά, με ένα φιλανθρωπικό προφίλ και κοινωνικές ανησυχίες. Έτσι, θέλησα να ενεργοποιήσουμε τον ανδρικό πληθυσμό, μέσα από κάτι που αγαπά πολύ -το ποδόσφαιρο και δε σου κρύβω ότι ήταν μεγάλο στοίχημα να μου ανοίξει μια ΠΑΕ την πόρτα για να μπει στα γήπεδα το θέμα της έμφυλης βίας. Γιατί, δεν έχει σημασία μόνο τι πιστεύουν η διοίκηση και οι παίκτες, αλλά είναι ρίσκο για μια ΠΑΕ να βάλει αυτό το θέμα στο γήπεδο με τους συνδέσμους και τους φιλάθλους» περιγράφει η κα. Θεοφίλου στο ΤΡΡ.

Ο κ. Βογιατζάκης γνώριζε την Ασπασία, τις απόψεις της κι όσα ονειρεύεται πριν ιδρυθεί το Strong Me. «Όταν μου είπε την ιδέα της, αφού υπήρχε πλέον το κίνημα, ενθουσιάστηκα κι ήθελα να κάνουμε κάτι μαζί με τον ΟΦΗ, μια ομάδα που διαχρονικά δείχνει τη στήριξη της σε όποιον πρέπει» σημειώνει. Είναι ένας άνθρωπος που βρίσκεται στον χώρο του αθλητισμού από το 1999, ως δημοσιογράφος, έπειτα ως ρεπόρτερ και στην ομάδα του ΟΦΗ, σ’ αυτήν τη θέση, από το 2018.

Giannis Dimitropoulos

 

Περιγράφει αν και τι αλλαγές έχουν γίνει ανά τα χρόνια σ’ ένα ανδροκρατούμενο σπορ. «Τα τελευταία χρόνια, έχουν μπει πολύ δυναμικά οι γυναίκες στον χώρο. Όσο περνάει ο καιρός, τείνει να εκλείψει το δεδομένο ότι πρόκειται για έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Παλαιότερα, αν μια γυναίκα έλεγε ότι θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, ήταν δακτυλοδεικτούμενη. Παίζει ρόλο, όμως, και το ότι είναι ομαδικό άθλημα. Δηλαδή, η κοινωνία, δυστυχώς, δεν είναι το ίδιο ανοιχτή στο άκουσμα ότι ένα αγόρι θέλει να κάνει μπαλέτο, για παράδειγμα. Στον χώρο του ποδοσφαίρου πλέον βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες στο γήπεδο και τις εξέδρες κι αυτό επειδή τους αρέσει πραγματικά το άθλημα».

Ωστόσο, επιβεβαιώνει πως δυστυχώς ισότητα δεν υπάρχει και τα ποσοστά, αν και σταδιακά αλλάζουν, παραμένουν συντριπτικά πλειοψηφικά για τους άνδρες. «Σχεδόν το 90% των θεατών είναι άνδρες. Και σε μετρήσεις που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αλληλεπίδραση των φύλων με αθλητικές σελίδες, περίπου το 70% που τις παρακολουθούν είναι άνδρες». Μεγάλωσε, όπως λέει, σ’ ένα περιβάλλον που του έμαθε τι σημαίνει αλληλοσεβασμός και ισότητα. Θεωρεί πως είναι θέμα παιδείας το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά και στην ερώτηση αν θεωρεί πως με τέτοιες απόψεις αποτελεί μειοψηφία στον χώρο του αθλητισμού, απαντά «πολύ πιθανόν».

Giannis Dimitropoulos

 

Yπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ του Strong Me και της ΠΑΕ ΟΦΗ. «Συνάντησα ανθρώπους σαν τον Μανώλη και είμαι τυχερή. Και οι παίκτες, νεαρά παιδιά, όχι απλώς συμμετέχουν με χαρά στις δράσεις, αλλά παρακολουθούν σταθερά ό,τι κάνουμε στο Strong, με ρωτάνε λεπτομέρειες για τις γυναικοκτονίες, τα ποσοστά, τι γίνεται με την έμφυλη βία στην περιβόητη Κρήτη… Μας λένε “είμαστε εδώ να βοηθήσουμε με χαρά» τονίζει η κα. Θεοφίλου, με τον κ. Βογιατζάκη να προσθέτει περισσότερα: «Πέρυσι κάναμε τη δράση για την έμφυλη βία και φέτος για τις γυναικοκτονίες. Συμμετείχαν παίκτες από διαφορετικές εθνικότητες, για να δείξουμε πως πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και μιλάμε όλοι γι’ αυτό. Μπήκα στα αποδυτήρια, τους είπα για την ιδέα για να δω αρχικά αν θα υπήρχε συμμετοχή. Ήθελαν όλοι. Δεν υπήρχε κανένας να είναι αδιάφορος ή αρνητικός σ’ αυτό. Μου είπαν “εμείς θέλουμε όλοι, διάλεξε εσύ”. Εγώ επέλεξα κάποιους, δεδομένου ότι το βίντεο θα ήταν μόνο ενός λεπτού και τους επέλεξα ανάλογα με το ποιους θεωρούσα πιο εκφραστικούς για το πρότζεκτ». Από τη θέση που είναι, μπορεί μόνο να προτείνει ιδέες. «Ευτυχώς η διοίκηση της ομάδας αφουγκράζεται τέτοιες απόψεις και από την πρώτη στιγμή είναι όλοι θετικοί να στηρίζουμε τέτοιες δράσεις».

«Μακάρι να κάνουν τέτοιες δράσεις κι άλλες ομάδες» υπογραμμίζει, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια που μπαίνουν όλο και πιο νέα παιδιά και δη πολλά κορίτσια στον χώρο και σε νευραλγικές θέσεις, υπάρχει μια θετική στροφή προς τις κοινωνικές ανησυχίες. Ειδικά μετά το ξέσπασμα του ελληνικού #metoo, το χτύπημα προς την έμφυλη βία γίνεται όλο και πιο μαζικό. «Είναι της “μόδας” να περνούν κοινωνικά μηνύματα άνθρωποι και ομάδες από πολλά και διαφορετικά μετερίζια. Και για εμάς θα μπορούσαν να πουν ότι το εκμεταλλευόμαστε για να κερδίσουμε κάτι. Εμείς αρχικά το είχαμε συζητήσει πριν την πανδημία και το #metoo, αλλά ακόμα κι αν κάποιοι τώρα το κάνουν για να κερδίσουν, μπράβο. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, για να βγει κάτι καλό, να περνιούνται τέτοια σημαντικά μηνύματα».

Όσο για τη στάση των ποδοσφαιριστών, σημειώνει: «οι ποδοσφαιριστές δεν ξέρουν τι δύναμη έχουν. Δεν ξέρουν τι επιρροή έχουν και πολλές φορές αδικούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Στο κομμάτι της έμφυλης βίας, για παράδειγμα, οι φίλαθλοι, βλέποντας τα πρότυπά τους να μιλούν γι’ αυτό, επηρεάζονται. Αν το πω εγώ, δε θα πείσω κάποιον. Αν το πει όμως το είδωλό τους, ο αγαπημένος τους παίκτης, τότε θα αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά».

Giannis Dimitropoulos

 

To Strong Me δουλεύει τόσο στο κομμάτι της καταπολέμησης όσο και της πρόληψης της έμφυλης βίας. Τώρα, τρέχει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Γκολ στον Σεξισμό», με μια επιστημονική ομάδα εννέα ατόμων και τη σύμπραξη του Χαμόγελου του Παιδιού. «Σιγά σιγά μπαίνουν κι άλλες ΠΑΕ στον αγώνα μας. Είμαστε σε επαφή και με τη Super League. Θέλουμε να κάνουμε ουσιαστική δουλειά στις ΠΑΕ. Για να εκπαιδευτούν τα παιδιά, πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν οι μεγάλοι. Πώς θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά άνθρωποι που δεν έχουν αυτή την εκπαίδευση; Εμείς είμαστε αυτοί που δεν έχουμε αλλάξει νοοτροπία και είμαστε ακατάλληλοι να μιλάμε στα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να σέβεται το ένα το άλλο, να είναι κατά της βίας, να σπάσουν τα έμφυλα στερεότυπα, κι έτσι θα έχουμε αποτελέσματα σε κάθε μορφής βία. Η πατριαρχία είναι η πηγή του κακού. Δεν είναι οι κακοί άνδρες και οι καλές γυναίκες. Θέλουμε τους άντρες δίπλα μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να έχουμε κοντά μας άντρες φεμινιστές» καταλήγει η κα. Θεοφίλου, δηλώνοντας με σιγουριά πως δε θα κάνει πίσω σ’ όλον αυτόν τον αγώνα, ακόμα κι αν ακούει από τους γύρω «πού πας να μπλέξεις μέσα στα γήπεδα…». «Θα εκμεταλλευτώ την παραμικρή ευκαιρία που έχω να δουλεύω με τις ΠΑΕ, τις ακαδημίες, τους Δήμους. Στα δύσκολα θα σπείρουμε τον σπόρο της ισότητας».

Giannis Dimitropoulos